Portfel taktyczny

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
reuptake
Stały bywalec

Re: Portfel taktyczny

Post autor: reuptake » 01 lip 2020, 09:24

Wczorajszy rebalancing na koniec miesiąca wykonałem nieco na oko, niektóre strategie do ostatniej chwili zmieniały alokację.

Jak widać przesunięcie w stronę ryzykownych aktywów jest wyraźne, a każda podstrategia ma swój pomysł na to, w co zaiwestować, od Japonii do Europy.

Czuję się niekomfortowo z tak dużym zaangażowaniem w akcje, jeszcze bardziej niż 10 dni temu.

EEM Emerging Market Equities 4.0%
EFA International Equities 4.0%
EWJ Japan Equities 6.6%
GLD Gold 10.6%
IEF Int-Term US Treasuries 28.5%
LQD US Corporate Bonds 1.7%
QQQ Nasdaq 100 2.8%
SCZ Intl Small Cap Equities 3.0%
SPY S&P 500 30.3%
TLT Long-Term US Treasuries 7.8%
VGK Europe Equities 0.8%

Podsumowanie miesiąca (w PLN):

Strategie taktyczne: -1.62% / (-0.55% w USD)
Fundusze bezpieczne + mWIG40 + gotówka: 0.42%
Krypto: -9.47%
Razem: -2.44%

Spadek kursu dolara nie pomógł.

Jeśli chodzi o inne inwestycje, to w trakcie miesiąca sprzedawałem dodatkowo ETF na mWIG40, zmniejszając inwestycję. Nadal jest na minusie (przypomnę, że większość kupiłem tuż przed koronowirusowym spadkiem), ale jest to dużo mniejsza kwota niż poprzednio.

Strategie 100 Waves, których mam już 3, radzą sobie tak jak mogą sobie radzić strategie trend following na rynku w trendzie bocznym, czyli źle. Można powiedzieć, że czerwiec był jeszcze bardziej "w bok" niż maj, więc w sumie doceniam, że straty nie są duże. Doceniam tez to, że odpływ kapitału jest mniejszy niż się spodziewałem.

Wprowadzałem też do nich sporo zmian, nie wszystkie były udane z powodu wysokiego kosztu transakcji.

Zainteresowanych zapraszam na stronę:

https://www.100waves.trade/

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 10 lip 2020, 22:20

Pierwszy rebalancing w lipcu. Jak pisałem poprzednio, czułem się niekomfortowo z tak dużym udziałem akcji, tymczasem od początku miesiąca wynik jest +2%, co mnie dość zaskakuje. Ale oczywiście to w każdej chwili może się zmienić. Tymczasem zmiany dość kosmetyczne.

EEM Emerging Market Equities 8.0%
EFA International Equities 4.0%
EWJ Japan Equities 3.9%
GLD Gold 10.3%
IEF Int-Term US Treasuries 31.7%
LQD US Corporate Bonds 1.7%
QQQ Nasdaq 100 6.2%
SCZ Intl Small Cap Equities 3.0%
SPY S&P 500 23.3%
TLT Long-Term US Treasuries 7.2%
VGK Europe Equities 0.8%

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 31 lip 2020, 22:35

Wracam po bardzo udanych wakacjach z podsumowaniem miesiąca. Nie publikowałem ostatniego rebalancingu, bo nie miałem do tego głowy, ale nie było drastycznych zmian. Obecnie mój portfel wygląda mniej więcej tak:

DBC Commodities 0.8%
EEM Emerging Market Equities 12.0%
GLD Gold 10.3%
IEF Int-Term US Treasuries 26.0%
LQD US Corporate Bonds 1.3%
QQQ Nasdaq 100 11.2%
SPY S&P 500 27.9%
TLT Long-Term US Treasuries 10.0%
VGK Europe Equities 0.5% -0.8%

Strategie taktyczne: -1.07% / (+4.50% w USD)
Fundusze bezpieczne + mWIG40 + gotówka: -0.72%
Krypto: +36.33%
Razem: +5.19%

Patrząc od strony dolarówej, był to świetny miesiąc dla mojego portfela taktycznego (co niestety wygląda dużo gorzej, gdy przeliczymy to na złotówki). Strata YTD wynosi -0.51%. Fundusze "złotówkowe" ze spadkiem o 0.72% wynikającym z trochę większych niż zazwyczaj wydatków (to niestety nie ostatni taki miesiąc… duże dzieci, duże wydatki :)).

Ale na pierwsze miejsce wysuwa się w tym miesiącu krypto. Wreszcie nastąpiło (i to górą) wybicie z formacji proporca, z którą mieliśmy do czynienia od kwietnia. Zwłaszcza moje strategie bardzo cierpiały, sprzedając tanio i kupując drogo (i tak w kółko). Jeszcze na początku miesiąca mieliśmy do czynienia z jeszcze jednym cyklem wzrost/spadek/wzrost (mówię tu o ETH). Moja defensywna strategia sprzedała wówczas 70% ETH, a agresywna tylko 10%, co spowodowało powstanie wyraźnej, kilkuprocentowej różnicy w wynikach. Tak czy inaczej wybicie nastąpiło i było to wybicie bardzo mocne, takie, jakiego można było się spodziewać po tak długiej konsolidacji.

W tej chwili łączna wartość zarządzanych przez moje stategie krypto assetów to $250K.

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 31 sie 2020, 22:22

Nie odzywałem się cały miesiąc z moimi rebalancingami, bo minął mi bardzo intensywnie, sporo podróżowałem, miałem też mniej przyjemne nagłe wydarzenia.

Wrzesień zaczynam z taką alokacją:

DBC Commodities 0.9%
EEM Emerging Market Equities 4.0%
EWJ Japan Equities 2.6%
GLD Gold 10.5%
IEF Int-Term US Treasuries 15.8%
QQQ Nasdaq 100 7.3%
SPY S&P 500 53.7%
TLT Long-Term US Treasuries 4.9%
VNQ US Real Estate 0.4%

Strategie taktyczne: +1.74% / (+3.49% w USD)
Fundusze bezpieczne + mWIG40 + gotówka: -0.80%
Krypto: +28.84%
Razem: +6.69%

Przesunięcie w kierunku akcji mocno widoczne. Ogólnie miesiąc bardzo dobry, chociaż transzowana wersja strategii znowu nie dowozi w stosunku do nietranszowanej. Tak czy owak, nie powinienem narzekać: w dolarach wyszedłem wreszcie na plus YTD. Na większość portfela kładzie się oczywiście cieniem słaby dolar, 70% mam bowiem w tej walucie (o ile można uznać, że krypto jest "w dolarach").

To drugi miesiąc, gdzie krypto jest bohaterem. Niestety, są też złe wiadomości. Z powodu zbyt wysokich opłat transakcyjnych musiałem zamknąć moje strategie. Szczegółowe uzasadnienie znajduje się w liście do inwestorów: https://www.100waves.trade/bulletin/bul ... -final-one
W momencie, w którym je zamykałem, AUM przekraczało 300.000 USD.

Od ponad tygodnia przenoszę strategie (a właściwie jedną z nich) na tradycyjne giełdy, co jest jednak krokiem w tył… Nie będę ich raczej udostępniał osobom trzecim.

reuptake
Stały bywalec

Post autor: reuptake » 01 paź 2020, 09:27

Burzliwy miesiąc za mną. Wczorajszy rebalancing daje taką alokację (nie wiem do końca dlaczego strategie alokują tyle w złoto, wydaje się, że uznają ostatnie spadki za "mean reversion" w trakcie dłuższego trendu wzrostowego):

EEM Emerging Market Equities 12.0%
EWJ Japan Equities 11.2%
GLD Gold 17.1%
IEF Int-Term US Treasuries
LQD US Corporate Bonds 2.0%
QQQ Nasdaq 100 7.3%
SCZ Intl Small Cap Equities 7.0%
SPY S&P 500 25.0%
TLT Long-Term US Treasuries 5.3%

Strategie taktyczne: +1.58% / (-3.23% w USD)
Fundusze bezpieczne + mWIG40 + gotówka: -1.39%
Krypto: +6.32%
Razem: +1.91%

Moja taktyczna strategia wjechała w poprzedni miesiąc załadowana akcjami. Już od jakiegoś czasu jak na to patrzyłem ogarniało mnie lekkie przerażenie, ale akcje jakoś rosły. W tym miesiącu miała miejsce gwałtowna korekta. Oczywiście nie były to spadki po 7-9% jak w marcu, ale też mój portfel był tak mocno w akcjach, że odczuł to wyjątkowo mocno. Sytuację uratowało kilka ostatnich dni (ciekawe na jak długo) i przede wszystkim wzrost kursu dolara. W dolarach miesiąc na wyraźnym minusie.

Jeszcze więcej działo się w krypto. Na początku miesiąca, krypto, podobnie jak akcje, zaczęło spadać, przy czym jak to często ma miejsce, spadek ten był zdecydowanie bardziej gwałtowny. ETH, które stanowi znaczną większość mojego portfela, spadło w ciągu kilku dni z 480 do 310 USD. Skąd więc wzrost w moim portfelu? Cóż, miałem niesamowite szczęście i dostałem bardzo znaczną sumę w tokenie UNI (szczegóły można sobie wygooglać), związaną z tym, że byłem bardzo wcześnie tzw. liquidity providerem (czyli market makerem) na giełdzie Uniswap. Byłem w takim szoku, że niewiele myśląc, sprzedałem całość. Dwa dni później token był wart 3x więcej.

Moje strategie (a właściwie jedna) funkcjonują na tradycyjnych giełdach, ciągle jednak obracając niezbyt wielkim kapitałem.

ODPOWIEDZ