Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Re: Live o wszystkim

Post autor: glina » 15 paź 2020, 21:41

Q'bot pisze:
15 paź 2020, 20:53
Ktoś dziś patrzył na $FSLY? W sam raz korekta dla wielbicieli momentum ;)

Patrzylem, ze lzami w oczach ;-). Udalo mi sie zamknac pozycje na poczatku spadkow.
Dramat rozegral sie wczoraj po godzinach. Scieli (wlasciwie nieznacznie) guidance, bo ich najwiekszy klient (Tiktok) nie wygenerowal oczekiwanych obrotow. Wiadomo przez kogo.

Ja nie wiem czy to tak szybko odbije. Moze byc jak z AYX ze przez pare miesiecy bedzie plasko, zanim pojawi sie pozytywna wiadomosc. Zreszta w przestrzeni cloud jak dotychczas wszyscy podnosili guidance (ostatnio DDOG, TWLO, ZM), wiec jest gdzie inwestowac.

kotu

Post autor: kotu » 15 paź 2020, 22:05

Mozna przyjrzec sie Cloudflare, tez oberwal rykoszetem od Fastly, mimo ogloszenia w tym tygodniu sporej liczby nowosci:

https://blog.cloudflare.com/introducing ... oogle.com/

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 15 paź 2020, 22:10

@kotu
Doskonaly tip!
tez polecam :-)

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 15 paź 2020, 22:20

kotu pisze:
15 paź 2020, 22:05
Mozna przyjrzec sie Cloudflare

Paanie, przecie to dwa tygodnie temu po 30$ latało! ;P

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 16 paź 2020, 10:41

glina pisze:
15 paź 2020, 09:50
Dzis tylko TKWY swieci na zielono. "Relative strenght" godne podziwu. Otwieram pozycje :-)

Glina, dziękuję za Twój tip :)
spread.PNG

PS: Kiedy byś zamykał pozycję (lub rolował - i jak)?

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 16 paź 2020, 10:57

Gratuluje. Niestety nie pomoge bo ja nie gram opcjami. Nie mam tez ceny docelowej. Bede trzymal sie trendu tak dlugo jak dziala.

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 16 paź 2020, 11:22

To Tobie należą się gratulacje :)
Ja z opcjami mam ten problem, że Lynx strasznie skubie na prowizjach za nie, dlatego jak mogę to trzymam do wygaśnięcia.
Za każde zagranie (każda odnoga!) 4$.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 16 paź 2020, 14:03

glina pisze:
15 paź 2020, 12:39
Podoba mi sie trajektoria na HFG. Kto wie, moze wybicie ATH jeszcze dzisiaj?

Sliczne wybicie na ATH

hfg.png
:-))
Download.jpg

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 16 paź 2020, 22:19

Ja dziś trochę skubnąłem na Pfizerze. Przynajmniej tutaj mi się wirus przysłużył.
Ale co najważniejsze, zmniejszył mi się margin. Teraz czuję się bezpieczny jak w łonie matki.
Niech się wali i pali. Ja to wszystko przetrwam, a później sobie odbiję.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 17 paź 2020, 13:26

Wojtas pisze:
15 paź 2020, 19:52

Niczego nie muszą wymyślać. Samo planned obsolescence wystarczy.
Dzisiejsze telefony są tak uzależnione od global-korporacji, że prawie niemożliwe jest używanie ich bez elementarnego wsparcia.

Brak aktualizacji oprogramowania + nowe funkcje i aplikacje wymagające nowej wersji + coraz wolniejsze działania (choćby celowo), i twój telefon coraz bardziej będzie stawał się kastratem.

Do tego dodaj, że ludzie po prostu się nudzą i są gotowi zapłacić za "ciemny motyw" oraz nowy design. No i te 5G które pociągnie wymiany smartphone'ów.

PS. Gdyby ci całkiem odcięli wsparcie, miałbyś przycisk do papieru.

Mam inny punkt widzenia. Sam korzystam z iluś letniego telefonu nie jest to oczywiście apple (który rzeczywiście planowo zwalniał swoje telefony) bo dla mnie to przerost formy nad treścią. Nic mi nie zwalnia, bateria trzyma bardzo dobrze. Dopiero w momencie zniszczenia telefonu jestem skłonny zamienić go na nowszy model :)

Czy to 5G pociągnie wymianę telefonów na nowszy model śmiem wątpić bo nawet z jakiś ankiet starzy użytkownicy w 20% planują przesiadkę. Spotkałem się z opinią z którą się zgadzam, że telefony nie będą przyszłością apple bo ich rynek będzie się dla nich kurczył i muszą sobie znaleźć nowe obszary do skolonizowania. Apple w swoich wycenach jest oderwane od rzeczywistości wystarczy wspomnieć słynne kółka do komputera za kilka tysięcy.

kolka.png

Hubert pisze:
15 paź 2020, 21:14
W sumie to dawno nie widziałem Ryszarda long :) Ale warto mieć jednego na forum który trafia w szczyty :) Każdy z nas zarabia ale na innych zmianach rynku :) Nauka z tego taka że jak Ryszard idzie short my skracamy long :)

Jak jestem long to siedzę cicho ;) Ten rynek daje bardzo mało okazji do bycia szort.

Teraz mnóstwo danych wskazuje na szort. Na przykład to, że rynek z pozycji mega szort przeszedł w mega long :) Przed poprzednimi wyborami były spadki i odbicie przyszło w momencie ogłoszenia wyników.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 18 paź 2020, 00:12

Ryszard Wielkouch pisze:
17 paź 2020, 13:26
Mam inny punkt widzenia. Sam korzystam z iluś letniego...

Ryszardzie, komu ty to tłumaczysz ? Komu ty to tłumaczysz ?
Siedzę w tym od 30 lat. Pierwsze kroki stawiałem jako dzieciak na Amstrad PCW oraz C64. Ileż przerobiłem komputerów, maszyn, systemów i sieci.

Przez te lata zdążyłem też już zjeść własne zęby na ich optymalizacji. Wiem jak przywrócić starym sprzętom dawny blask.
Też mam 7-letni telefon (z 2013) kupiony za trzy stówy i ani jednego powodu by go wymieniać, bo Androidy sobie wgrywam jakie chce i optymalizuję jak chcę.
Mam też stary laptop (z 2005) oraz desktop (z 2012), które odnowiłem i całą masę sprzętu z lat 2005-2018 w firmie. Wszystkie chodzą wyśmienicie.
Nawet Prezesowi dałem kompa za 300 zł i on nie widzi powodu żeby go wymieniać. Nie chce, nie zamierza, nie widzi powodu. Nawet nie byłbym go w stanie namówić.
Więc chyba jest dobrze zoptymalizowany, nie ?

Przez dekady nauczyłem się jednak też wiele jak postarza się produkty. Gdyby tego nie robiono, sprzedaż dawno załamałaby się. Sam postęp to zbyt mało żeby pociągnąć rosnącą sprzedaż w tej branży, czy choćby utrzymać ją na niezmiennym poziomie.
Oczywiście część ludzi wymieniałoby sprzęty i tak - jak choćby np gracze, gdzie postęp jest rzeczywisty i nienaciągany. Ale dla sporej części komputer byłby jak pralka czy lodówka, czyli sprzęt którego nie wymienia się tylko dlatego bo nowy jest lepszy.

PS.
Tak swoją drogą, fajne porównanie: https://www.youtube.com/watch?v=nI3C9yLVsVE
Na to należy oczywiście patrzeć trochę z przymróżeniem oka, ale polecam to tym, którzy myślą, że 2 GB RAM to za mało by móc używać edytora tekstu albo arkusza kalkulacyjnego.
Commodore 64 miał zaledwie 64KB RAMu, czyli nawet milion razy mniej niż współczesne komputery. A też się na tym pisało np pisma prawnicze, wysyłało faxem. Na Commodore 128 już był dostęp do oprogramowania baz danych, magazynów, itp., popularne w biurach.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 19 paź 2020, 12:44

To nawet starszy stażem jesteś :) Czy jest aż taki postęp w sprzęcie komputerowym śmiem wątpić kolejne generacje procesorów to 5-10% wzrostu wydajności przy zastosowaniu w grach, rzecz jasna większy wzrost w zastosowaniach profesjonalnych, ale nikomu to nie zrobi różnicy. Kupowanie nowego sprzętu to chyba tylko po to, żeby się nacieszyć rozpakowywaniem pudełek, wąchaniem nowości i składaniem tego w całość i uruchomienie za pierwszym razem :)

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 19 paź 2020, 20:29

Ryszard Wielkouch pisze:
15 paź 2020, 16:48
skromna pozycja na szort Apple bo co oni tym razem nowatorskiego wymyślili, że nie będzie ładowarki w zestawie ;)) ?

Widać fanbase odebrał to troche inaczej https://www.cnbc.com/2020/10/19/iphone- ... -says.html

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 19 paź 2020, 20:46

A nie mówiłem. Wcale nie muszą niczego superpostępowego wymyślać. Już w czasach dominacji Nokii ludzie kupowali ich flagowce, a potem korzystali z tylko podstawowych funkcji.
Kupowali bo prestiż, bo fajne, bo stary się znudził albo potrzaskał. Błędem jest myślenie, że konsumenci myślą racjonalnie i podejmują optymalne decyzje, a już na pewno, że mają jakąś wielką wiedzę techniczną.

edit:
Chyba rację miałem też co do stimulusu. Demokraci nie mają specjalnego interesu na ten deal, idą po władzę i nic nie muszą robić. Po wyborach, prawdopodobnie będą w lepszej pozycji.
To Trump potrzebuje jakiegoś changing event, a nie Biden. To Trumpowi pomógłby ten stimulus bardziej niż Bidenowi, a demokraci nie chcą robić mu prezentu na 2-3 tygodnie przed wyborami.
Trump ma uchodzić za nieudolnego, przyjdzie Biden i zaraz wszystko ma być - stimulus, szczepionka, lepsze zarządzanie kryzysem COVID. Tak mają myśleć Amerykanie.

Kris
Stały bywalec

Post autor: Kris » 19 paź 2020, 22:00

Wojtas pisze:
19 paź 2020, 20:46
edit:
Chyba rację miałem też co do stimulusu. Demokraci nie mają specjalnego interesu na ten deal, idą po władzę i nic nie muszą robić. Po wyborach, prawdopodobnie będą w lepszej pozycji.
To Trump potrzebuje jakiegoś changing event, a nie Biden. To Trumpowi pomógłby ten stimulus bardziej niż Bidenowi, a demokraci nie chcą robić mu prezentu na 2-3 tygodnie przed wyborami.
Trump ma uchodzić za nieudolnego, przyjdzie Biden i zaraz wszystko ma być - stimulus, szczepionka, lepsze zarządzanie kryzysem COVID. Tak mają myśleć Amerykanie.

Wojtas :) też tak to postrzegam. Jest natomiast jedno ale jak Trump przegra będzie kręcił aferę o sfałszowane wybory. (jego rude ego da znać o sobie.....)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2020, 22:04 przez Kris, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ