Live o wszystkim

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Re: Live o wszystkim

Post autor: winio » 06 paź 2020, 21:56

Poczatkujacy pisze:
06 paź 2020, 21:10
wyczułem, że dziś się cos od janiepawli, jednak obligacji dziś nie zakupiłem... oby jednak wrócili na szczyty łobuzy :>
Nope. https://finance.yahoo.com/quote/%5ETYX? ... c=fin-srch
4 minuty do końca :P

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 06 paź 2020, 21:59

Dla mnie Logitech to głównie gaming, a jeśli grać to można na wszystkim, tylko nie na jabłku ;P
Tak, wiem, jakieś słuchawki, czy głośniki, ale to wciąż jest mało znaczący kawałek tortu raczej... Pomyśleć, że w marcu miałem LOGI na liście do kupienia, ale wciąż wydawał mi się zbyt drogi - więc se już pewnie nigdy nie kupię.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 06 paź 2020, 22:03

Q'bot pisze:
06 paź 2020, 21:59
Dla mnie Logitech to głównie gaming, a jeśli grać to można na wszystkim, tylko nie na jabłku ;P
Tak, wiem, jakieś słuchawki, czy głośniki, ale to wciąż jest mało znaczący kawałek tortu raczej... Pomyśleć, że w marcu miałem LOGI na liście do kupienia, ale wciąż wydawał mi się zbyt drogi - więc se już pewnie nigdy nie kupię.

Sam gaming to troche za malo, duzo jest konkurencji. Ale Logitech ma wiecje produktow
https://www.logitech.com/en-ch/promo/healthcare.html

Wrzuce sobie do watchlist i zobacze jak sie sytuacja rozwinie.

Od kiedy kupuje spolki na ATH wychodze na tym o wiele lepiej niz na lapaniu dolkow :-).

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 06 paź 2020, 22:50

Ryszard Wielkouch pisze:
06 paź 2020, 19:15
Tą samą anomalię zauważył dzisiaj sentiment trader. W przeszłości sytuacja w której 10 latki są szortowane, a 30 latki mają pozycje długą prowadziła do osłabienia się dolara i wzrostów na złocie.
Złoto (i reszta tombaku) dzisiaj w dół, dolar w górę. Zobaczymy jutro.

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 07 paź 2020, 00:27

glina pisze:
06 paź 2020, 20:57
*TRUMP SAYS HE REJECTED DEMOCRATS' STIMULUS OFFER, INSTRUCTED REPS TO STOP NEGOTIATING UNTIL AFTER THE ELECTION

Mówiłem, że żaden deal nie przejdzie bez ukończonych negocjacji. A cały pakiet demokratów to zagrywka polityczna, bez jakichkolwiek szans.

Mimo to Trump mnie zaskoczył. To destruktywna polityka, widać chce być prezydentem na drugą kadencję za wszelką cenę.
I tak jak mówiłem październik będzie wyboisty, dopóki wybory się nie skończą "cuda będą działy się".

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 07 paź 2020, 07:39

Przyznasz jednak, ze mimo wszystko takiego samoboja w wykonaniu Trumpa chyba nikt sie nie spodziewal.

Tak czy inaczej, wydarzenia takie jak wczoraj to najlepsza mozliwa okazja do szukania obecnych i przyszlych liderow. Sporo spolek utrzymalo solidne wzrosty na zamknieciu, czesc na nowych ATH. Szum polityczny w zaden sposob nie wplywa na jakosc tych spolek.

Co do hedge na kazda okazje, to warto wspomniec ze takze w Chinach/HK nie narzekaja. Alibaba, Tencent, Meituan pewnie jeszcze w tym tygodniu odwiedza all-time-highs.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 07 paź 2020, 09:19

Q'bot pisze:
06 paź 2020, 21:15
@glina, miałeś rację co do tego Palantira, też kupiłem w piątek, a dziś się nagle przebudził

Jeszcze co do Palantira to fajnie, ze sie udalo wstrzelic. Czasem warto ufac przeczuciom.
Trafilem przy okazji na fajny artykul na ich temat. Co prawda napisany od strony krytykow, ale zawiera sporo ciekawych faktow na temat tego oprogramowania. Kazdy moze zinterpretowac po swojemu.

https://www.buzzfeednews.com/article/ca ... id=1750642

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 07 paź 2020, 15:03

glina pisze:
06 paź 2020, 22:03

Od kiedy kupuje spolki na ATH wychodze na tym o wiele lepiej niz na lapaniu dolkow :-).

To właśnie jest najlepsza taktyka tylko straszenie trudna do wykonania . W głowie zawsze siedzi ze przecież było taniej. W sumie to jest podstawa inwestowania !

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 07 paź 2020, 15:30

Seems like momentum?

Poczatkujacy
Stały bywalec

Post autor: Poczatkujacy » 07 paź 2020, 15:38

lub jak jeden ze szkoleniowców :>:>(nie sugeruję aby ktoś tu szkolił jak coś)

a wracając do tematu... cholera znowu wszystko zielone. nie sądziłem, że będę wkurzał się jak zielono będzie na koncie..

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 07 paź 2020, 16:27

glina pisze:
06 paź 2020, 21:15
No dobra, jak na byka przystalo zdarzylem kupic FSLY w przecenie :-)

Niezle wyszlo ;-)

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 07 paź 2020, 16:33

glina pisze:
07 paź 2020, 07:39
Przyznasz jednak, ze mimo wszystko takiego samoboja w wykonaniu Trumpa chyba nikt sie nie spodziewal.

Tak, ale to nie jest takie czarnobiałe.McConnell już wcześniej ostrzegł Trumpa, że wynegocjowany Munich – Pelosi deal może mieć ciężko przejść w Senacie.
Poza tym 3 biliony już poszło, demokraci chcieli kolejne 3.5, a to to razem daje blisko 2 budżety USA w ciągu jednego roku na sam stimulus.
I pół biedy gdyby to poszło rzeczywiście tam gdzie trzeba, czyli na biznesy dotknięte przez restrykcje, które przecież muszą jakoś przetrwać, jeśli chcemy z tego jakoś sensownie wyjść.
Ale demokraci chcieli też wydoić jak najwięcej kasy dla rządzonych prze siebie stanów, często kiepsko rządzonych.

Ten dług natomiast nie jest wyłącznie pozytywny. Tak czy inaczej on wygeneruje jakieś koszty: wyższe podatki, inflacja, deficyt handlowy i będzie ciążył na gospodarce po-COVIDowej.

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 07 paź 2020, 20:47

Hubert pisze:
07 paź 2020, 15:03
W głowie zawsze siedzi ze przecież było taniej. W sumie to jest podstawa inwestowania !

Gdyby glina uprawiał daytrading wyglądałoby to tak ;]
https://www.youtube.com/user/DaytradeWarrior/videos

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 07 paź 2020, 23:28

Cholera znowu wyjdę na opcjach jak zabłocki na mydle. Chyba przestanę w ogóle wystawiać calle, bo prawie zawsze jestem potem w dupę bity.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 08 paź 2020, 05:59

CALL-e warto wystawiać faktycznie tylko na te akcje, które rzeczywiście chcesz sprzedać, bo inaczej to przynosi opłakany skutek. Ja to robie tak, że jeśli upside akcji spada już do okolic 4-6%, to wtedy wystawiam CALL-a lekko out-of-the-money, żeby sprzedać akcje, kiedy upside spadnie do zera.

Czasem price target bedzie podniesiony, upside przez to spadnie, kurs wzrośnie jeszcze bardziej, a ja zostanę bez akcji, ale hej, od realizowania zyskow jeszcze nikt nie zbankrutował. Trzeba nauczyć się z tym żyć, ze ktoś inny zarobi sobie na tych akcjach więcej niż ja :)

No a tak już czysto praktycznie, to każdego CALL-a możesz przecież rolować w czasie i/lub w górę, żeby wyciągnąć jeszcze większa premie albo żeby sprzedać akcje wyżej niż obecnie.

ODPOWIEDZ