Live o wszystkim
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Re: Live o wszystkim
Rozumiem, ale ja bym uważał na obligacje w każdych warunkach. Nawet jeśli przyjdą spadki na giełdzie to nie gwarantują wzrostu na obligacjach. Myślę, że FED już ingeruje w rynek obligacji walcząc o niższe rentowności tylko boi się do tego przyznać.
TMO, DDOG, CRWD, SQ, DOCU, TGT, FDX wszystko na nowych szczytach
edit: i PTON tez ;-)
edit: i PTON tez ;-)
Ostatnio zmieniony 05 paź 2020, 17:51 przez glina, łącznie zmieniany 2 razy.
A ja bym uważał na słowa z tymi obligacjami, zwłaszcza patrząc na raport COT.
No ale czas pokaże, ja zatrzymam niewielką ilość (10-15% portfela) do końca roku.
No ale czas pokaże, ja zatrzymam niewielką ilość (10-15% portfela) do końca roku.
-
- Stały bywalec
Ryszard Wielkouch pisze: ↑05 paź 2020, 17:43Rozumiem, ale ja bym uważał na obligacje w każdych warunkach. Nawet jeśli przyjdą spadki na giełdzie to nie gwarantują wzrostu na obligacjach. Myślę, że FED już ingeruje w rynek obligacji walcząc o niższe rentowności tylko boi się do tego przyznać.
no ja nie wiem, przy 1,762 poleci pierwszy zakup obligacji. Będą tanie. Już chyba z 8% dyskontem fruwają. Zobaczymy.
W sumie to czekam na szczyty i chyba dopiero wtedy popatrzę na obligacje.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Patrzę na 10 letnie obligacje i lipa są szortowane
Patrzę na 30 letnie obligacje i te faktycznie mają długą pozycje
Pozostają jeszcze jakieś logiczne argumenty dlaczego ktoś chciałby finansować deficyt usa.
Jeżeli historia się powtórzy tak od lat 60 to zależy w jakim jesteście wieku, ale możecie nie wyjść na swoje za waszego życia
Do chwilowej spekulacji czemu nie po takich wzrostach rentowności zawsze może przyjść korekta i gdzieś tam jest fed, który ma gdzieś ustawionego stop lossa na rentownościach ;)
Patrzę na 30 letnie obligacje i te faktycznie mają długą pozycje
Pozostają jeszcze jakieś logiczne argumenty dlaczego ktoś chciałby finansować deficyt usa.
Jeżeli historia się powtórzy tak od lat 60 to zależy w jakim jesteście wieku, ale możecie nie wyjść na swoje za waszego życia
Do chwilowej spekulacji czemu nie po takich wzrostach rentowności zawsze może przyjść korekta i gdzieś tam jest fed, który ma gdzieś ustawionego stop lossa na rentownościach ;)
Równie dobrze na ten wykres można nałożyć cenę złota (ta górka z okolic 1980), albo jeszcze lepiej - srebra.
Przydałaby się też linia pokazująca stopy procentowe. Aktualna inflacja (USA) wynosi chyba 1.3%.
Przydałaby się też linia pokazująca stopy procentowe. Aktualna inflacja (USA) wynosi chyba 1.3%.
Adrian pisze: ↑23 lip 2020, 14:32
Skrajności stworzą rynek. Na szczęście łatwo zweryfikować kto miał rację i jakich argumentów używał patrząc na historię postów. Besso w samym dołku w marcu, napisał, ze jesteśmy w trakcie krachu - wtedy wlasnie nastąpiło odbicie. Z jego ostatniego posta w jego temacie wnioskuję, ze wyprzedawał sie z akcji (które swoją drogą nie wiem kiedy kupił) i jest teraz zapakowany w obligacje. Ja uważam, ze rynek obligacji czeka solidna korekta a na akcjach dalsze, solidne wzrosty. Odnośnie dolara piszę konsekwentnie od jakiegoś czasu, głównie w temacie o złocie i od kiedy zloto kosztowalo 1250. Niektóre spolki wydobywcze daly mi zarobić xxx% i dadzą zarobić jeszcze więcej. Sam więc widzisz jakie kto ma pojęcie. To nie jest przypadek, ze dolar spada a metale szlachetne rosną :)
To mój post z 23 lipca. Tak jak przypuszczałem to byl początek KOREKTY na obligacjach, która dopiero nabiera tempa. SP500 był na poziomie 3200.
Zarówno indeksy jak i metale szlachetne mamy po korekcie i uważam, ze teraz jest świetny moment na to, żeby wejść (jak ktoś ma za co:) szczególnie w spółki wydobywajace zloto i srebro ale rowniez zmasakrowane oil and gas. Złoto i srebro utrzymywały sie na rekordowych poziomach w q3 (i myślę, ze będą kontynuowaly wzrosty) i spolki z tej branży przedstawią solidne wyniki.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2020, 19:59 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
no i pytanie co potem? wszystkie akcje do pieca, bo wielki kryzys? Pewnie kiedyś tak będzie.
Nie wiem. Jak zwykle czas pokaże.
Poczatkujacy pisze: ↑05 paź 2020, 19:58no i pytanie co potem? wszystkie akcje do pieca, bo wielki kryzys? Pewnie kiedyś tak będzie.
W pewnym momencie zamierzam pozbyć się akcji, zapakować w obligacje i shortowac najbardziej popularne spółki typu FAANG i TESLA. Jednak sporo jeszcze wzrostów przed nami, szczególnie po wynikach za q3 i rządowym pakiecie. Warto póki co skupić sie na wzrostach, tak uważam.
Sorry, Hubert, ale właśnie czytam na WSJ, że tradycyjne hedge już nie działają tak jak powinny. Rentowność obligacji spadła a tym samym ich potencjał do wzrostu. Chyba, że FED zaplanuje obniżyć dalej stopy (poniżej zera), ale na to się nie zapowiada.
We wrześniu 10-latki dały ciała po całości, totalnie nie sprawdzając się jako hedge. Zamiast rosnąć leciały płasko.
Złoto też nie najlepiej, bo podlega spekulacyjnym wzrostom i czasem podczas krachu jak inwestorzy lecą po kasę, to spada zamiast rosnąć.
No to przecież napisałem że nie działa :) Glina dzisiaj testowy pakiet peletonu zakupiony :)
Obecnie nic na rynkach nie jest oczywiste i jednoznaczne także jakiekolwiek prognozowanie jest tyle warte co rzucanie kostką.
Kris a kiedy było ?😂 Rynki w całej swojej okazałości ! Kocham za to ze są nieprzewidywalne :) W sumie tak jak kobiety 🤣🤣🤣
Ryzykownie, ale to bardzo ciekawe. Napisz jak otworzysz pozycję na S - przekonamy się czy Ci wejdzie. Jak trafisz to czapki z głów. Ja bym się nie odważył na taki short. Swoją drogą jaką techniką grasz na spadki? Kupujesz puta, zakładasz spreada, CFD czy po prostu na margin?Adrian pisze: ↑05 paź 2020, 20:06W pewnym momencie zamierzam (...) shortowac najbardziej popularne spółki typu FAANG i TESLA.Poczatkujacy pisze: ↑05 paź 2020, 19:58no i pytanie co potem? wszystkie akcje do pieca, bo wielki kryzys? Pewnie kiedyś tak będzie.
Trump cudownie ozdrowial. Hulaj dusza piekla nie ma. Na te wiadomosc nawet EM dostaly skrzydel.
A hedge zawsze jakis jest. Gdyby byl jeden prosty i oczywisty, to kazdy by generowal zyski bez ryzyka. W naturze to nie istnieje.
@Hubert
Sorry, peleton juz niemodny ;-). Teraz wszyscy sie rzucili na Nautilus (NLS).
A hedge zawsze jakis jest. Gdyby byl jeden prosty i oczywisty, to kazdy by generowal zyski bez ryzyka. W naturze to nie istnieje.
@Hubert
Sorry, peleton juz niemodny ;-). Teraz wszyscy sie rzucili na Nautilus (NLS).