Allegro
Re: Allegro
Jak większość osób też tak myśli to może być wodospad :P
Nigdy nie uczestniczyłem w IPO, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz (raczej ostatni, bo to nie jest moja stała strategia).
Nie chciałem dużo, więc zapisałem się na 25 szt. Dostałem 3 szt. Tak jak się spodziewałem, że będą jakieś śmieci na koncie brokerskim. Do wywalenia to w p***u na najbliższej sesji.
Nie chciałem dużo, więc zapisałem się na 25 szt. Dostałem 3 szt. Tak jak się spodziewałem, że będą jakieś śmieci na koncie brokerskim. Do wywalenia to w p***u na najbliższej sesji.
Popyt będzie ogromny bo fundusze muszą doważyć te akcje jak wejdą w indeksy a tam też była redukcja 80 % . Ponadto jest lock up na 6 miesięcy bodajże na dużą część akcji. Oczywiście może być tak jak z FB czyli wodospad po IPO :)
Wodospadu nie będzie bo GS będzie stabilizowal kurs przez jakiś czas tak jak było w przypadku Play - stabilnie, stabilnie i jak GS przestał czuwać nad kursem wodospad :)
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
Była taka kiedyś prywatyzacja Banku Śląskiego. Cała Polska stała w kolejkach by zapisać się na akcje BŚ. Ludzie którzy nie mieli pojęcia o giełdzie też stali. Były listy społeczne, walki wręcz, agencje ochrony it. Na akcje zapisało się ponad 820 tysięcy osób.
Na końcu zrobiono tak, że każdemu przypisano po redukcji zleceń 3 akcję. W pierwszym dniu notować, w którym magicznie prawie nikt poza, z tego co pamiętam kierownictwem BŚ, nie miał zarejestrowanych na kontach akcji które nabyli w IPO, kurs poszybował w górę z tego co pamiętam 13 razy cena emisyjna. Od drugiej sesji zaczął spadać.
Szczęśliwym nabywcom akcji Allegro życzę, by od drugiej sesji akcje nie zaczęły spadać.
Na końcu zrobiono tak, że każdemu przypisano po redukcji zleceń 3 akcję. W pierwszym dniu notować, w którym magicznie prawie nikt poza, z tego co pamiętam kierownictwem BŚ, nie miał zarejestrowanych na kontach akcji które nabyli w IPO, kurs poszybował w górę z tego co pamiętam 13 razy cena emisyjna. Od drugiej sesji zaczął spadać.
Szczęśliwym nabywcom akcji Allegro życzę, by od drugiej sesji akcje nie zaczęły spadać.
W poniedziałek debiut proponuje mały konkurs dla naszych kochanych forumowiczów :) Obstawiamy kurs otwarcia Allegro ten kto najbliżej wygrywa:)
Ja liczę na 50 PLN :)
Ja liczę na 50 PLN :)
Obstawiam 65
A jaka nagroda? 😂
A jaka nagroda? 😂
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
Obstawiam 68.7zł na otwarciu w poniedziałek, 21zł na zamknięciu w piątek :).
CoinsMakingCoins pisze: ↑10 paź 2020, 15:56Obstawiam 68.7zł na otwarciu w poniedziałek, 21zł na zamknięciu w piątek :).
To raczej nie stanie (spadek) sie bo GS bedzie animatorem przez pewien czas.
hehe ciekawe jak to nasza poczciwa giełda i brokerzy wytrzymają jutro
The Warsaw Stock Exchange delayed Allegro’s opening by 15 minutes to avoid any potential overflow of its trading system
No czytałem :) Fajny artykuł w sumie pozytywny . Fajnie czytać o firmach które osiągnęły sukces szczególnie jak pochodzą z naszego kraju . Szkoda tylko ( chyba ze się mylę ) ze założyciele już nie maja akcji w sensie znaczącego udziału :) Może pójdą następne firmy z fajnym pomysłem na biznes. Allegro to taka pierwsza poważna platforma w naszej sieci . Pamietam jak kupowałem swoje pierwsze radio do Opla w 1999 przez Allegro i się bałem czy gość przyśle cegłówek czy radio 😂