ciekawe :)
Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Coraz większa pozycja na 'długie' obligacje.
Wszyscy betuja, ze bedzie inflacja ... betuja przeciwko FEDowi, innym bankom centralnym i duzym bankom komercyjnym, ktorzy ciagle kupuja obligacje. Ciekawe jak to sie potoczy. Jesli wszyscy ci spekulanci, ktorzy szortuja obligacje uznaja, ze jednak walka z bankami nie ma sensu i zaczna odkupywac swoje krotkie pozycje to moze bedziemy mieli mega short squezze. Oczywiscie beda musieli odkupic obligacje w dolarach co wywinduje cene dolara mocno do gory ...
Na DX też jest L, ale już nie taki duży.
Żeby akcje zaczęły porządnie rosnąć, 2 indeksy muszą zacząć spadać:
1. VIX
2. I to: https://www.worldometers.info/coronavirus/
Szkoda, że w ten drugi nie można inwestować przy pomocy derywatyw, bo byłby to hedge lepszy niż obligacje.
1. VIX
Szkoda, że w ten drugi nie można inwestować przy pomocy derywatyw, bo byłby to hedge lepszy niż obligacje.
Przeciez rosna jak szalone :-)
Xiaomi 8.35%
BYD 5.39%
Yadea 4.65%
Beigene 4.33%
Ping An Good Doctor 4.08%
Chunli Medical 7.23%
Kingdee 3.24%
Weimob 7.53%
YeahKa 6.00%
No i jeszcze SMIC +12.35% ale z tego niestety dalem sie ostatnio wykurzyc jak amator po ogloszeniu sankcji przez Trumpa
QQQ +1.8% (premarket) , w tym AAPL +3.41%
Xiaomi 8.35%
BYD 5.39%
Yadea 4.65%
Beigene 4.33%
Chunli Medical 7.23%
Kingdee 3.24%
Weimob 7.53%
YeahKa 6.00%
No i jeszcze SMIC +12.35% ale z tego niestety dalem sie ostatnio wykurzyc jak amator po ogloszeniu sankcji przez Trumpa
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, 14:39 przez glina, łącznie zmieniany 3 razy.
Wojtas pisze: ↑12 paź 2020, 14:18Żeby akcje zaczęły porządnie rosnąć, 2 indeksy muszą zacząć spadać:
1. VIX
ewentualnie można obstawić spółki "covidowe", które powinny dać sporo zarobić :-)
Wystrzelałem się z gotówki, odczep się.
Tak wiem, że popełniłem błąd. Ale też się kiedyś uczyłeś.
Teraz muszę czekać na value. Więcej nie kupuję, bo już raz byłem na granicy margina.
Wolę zarobić mniej, trudno. Ale na herbatę z miodem spadziowym, wystarczy.
Ogólnie doszedłem do wniosku, że inwestowanie ponad 120% kapitału jest ryzykowne.
No MRNA czy BML rzeczywiście mogłyby służyć jako hedge.
Ale np PFE czy AZN, już nie. Z tym, że to bardziej, że tak powiem "ogólne firmy medyczne", a nie jednostrzałowce COVID, stąd pewnie różnica.
Natomiast te jednostrzałowce COVID mogą zgasnąć później tak samo jak błysnęły, więc trzeba z nimi uważać, bo niemożliwe jest przewidzenie ich kursu np za 2 lata.
glina pisze: ↑12 paź 2020, 14:33Przeciez rosna jak szalone :-)
Xiaomi 8.35%
BYD 5.39%
Yadea 4.65%
Beigene 4.33%
Chunli Medical 7.23%
Kingdee 3.24%
Weimob 7.53%
YeahKa 6.00%
Na jakiej podstawie podejmiesz decyzję o zamknięciu pozycji ?
wiadomo, za dwa lata to pewnie hype przeminie (pewnie nawet za rok), ale jak to nazwałeś - to są jednostrzałowce, coś w stylu tego kolesia co brał mercatora a tera ma ponad 350k wirtualnego zysku :D
Ucze sie codziennie :-).
Jedne z najcenniejszych lekcji:
1. Nie inwestowac pod odbicie
2. Nie czekac na odbicie
3. Ucinac straty szybko, bo prawdopodobnie tylko sie poglebia
Moja strategia nie przewiduje zdejmowania zyskow lub punktow wyjscia. Na spadkach prawdopodobnie dokupie, chyba ze:
1. Zalamanie fundamentow tezy inwestycyjnej czyli z grubsza: brak wzrostu, spadek zyskow, spadek konkurencyjnosci
2. Underperformance wzgledem sektora i konkurencji
3. Technicznie patrze na 21 , 50 i 200 DMA. Czasem rynek wie o czyms co jeszcze nie jest publiczne, wiec i cena moze byc sygnalem do ostroznosci.
4. Lepszy pomysl na inwesytcje :-)
Ktoś wie co się stało dzisiaj ze spółkami "solarnymi" w USA ?
Nasdaq mocno w górę, a ETF TAN -4,2%. Chciałem jeszcze dopalić TAN który mam od dawna i nabyłem SEDG i ENPH, a tu taki zaskok i dzisiaj -5%, -6%.
Nasdaq mocno w górę, a ETF TAN -4,2%. Chciałem jeszcze dopalić TAN który mam od dawna i nabyłem SEDG i ENPH, a tu taki zaskok i dzisiaj -5%, -6%.
Mnie ciekawi, co się dzieje z 'uranowymi' spółkami - w ciągu miesiąca straciły 10-20%: CCJ, DNN, UEC.