Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Dzien dobry wszystkim.
W morzu anemicznych ruchow na hkex, dzis na zielono swieci mi na watchlist Sunny Optical (HK: 2382). Dobra spolka ze stalym wzrostem obrotow o ponad 20% rocznie i calkiem niskiej wycenie. Jedyne "ale" to dosc niski profit margin (gross 19.5%, net 9.4%).
Pelne wyniki do przeczytania tutaj:
http://www.sunnyoptical.com/webfile/tem ... 226612.pdf
Bede obsewowal, czy uda jej sie wybic z trwajacej od 2017r. konsolidacji. Takie rzeczy na HKEX potrafia dziac sie bardzo dynamicznie, wiec informuje zawczasu. Gdybym mial miejsce na dodatkowa Chinszczyzne w portfelu to bym powoli otwieral pozycje :)
W morzu anemicznych ruchow na hkex, dzis na zielono swieci mi na watchlist Sunny Optical (HK: 2382). Dobra spolka ze stalym wzrostem obrotow o ponad 20% rocznie i calkiem niskiej wycenie. Jedyne "ale" to dosc niski profit margin (gross 19.5%, net 9.4%).
Pelne wyniki do przeczytania tutaj:
http://www.sunnyoptical.com/webfile/tem ... 226612.pdf
Bede obsewowal, czy uda jej sie wybic z trwajacej od 2017r. konsolidacji. Takie rzeczy na HKEX potrafia dziac sie bardzo dynamicznie, wiec informuje zawczasu. Gdybym mial miejsce na dodatkowa Chinszczyzne w portfelu to bym powoli otwieral pozycje :)
Nie za nerwowo?
Ja pochwalam. Na wywalenie bankow kazdy moment jest dobry :-)
Nie no, ja też nie mam (wywaliłem jakiś czas temu PEO, mają słabe fundamenty), ale kilka dni temu kolega pisał, że jego zdaniem dadzą zarobić.
Pewnie po namysle uznal ze 40% w 2 lata to malo, i slusznie uznal :-)
W perspektywie długoterminowej starczy mi 10% rocznie (przy założeniu, że inflacja mieści się w widłach 'celu') - jak mi to zagwarantujesz to resztę Ci oddam. Banki mi nie pasują bo mają złe fundamenty, po prostu. I za dużo w nich SP, są mocno narażone na politykę.
W skali calego portfela to przeciez nie to samo co "szansa na 40%". Ogolnie inwestowanie pod odbicie, powrot do sredniej czy historycznej wyceny to slaba teza. Lepiej inwestowac z szansa na 100% i do tego w spolki ktore zwiekszaja przychody na tyle, aby taka wycene usprawiedliwic. Jakie perspektywy maja banki na nagle zwiekszenie przychodow? Jak dla mnie zerowe.
Dokładne PTON dał 10 % w 2 dni :)glina pisze: ↑08 paź 2020, 14:42W skali calego portfela to przeciez nie to samo co "szansa na 40%". Ogolnie inwestowanie pod odbicie, powrot do sredniej czy historycznej wyceny to slaba teza. Lepiej inwestowac z szansa na 100% i do tego w spolki ktore zwiekszaja przychody na tyle, aby taka wycene usprawiedliwic. Jakie perspektywy maja banki na nagle zwiekszenie przychodow? Jak dla mnie zerowe.
Zamknąłeś transakcję, czy te 10% jest póki co teoretyczne?
Tam otworzyłem 10 % pozycji docelowej więc nawet nie ma co realizować. Czekam może walnie to dokupie :)
Zaraz ktoś Mercatora wstawi z przebitką 1000% :P
A wyobraź sobie, że jak bawiłem się w analizy techniczne (Tomek, nie krzycz, małym kapitałem) to właśnie mi wyszedł sygnał na zakup Mercatora (nie wiedziałem w ogóle co to za spółka ani czym się zajmuje), bo był w jakimś dołku. Niestety, zlecenie nie weszło (zabrakło kilku groszy, bo miałem opóźnione notowania na GPW). Co nie zmienia faktu, że na pewno bym sprzedał po drodze przy zysku rzędu kilkadziesiąt % i nie doczekał do obecnej wyceny. Mam też kolegę, który cieszył się, że zarobił 'drugie tyle' na CDR, sprzedając za kilkadziesiąt PLN :)