Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Nius z centrum dowodzenia swiatem :D
https://www.ecb.europa.eu/euro/html/digitaleuro.en.html
Bojcie sie bitkojnowcy :D
https://www.ecb.europa.eu/euro/html/digitaleuro.en.html
Bojcie sie bitkojnowcy :D
Caly czas mysle jak to rozplanowac najrozsadniej. Niechcialbym wladowac sie calosciowo w bubble-stocks, mimo ze to wrecz obowiazek skorzystac z tego rajdu.
Na oku mam miedzy innymi FDX, WMT, TMO
Z Europy dzis zwiekszylem pozycje w SIX:AMS i moge z czystym sercem polecic. Caly czas bije sie z myslami o ADYEN i HFG, choc juz dawno temu powinienem byl je kupic :-).
Na oku mam miedzy innymi FDX, WMT, TMO
Z Europy dzis zwiekszylem pozycje w SIX:AMS i moge z czystym sercem polecic. Caly czas bije sie z myslami o ADYEN i HFG, choc juz dawno temu powinienem byl je kupic :-).
-
- Stały bywalec
kurczaki... trump kicha a ja obligacji sie pozbylem po czym wczoraj(chyba wczoraj) na gorce jak byli to akurat dzien poza kompem mialem.. nic to trzeba przecen poszukac dzis
Myślisz, że obligacje podrożeją bo Trump kicha? Jaki to ma w ogóle wpływ na fundamenty!?
Jak serio tak będzie (+ zwała na akcjach) to by znaczyło, że jankeska giełda jest mniej poważna niż NewConnect.
Jak serio tak będzie (+ zwała na akcjach) to by znaczyło, że jankeska giełda jest mniej poważna niż NewConnect.
-
- Stały bywalec
Przecież dobrze wiesz, że się nie dogadają. To jest pewne.
Niektórzy republikanie twierdzą, że żaden pakiet nie jest potrzebny, bo gospodarka i tak powoli wychodzi z kryzysu, a nie chcą jeszcze bardziej rozciągać deficytu.
Z resztą nawet pakiet Białego Domu (1.6 bln $) uważany jest za przenegocjowany przez wielu republikańskich Senatorów.
Te 2.2 bln$ nie mając więc żadnych szans, bo są niedogadane z nikim. Myślę, że to zagrywka polityczna przed wyborami "my dajemy, oni (senat/republikanie) zablokowali".
Raczej chodzi o jego malejące szanse na reelekcje, no i malejące szanse na ten pakiet pomocowy (przed wyborami).
Trump publicznie wyśmiewał Bidena chodzącego w masce. Do tego Biden teraz może prowadzić kampanię, a Trump nie.
Linie lotnicze już zaczęły zwalniać ludzi od 1 października z powodu braku pakietu pomocowego. Sekretarz Skarbu prosił żeby zaczekali na koniec negocjacji amerykańską liderką Demokratów w Izbie Reprezentantów, ale oni uznali, że obietnice to za mało. Potrzebują konkretów, których póki co nie ma.
Teoretycznie jeśli na dniach przyjęli by pakiet, to zapowiedzieli, że przyjmą tych ludzi z powrotem. Ale na to wciąż duży znak zapytania.
Ja wpakowałem się w value i teraz siedzę na stratach. Brak doświadczenia.
Bałem się bańki na EV/tech, nie rozumiałem jej, więc zrobiłem jak zrobiłem.
Z resztą nadal nie rozumiem fenomenu EV ani tech, bo nic nie wskazuje na lawinowy wzrost sprzedaży Tesli na świecie ani na lawinowy wzrost firm tech w dłuższej perspektywie. A czytam sporo opinii i raportów.
Firmy tech oczywiście na COVID korzystają, ale moim zdaniem świetlana idea pracy zdalnej i robienia wszystkiego zdalnie zacznie wygasać, gdy COVID się skończy. Siedzenie w hałupie wygląda po prostu fajnie w teorii, ale nie w praktyce, gdzie człowiek jest istotą stadną.
Co nie zmienia faktu, że i tak mogłem się w tą bańkę wpakować ze stop-lossem.
Teraz nic mi nie pozostaje, jak czekać.
Mnie się wydaje, że mają szanse, bo Trump z Mnuchinem potrzebują przekonać tylko czterech Republikanów (w Senacie jest 47 vs 53 na korzyść Republikanów), żeby zagłosowali za propozycją. Także kluczowe będzie, żeby Pelosi przekonała Mnuchina, który przekona Trumpa :) No ale cztery głosy to nie tak dużo i moim zdaniem są w zasięgu. W każdym razie, jak wygra Biden, a tak pokazują sondaże, to i tak zobaczymy pakiet pomocowy, więc póki co trochę zmienności się szykuje, a od listopada obstawiam kontynuację rajdu. No ale to tylko takie wróżenie z fusów na piątkowe popołudnie.
Wszystko wskazuje na to, że Demokraci przejmą władzę i faktycznie zobaczymy pakiet pomocowy w listopadzie.
Jest też szansa na kompromisowy pakiet wcześniej. Były nawet pomysły, żeby przyjąć częściowy pakiet pomocowy (tylko dla restauracji, linii lotniczych i innych najbardziej poszkodowanych branż), a resztę później. Ale to znowu Mnuchin mówi, że są małe na to szanse.
Bezwzględnie jednak nie sądzę, że te 2.2 bln$ przejdzie. Bo to po prostu jest puszczone bokiem - poza negocjacjami. To nie jest ustalone ani z Białym Domem, ani z Senatem, gdzie republikanie są jeszcze mniej hojni niż Biały Dom.
Poza tym to nie tylko kwestia sporu o wielkość, ale też o skład pakietu - komu przyznać te pieniądze. Tu też nie ma jeszcze zgody. Wiadomo np, że demokraci chcą dużo więcej pieniędzy dla władz stanowych i lokalnych, republikanie raczej ulg podatkowych dla biznesu.
PS. Teoretycznie demokraci potrzebują przekonać tylko 4 senatorów republikańskich, ale z drugiej strony 18 demokratów głosowało przeciwko temu pakietowi w Izbie Reprezentantów.
Dlatego myślę, że cały ten pakiet w tej postaci i w tej chwili, to przede wszystkim zagrywka polityczna, raczej niż realna szansa.
Jest też szansa na kompromisowy pakiet wcześniej. Były nawet pomysły, żeby przyjąć częściowy pakiet pomocowy (tylko dla restauracji, linii lotniczych i innych najbardziej poszkodowanych branż), a resztę później. Ale to znowu Mnuchin mówi, że są małe na to szanse.
Bezwzględnie jednak nie sądzę, że te 2.2 bln$ przejdzie. Bo to po prostu jest puszczone bokiem - poza negocjacjami. To nie jest ustalone ani z Białym Domem, ani z Senatem, gdzie republikanie są jeszcze mniej hojni niż Biały Dom.
Poza tym to nie tylko kwestia sporu o wielkość, ale też o skład pakietu - komu przyznać te pieniądze. Tu też nie ma jeszcze zgody. Wiadomo np, że demokraci chcą dużo więcej pieniędzy dla władz stanowych i lokalnych, republikanie raczej ulg podatkowych dla biznesu.
PS. Teoretycznie demokraci potrzebują przekonać tylko 4 senatorów republikańskich, ale z drugiej strony 18 demokratów głosowało przeciwko temu pakietowi w Izbie Reprezentantów.
Dlatego myślę, że cały ten pakiet w tej postaci i w tej chwili, to przede wszystkim zagrywka polityczna, raczej niż realna szansa.
Wojtas pisze: ↑02 paź 2020, 13:07Bałem się bańki na EV/tech, nie rozumiałem jej, więc zrobiłem jak zrobiłem.
Z resztą nadal nie rozumiem fenomenu EV ani tech, bo nic nie wskazuje na lawinowy wzrost sprzedaży Tesli na świecie ani na lawinowy wzrost firm tech w dłuższej perspektywie. A czytam sporo opinii i raportów.
Firmy tech oczywiście na COVID korzystają, ale moim zdaniem świetlana idea pracy zdalnej i robienia wszystkiego zdalnie zacznie wygasać, gdy COVID się skończy. Siedzenie w hałupie wygląda po prostu fajnie w teorii, ale nie w praktyce, gdzie człowiek jest istotą stadną.
Coz, 495 na 500 spolek z S&P500 jest na minusie YTD wiec wcale nie bylo tak latwo.
Kryzys wiele nauczyl mnie o inwestowanie jak i o samym sobie.
1. Nie warto myslec, ze wie sie wiecej lub lepiej niz rynek. To rynek zazwyczaj ma racje. Jesli czegos nie rozumiemy, to tylko i wylacznie nasz problem.
2. Inwestowac warto tylko w liderow
3. Nie inwestowac pod odbicie. W najlepszym wypadku odrobimy straty, w czasie gdy nowi liderzy i zwyciezcy upside maja praktycznie nieograniczony
EV, ecommerce, software, energia odnawialna to megatrendy ktore potrwaja jeszcze kolejne dekady. Nawet jesli rynek na dzien dzisiejszy mocno "przestrzelil", to dlugoterminowo na pewno sa to sektory, ktore beda sie rozwijac.
Po wczorajszym poscie Tomka na temat PTON, zrobilem maly research bez patrzenia na zadne liczby. Opinie, recenzje. Bardzo spodobalo mi sie to co zobaczylem i jestem obecnie zdania, ze to nie jest moda ktora przeminie wraz z Covid. Wyglada na to, ze ludzie oceniaja te cwiczenia jako skuteczniejsze, wygodniejsze a nawet tansze niz wizyty na silowni pod okiem osobistego trenera. Dodatkowo to symbol statusu. Potencjalny rynek jest olbrzymi. Oczywiscie moze sie skonczyc tak jak z GoPro (GPRO), ale tego na dzien dzisiejszy nikt nie zgadnie. Planuije otworzyc pozycje.
Oczywiście. Boję się tylko sytuacji, gdzie np taka Tesla zjedzie i poczekamy np 7 lat na minusie zanim wróci do tego poziomu i osiągnie nowe ATH.
Wszystko wskazuje (przynajmniej te raporty i dane które czytałem) na to, że:
1. EV będą się rozwijać stopniowo, a nie to, że nagle wszyscy przesiądziemy się na elektryki.
2. Wcale Tesla nie zagarnie jakiejś lwiej części rynku światowego, a już na pewno nie Chińskiego tym bardziej Europejskiego.
Co do reszty to oczywiście muszę to przemyśleć. Teraz już trochę późno, ale cóż, człowiek uczy się przez całe życie, a nikt nie obiecywał, że będzie łatwo.
PS.
Ja do pracy zdalnej mam stosunek dwojaki, bo dla mnie to żadna nowość. Znam jednak wielu adminów, którzy ostatecznie skończyli w biurach, bo w chałupie się nie da - z przyczyn społecznych, psychologicznych, nie technicznych.
Wojtas pisze: ↑02 paź 2020, 14:26Wszystko wskazuje (przynajmniej te raporty i dane które czytałem) na to, że:
1. EV będą się rozwijać stopniowo, a nie to, że nagle wszyscy przesiądziemy się na elektryki.
2. Wcale Tesla nie zagarnie jakiejś lwiej części rynku światowego, a już na pewno nie Chińskiego tym bardziej Europejskiego.
NIO, czyli Chinski lider EV (drugi pod wzgledem sprzedanych egzemplarzy po Tesli) oglosil dzis wyniki:
Nio September deliveries rise 133% to 4,708 vehicles; Q3 distribution +154%
www.nio.com
Czy to nie ta spółka, co do której Hubert zapraszał na "krwawy short" z uwagi na jej gigantyczne zadłużenie?
Życie pokazuje, że zadłużenie to nie wszystko, gdy perspektywy rozwoju są spore.
NIO i BYD wydają się perspektywistycznymi chińskimi spółkami z branży EV.
Życie pokazuje, że zadłużenie to nie wszystko, gdy perspektywy rozwoju są spore.
NIO i BYD wydają się perspektywistycznymi chińskimi spółkami z branży EV.
No krwawy to był :) z 4 USD na 20 :) Dobrze że się już oduczyłem shortować :) Generalnie teraz mam taką taktykę że pierw kupuje calla czekam aż spółka podejdzie do góry i wtedy wchodzę w short:) W sumie 2 razy tak grałem i suma sumarum byłem do przodu :) Raz nawet grając short to zarobiłem na call który był kupowany jako zabezpieczenie short po prostu wszystko na odwrót hahaha:)
Szybka zmiana sentymentu:
Jeszcze bardziej nietypowo, rosnie XES i OIH oraz ogolnie small cap value.
W ramach porzadkow wyrzucilem dzis kolejny ETF na EM (GXG) oraz Dufry oraz Superdry i w ich miejsce nabylem PTON, FVRR i HFG. Jakims cudem dzis portfel na plus.
W ramach porzadkow wyrzucilem dzis kolejny ETF na EM (GXG) oraz Dufry oraz Superdry i w ich miejsce nabylem PTON, FVRR i HFG. Jakims cudem dzis portfel na plus.