O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
-
Hubert
- Forumowy wyga
Adrian pisze: ↑24 wrz 2020, 15:52
winio pisze: ↑24 wrz 2020, 15:22
Adrian pisze: ↑23 wrz 2020, 21:18
A co robią profesjonaliści? Skupują akcje i ani myślą o obligacjach. Więcej gotówki w obiegu spowodowało, ze korelacja rynki w dół, obligacje w górę nie jest juz taka oczywista, tak uważam. Powell natomiast nie boi sie inflacji (ktora wciąż jest malejaca) a deflacji, dlatego niezbędne jest wsparcie fiskalne w postaci kolejnego pakietu rządowego. Takze zarówno FED jak i rząd będą dalej "stymulować".
Tak wygląda dzisiaj strona z moimi ostatni oglądanymi akcjami i ETFami w yahoo - TLT na zielono, reszta na czerwono
yf.PNG
Same obligacje też się trzymają, podczas gdy większość watchlisty (tej co mam w Lynx) spada
BOND 912810SP4 +0.45%
Nie ma absolutnie znaczenia co jest dzisiaj, wczoraj czy tydzień temu. Od momentu kiedy korekta sie zaczeła nic oprócz sentymentu sie nie zmieniło. Podczas gdy rynki spadły 10-15% obligacje nie zmieniły sie znacznie. 10% korekty wystarczyło, zeby wszyscy puścili kleksa.
Oczywistym jest dalsza ekspansja monetarna i fiskalna. Możliwość drukowania nie jest niczym ograniczona. Również oczywisty jest wzrost gdp o ok 30% jako rezultat interwencji, wiecej optymizmu w q3 i q4, lepsze prognozy zarobków oraz zmiana sentymentu ze SKRAJNIE negatywnego w kierunku pozytywnego. Odczyt sentymentu teraz jest podobny do tego z marcowego dołka. Pozycje short rosną.
Wg mnie indeksy, zloto na nowe szczyty a dolar dalej w dół.
W sumie to się zgadzam z Tobą że będzie up na rynkach tylko nie wiem dlaczego uważasz że USD się osłabi ? Rozumie że drukują ale każdy drukuje, no chyba że uważasz że USD nadrukują najwięcej :)
Ja generalnie jestem short PLN w sensie pakuje wszystko w waluty poza naszą kochaną złotówką nawet chyba pójdę i wezmę dwa kredyty :)
-
Wojtas
- Stały bywalec
Jak można pisać, że się nic nie zmieniło.
Wcześniej w USA szalał wirus, a europa była od niego wolna. Teraz USA wydaje się być w trochę lepsze sytuacji, bo drugi lockodown im raczej nie grozi.
W europie dopiero się tego dowiemy po początkowym rozwoju sytuacji, na czym w ogóle stoimy i jakimi środkami możemy to kontrolować, jakie szkody dla gospodarki, itp.
FED nic już więcej nie zrobi, a pakiet stymulacyjny jest wstrzymany najprawdopodobniej co najmniej do listopada (wybory). A po wyborach nie wiadomo jaka władza się ukonstytuuje, stąd nie wiadomo JAKI to będzie pakiet i KIEDY.
Tak rynek stracił sentyment, bo pakiet stymulacyjny był oczekiwany, a go nie ma. Stąd korekta i oczywiście z powodu COVID.
Nie ma paliwa do dalszych wzrostów (póki co), chyba, że się zamknie oczy na to co się dzieje na świecie.
Prawdą jest jednak to, że złe nastroje najprawdopodobniej miną w ciągu max 2 miesięcy.
-
Adrian
- Stały bywalec
Hubert pisze: ↑24 wrz 2020, 17:51
W sumie to się zgadzam z Tobą że będzie up na rynkach tylko nie wiem dlaczego uważasz że USD się osłabi ? Rozumie że drukują ale każdy drukuje, no chyba że uważasz że USD nadrukują najwięcej :)
Ja generalnie jestem short PLN w sensie pakuje wszystko w waluty poza naszą kochaną złotówką nawet chyba pójdę i wezmę dwa kredyty :)
Dodruk, perspektywa inflacji, dużo płynności, dlatego kapitał ucieka od dolara. Tak, USA drukuje więcej :)
-
Kris
- Stały bywalec
Adrianie zanim dolar zacznie tracić wigor zobaczysz go jeszcze na dużo wyższych poziomach od obecnych. 1 FED uczynił juz wszystko co było w jego mocy.... (amunicji brak) 2. Na dzisiaj Inflacja byłaby zbawieniem w USA ale jeszcze długo będą się o nią modlić. Duża płynność powiadasz :) i tak i nie :) światowy odkurzacz dolarowy jeszcze na dobre się nie rozbujał a najważniejszy jest fak iż $ to główna waluta rezerwowa i jak na rynku robi się nerwowo to cały świat się w nim niezmiennie chowa OD ZAWSZE. A teraz przyda nam się korekta zarówno na dolarze jak i na indeksach ;))))))) Prawda ?
-
Adrian
- Stały bywalec
Kris pisze: ↑24 wrz 2020, 19:27
Adrianie zanim dolar zacznie tracić wigor zobaczysz go jeszcze na dużo wyższych poziomach od obecnych. 1 FED uczynił juz wszystko co było w jego mocy.... (amunicji brak) 2. Na dzisiaj Inflacja byłaby zbawieniem w USA ale jeszcze długo będą się o nią modlić. Duża płynność powiadasz :) i tak i nie :) światowy odkurzacz dolarowy jeszcze na dobre się nie rozbujał a najważniejszy jest fak iż $ to główna waluta rezerwowa i jak na rynku robi się nerwowo to cały świat się w nim niezmiennie chowa OD ZAWSZE.
Kris, dolar spada a to co widzimy teraz to ruch korekcyjny. Uwazam, ze dolar spadnie poniżej 90. Skąd ten pomysł na brak amunicji? Fed moze drukować ile tylko chce, ballance sheet moze rosnąć o kolejne Tn, a zatem amunicji ma dosłownie nieskończoność. Nigdzie nie napisalem ze mamy rosnącą inflację. Mamy perspektywę inflacji. Płynność jak najbardziej, płynność zapewnia FED w różnorakiej postaci. W momencie gdy płynności zabraknie, np przy krachu ujrzymy dolara na wyższych poziomach - myślę ze to masz na myśli. Zgodzę sie, najpierw jednak indeksy zdecydowanie w górę a dolar zdecydowanie w dół.
-
Kris
- Stały bywalec
W dzisiejszej rzeczywistości ja osobiście staram się oceniać sytuacje od poniedziałku do piątku (to moja wieczność ) i dostosowywać do niej na bieżąco. Jak widzę, że się mylę nie czekam na lepszy czas tylko sam przed sobą się do tego przyznaje i staram się interweniować na tyle na ile sytuacja mi to umożliwia nawet kosztem zamykania stratnych pozycji (nigdy nie dokładam do tracącej pozycji NIGDY) . Żeby była jasność to co wyrabiam to spekulacja a nie inwestowanie ale na dzisiaj to dla mnie jest najprostsze i najmniej bolesne)
-
Wojtas
- Stały bywalec
Adrian pisze: ↑24 wrz 2020, 19:37
Fed moze drukować ile tylko chce, ballance sheet moze rosnąć o kolejne Tn, a zatem amunicji ma dosłownie nieskończoność.
To nie znaczy, że to zrobi, jeśli nie chce doprowadzić do niekontrolowanej inflacji i globalnej wojny walutowej. Bo na co komu waluta rezerwowa i rozliczeniowa, która jedzie hurtem z drukarki u Pana Powella ?
Masz bardzo dziwne myślenie, tak jakby wszystkim kierowały dzieci bez cienia odpowiedzialności.
Ale wracając do spraw bieżących:
The S&P 500 extended gains after House Speaker Nancy Pelosi said she spoke with Treasury Secretary Steven Mnuchin yesterday and expressed hope that there would be another round of negotiations.
Earlier Thursday, Mnuchin said that a targeted pandemic relief package is “still needed.” Tech companies and retailers led the advance in equities, following an early rout that took the benchmark gauge 10% below its September high. Blowout housing data also fueled gains, outweighing disappointing jobless claims. Treasuries and the dollar fluctuated.
Proszę nie oddychać, bo zapeszycie i znowu będzie kupa. Nie oddychać.
-
Adrian
- Stały bywalec
Wojtas pisze: ↑24 wrz 2020, 19:58
Adrian pisze: ↑24 wrz 2020, 19:37
Fed moze drukować ile tylko chce, ballance sheet moze rosnąć o kolejne Tn, a zatem amunicji ma dosłownie nieskończoność.
To nie znaczy, że to zrobi, jeśli nie chce doprowadzić do niekontrolowanej inflacji i globalnej wojny walutowej. Bo na co komu waluta rezerwowa i rozliczeniowa, która jedzie hurtem z drukarki u Pana Powella ?
Masz bardzo dziwne myślenie, tak jakby wszystkim kierowały dzieci bez cienia odpowiedzialności.
Ale wracając do spraw bieżących:
The S&P 500 extended gains after House Speaker Nancy Pelosi said she spoke with Treasury Secretary Steven Mnuchin yesterday and expressed hope that there would be another round of negotiations.
Earlier Thursday, Mnuchin said that a targeted pandemic relief package is “still needed.” Tech companies and retailers led the advance in equities, following an early rout that took the benchmark gauge 10% below its September high. Blowout housing data also fueled gains, outweighing disappointing jobless claims. Treasuries and the dollar fluctuated.
Proszę nie oddychać, bo zapeszycie i znowu będzie kupa. Nie oddychać.
Wojtas, przy lecącej na łeb gospodarce nie ma wyjścia, tylko drukować, to jest główne narzędzie do wyciągania ekonomii z kryzysu. Wyobrażasz sobie co by sie dzialo, gdyby po zamknięciu gospodarek nie pojawily sie zapomogi i QE?
Co do mojego myślenia to slyszalem juz wiele razy podobne słowa ale gdy w 2019 pisałem ze niezbędne bedzie QE i ze brakuje płynności, Powell wychodził i zapewniał, ze wszystko jest pod kontrolą. Jak sie pozniej okazało wcale tak nie było. Zatem myślenie jak najbardziej poprawne, drażnić moze jedynie brak zrozumienia. To jest dopiero początek dodruku, więcej pojawi się w trakcie i po krachu i to doprowadzi do wysokiej inflacji.
A co do pakietu pomocowego to zobacz, moze jednak bedzie szybciej niz Ci sie wydawało kilka postów temu :)))
-
Wojtas
- Stały bywalec
Adrian pisze: ↑24 wrz 2020, 20:17
Wyobrażasz sobie co by sie dzialo, gdyby po zamknięciu gospodarek nie pojawily sie zapomogi i QE?
Fala bankructw byłaby jeszcze większa, a kryzys poważniejszy i dłuższy. Dlatego zadziałali szybko, bo mieli doświadczenie z przeszłości (także z wielkiego kryzysu).
Twierdzę tylko, że gdzieś jest granica i że nie wszystko załatwi FED.
FED przekazał pilęczkę do rządu, a raczej do kongresu bo tam wszystko utyka. W Europie tak samo, mamy działania ECB i działania KE. Jedno nie zastąpi drugiego.
Adrian pisze: ↑24 wrz 2020, 20:17
A co do pakietu pomocowego to zobacz, moze jednak bedzie szybciej niz Ci sie wydawało kilka postów temu :)))
Przestawałem już wierzyć, że USA jest odpowiedzialnym państwem.
-
Adrian
- Stały bywalec
Wojtas pisze: ↑24 wrz 2020, 20:30
Przestawałem już wierzyć, że USA jest odpowiedzialnym państwem.
Właśnie dlatego, ze są odpowiedzialnym państwem pakiet się pojawi. To czy będzie inflacja czy nie nie ma tutaj znaczenia, życie obywateli jest priorytetem.
-
Adrian
- Stały bywalec
Democrats crafting $2.4 trillion stimulus bill to spur talks
Nice. Niech zgadnę co zrobią teraz ci co wyskoczyli z akcji w ostatnich tygodniach. Albo jeszcze lepiej zapakowali się w shorty..
A co sie zmieniło w ciągu ostatnich 4 tyg? Dalej nic, oprócz sentymentu.
Zarówno ballance sheet FEDu bedzie rosl jak i rzad będzie sypał pakietami pomocowymi lub inwestycjami w infrastrukturę - jak to powiedział klasyk: to oczywista oczywistosc. Lecimy na ATH.
-
Q'bot
- Stały bywalec
Adrian pisze: ↑24 wrz 2020, 22:07
Lecimy na ATH.
No nareszcie! Bo ja już się obkupiłem i czekam na wzrosty, a nie jakieś mielenie...
Dziś $ADP dodany do kolekcji po 128$
-
Kris
- Stały bywalec
Adrian: według mnie długo nie zobaczysz nowego ATH.
-
Adrian
- Stały bywalec
Kris pisze: ↑24 wrz 2020, 22:43
Adrian:
według mnie długo nie zobaczysz nowego ATH.
Tzn. jak dlugo? :)