Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
RayDalio

Re: Live o wszystkim

Post autor: RayDalio » 30 paź 2020, 13:29

Tomek pisze:
30 paź 2020, 13:08
Sorry, ale żona mi kazała. Powiedziała, że strona wróci wtedy, kiedy do kraju wróci trójpodział władzy, a episkopat zacznie płacić przynajmniej w połowie tak wysokie podatki, jak my płacimy. Także do usłyszenia mniej więcej w okolicach 2045 roku :)
Brawo Tomku! Naprawdę szanuję!

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 30 paź 2020, 13:32

I ode mnie tez, lapka w gore!

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 30 paź 2020, 13:38

Dobrze że foruma chociaż żona oszczędziła :)

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 30 paź 2020, 13:48

Ludzki pan. Znaczy... pani.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 30 paź 2020, 13:51

Protest oczywiście popieram. Mamy 21 wiek i uważam, że prawo do aborcji, eutanazji (Volenti non fit iniuria) powinno być już dawno.
Ale jako osoba okradziona przez sąd, jak słyszę o wolnych sądach, to.... a lepiej nic nie będę mówił.

Tak czy siak zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Stawiam jednak dolary przeciwko orzechom, że na dłuższą metę będzie to samo co w Hiszpanii i Irlandii. Czyli dechrystianizacja, spadek wpływów kościoła i liberalizacja praw za max. 7-11 lat.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 30 paź 2020, 13:53

Wojtas pisze:
30 paź 2020, 13:51
jako osoba okradziona przez sąd, jak słyszę o wolnych sądach, to.... a lepiej nic nie będę mówił.

Mamy XXIw. i generalizowanie w ten sposób też nie jest spoko. Jeśli sprzątaczka z Białorusi wyprowadzi Ci auto z garażu pod Twoją nieobecność to nie znaczy ani, że każdy Bialorusin kradnie, ani, że nie należy im się wolność.

Wojtas pisze:
30 paź 2020, 13:51
Stawiam jednak dolary przeciwko orzechom, że na dłuższą metę będzie to samo co w Hiszpanii i Irlandii. Czyli dechrystianizacja, spadek wpływów kościoła i liberalizacja praw za max. 7-11 lat.

Mimo, że sercem mam nadzieję, że tak będzie, to rozumem jednak cieżko mi w to uwierzyć...
Ostatnio zmieniony 30 paź 2020, 13:56 przez CoinsMakingCoins, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 30 paź 2020, 13:54

Brakuje mi tego plakatu z napisem, że na halloween przebiorę się za Kaję Godek :))

Protesty popieram, ale to jest ustawka do odwrócenia uwagi i zrzucenie winy za plandemię na protestujących. Oczywiście nikt w to nie uwierzy poza ***em. Nie wiem ile w tym prawdy, ale pokombinowali coś przy sposobie liczenia chorych tak, żeby 2 tygodnie po protestach podbić statystyki.

ukiman

Post autor: ukiman » 30 paź 2020, 13:58

Wywołałem niechcący bardzo "niebiezpieczny" wątek :)

Ale ... fakty są takie, jakie są. Za Bloombergiem - Słowacja - ten weekend.

"The European nation that protected its population better than any other from Covid-19 at the start of the global pandemic is now trying to do one better -- by testing its entire population for the virus. ... The two-day program will start on Saturday at 7 a.m. and be repeated a week later.

Anyone who doesn’t take part must show proof of a negative test to be able to move around in public."

Tak to tylko zostawię. Resztę każdy sobie dopowie sam, według historii we własnej głowie ...
Ostatnio zmieniony 30 paź 2020, 13:59 przez ukiman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 30 paź 2020, 13:58

@Ryszard - też o tym czytałem, chyba od 5 listopada miał być ten wzrost, ale w tej chwili jest tyle fakenewsów że niczego nie jestem pewiem.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 30 paź 2020, 14:21

CoinsMakingCoins pisze:
30 paź 2020, 13:53
Mamy XXIw. i generalizowanie w ten sposób też nie jest spoko.

Nie chodzi o generalizowanie. Moja rodzina to przedsiębiorcy od lat 90tyc. Ojciec był też kiedyś ławnikiem.
Pomijając ten ewidentnie przewalony wyrok, sądy działają po prostu źle, a sędziowie mają poczucie kompletnej bezkarności. Powie ci to każdy prawnik.

Jest to jedyna instytucja w kraju poza jakąkolwiek kontrolą kogokolwiek. Dosłownie jedyna.
Każdą inną idzie jakoś tam potencjalnie rozliczyć, a sądów nie idzie. I oni mają tego świadomość.

CoinsMakingCoins pisze:
30 paź 2020, 13:53
Mimo, że sercem mam nadzieję, że tak będzie, to rozumem jednak cieżko mi w to uwierzyć...

To nie jest kwestia wiary. Czas płynie w jednym kierunku. Pozycja kościoła dzisiaj jest nieporównywalnie słabsza niż w latach 90-tych, widać to gołym okiem.
A jakbyśmy nie mieli papieża Polaka, to niewiele byśmy się różnili dziś od Czech czy Węgier. Niestety był on ikoną walki z komunizmem, co myślę spowolniło upadek autorytetu kościoła.

Mentalność społeczeństwa się jednak zmienia i będzie nadal zmieniać. Nikt tego nie zatrzyma.

Ryszard Wielkouch pisze:
30 paź 2020, 13:54
Protesty popieram, ale to jest ustawka do odwrócenia uwagi i zrzucenie winy za plandemię na protestujących.

Dokładnie to samo uważam. Zagrywka polityczna na 99%.

kaczynski2.jpeg

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 30 paź 2020, 15:01

Ktoś pożytkuje przecenę $FTNT?
W sumie Twitter też kusi, ale jeszcze z nim poczekam...

Poczatkujacy
Stały bywalec

Post autor: Poczatkujacy » 30 paź 2020, 15:05

Q'bot pisze:
30 paź 2020, 15:01
Ktoś pożytkuje przecenę $FTNT?
W sumie Twitter też kusi, ale jeszcze z nim poczekam...

cholera.. patrzę a tu limit po 110 wszedł.. tak więc ja wziąłem. Ciekawy spadek.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 30 paź 2020, 15:05

Patrze na portfel, patrze na watchlist i dochodze do wniosku, ze dzis nie mam zamiaru robic absolutnie nic :-).

W HK tylko Xiaomi i SMIC na zielono, natomiast w Europie oczywiscie smieja mi sie w twarz value, ktore w wiekszosci wyrzucilem (ale poki co srednio nadal taniej niz jak sprzedalem, wiec OK).

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 30 paź 2020, 15:16

Te protesty na ulicach to woda na młyn dla rządu i wszelkiego rodzaju śmiecia pod postacią bojówkarzy. Nie popieram niszczenia kościołów i wypowiadania rządowi wojny - nie tędy droga. W Polsce władzę wybiera sie w demokratycznych wyborach. Lekceważenie Kaczyńskiego i jego doskonałej gry to największy błąd. Mimo, że brzydzę się nim i jego zwolennikami to uważam, ze jest to jeden z najlepszych obecnie polityków na świecie. Dla skrajnej prawicy ugrał wszystko: premiera, prezydenta, sejm, sądy, trybunał i co najważniejsze - media do dalszej manipulacji. Tak sie robi politykę.
Duda i Morawiecki to nie idioci lub głupcy, jak twierdzi większość osób o odmiennych do prawicowych poglądach. To inteligentni i wyrachowani manipulatorzy, a przede wszystkim politycy. Dlatego będą posuwać się coraz dalej aby nie stracić elektoratu i zyskać nowych wyborców.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 30 paź 2020, 15:24

Adrian, gdyby tej zagrywki nie zrobili, zbierali by teraz tęgie baty za COVID. Nikt o niczym innym by nie mówił.
Rozgrywka genialna. I jako bonus: cios w zwolenników konstytucji, bo wyrok jest zgodny z konstytucją.

ODPOWIEDZ