Wybór brokera - zbiór informacji
Wybór brokera - zbiór informacji
Wy bardziej sie znacie więc prosiłbym o info co zmienić/dopisać do tej tabeli
Na bieżąco będę ją w kolejnych postach odświeżał gdy coś trzeba będzie zmienić.
Ewentualnie sami dopiszcie i wklejcie zdjęcie.
Na bieżąco będę ją w kolejnych postach odświeżał gdy coś trzeba będzie zmienić.
Ewentualnie sami dopiszcie i wklejcie zdjęcie.
Re: Wybór brokera - zbiór informacji
W SOGO W8BEN trzeba wypełnić i przypilnować czy jest respektowane.
IB nie ma juz minimum wejscia. pozostale oplaty sa tu: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4969 i tu: https://www.interactivebrokers.com/en/i ... &p=stocks1
plusy IB: platforma, dostep do opcji
plusy sogotrade - dostep do ETF z USA
plusy IB: platforma, dostep do opcji
plusy sogotrade - dostep do ETF z USA
IB i TastyWorks W8BEN - Tak
W IB warto dopisać, że opłata 10$ dotyczy kont poniżej 100k $ i jest znoszona, jeśli w danym miesiącu zapłacisz tyle w prowizjach.
W IB warto dopisać, że opłata 10$ dotyczy kont poniżej 100k $ i jest znoszona, jeśli w danym miesiącu zapłacisz tyle w prowizjach.
ważniejsze sa niewypełnione jeszcze rubryki tzn prowizje. Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem ich opłaty więc ...
minimum dla transakcji to 1$ lub ilośc akcji * 0.0005 ?
I jak ma rozumieć frazę: A USD 10,000 (or non-USD equivalent) up front deposit will be required that will be applied against commissions during the first 8 months. skoro podobno kwota wejście to 1$?
Ile biora za przelew?
minimum dla transakcji to 1$ lub ilośc akcji * 0.0005 ?
I jak ma rozumieć frazę: A USD 10,000 (or non-USD equivalent) up front deposit will be required that will be applied against commissions during the first 8 months. skoro podobno kwota wejście to 1$?
Ile biora za przelew?
Na stronie mieli, że jak kwota poniżej 10000 na koncie to prowizja wzrasta do 20$ i później będzie wyciągana średnia z tego, jakoś tak było, nie wiem czy to się zmieniło.
Tak więc, niby znieśli te 10tys ale zamienili na wyższa prowizję, a rozliczenie tego będzie po 8miesiacach czy jakoś tak, taki zapis mieli na stronie z gwiazdką kiedyś, nie wiem czy coś zmienili czy nie.
To co wyżej to info ze musisz mieć ekwiwalent 10tys w USD jak nie to musisz mieć np 40tys PLN czyli równowartość, jak nie spełniasz to inne opłaty.
Co do przelewu to nie broker bierze tylko bank, więc to nie ma znaczenia. Znaczenie jest ile pośrednik bierze a ile broker jak chcesz pieniądze wycofać i tutaj zaczynają się różne opłaty, co z tego jak konto założysz i będą Ci pobierać różne opłaty, dlatego kwestia rachunku czy chcesz z niego kasę pobierac i inne sprawy czy na 30lat i nic nie dotykasz. Dlatego każdy powinien wybrać coś dla siebie i średnio ma sens robienie zestawienia bo to co jakoś czas się zmienia. Regulaminy mają aktualne a tworzący wątek będzie czytał porównywał aktualizował? Taka tabela będzie wprowadzała ludzi tylko w błąd, tak więc nie widzę sensu tego, chyba że robisz to tylko dla siebie, by sobie wybrać, bo na bank nie będziesz tego później uzupełniał, po następne bez obrazy ale widać, że nie za bardzo się orientujesz w wielu tematach i głównie pytasz, więc tworzenie tego jest pod siebie, tworzący nie ma żadnej wiedzy i będzie w błąd wprowadzał. Wiele rzeczy w tabeli pominiesz i wiele rzeczy będzie nie aktualne, ludzie pójdą na lenistwo i według tego będą wybierać, bo taka natura ludzka. Pozdro.
Tak więc, niby znieśli te 10tys ale zamienili na wyższa prowizję, a rozliczenie tego będzie po 8miesiacach czy jakoś tak, taki zapis mieli na stronie z gwiazdką kiedyś, nie wiem czy coś zmienili czy nie.
To co wyżej to info ze musisz mieć ekwiwalent 10tys w USD jak nie to musisz mieć np 40tys PLN czyli równowartość, jak nie spełniasz to inne opłaty.
Co do przelewu to nie broker bierze tylko bank, więc to nie ma znaczenia. Znaczenie jest ile pośrednik bierze a ile broker jak chcesz pieniądze wycofać i tutaj zaczynają się różne opłaty, co z tego jak konto założysz i będą Ci pobierać różne opłaty, dlatego kwestia rachunku czy chcesz z niego kasę pobierac i inne sprawy czy na 30lat i nic nie dotykasz. Dlatego każdy powinien wybrać coś dla siebie i średnio ma sens robienie zestawienia bo to co jakoś czas się zmienia. Regulaminy mają aktualne a tworzący wątek będzie czytał porównywał aktualizował? Taka tabela będzie wprowadzała ludzi tylko w błąd, tak więc nie widzę sensu tego, chyba że robisz to tylko dla siebie, by sobie wybrać, bo na bank nie będziesz tego później uzupełniał, po następne bez obrazy ale widać, że nie za bardzo się orientujesz w wielu tematach i głównie pytasz, więc tworzenie tego jest pod siebie, tworzący nie ma żadnej wiedzy i będzie w błąd wprowadzał. Wiele rzeczy w tabeli pominiesz i wiele rzeczy będzie nie aktualne, ludzie pójdą na lenistwo i według tego będą wybierać, bo taka natura ludzka. Pozdro.
aktualizacja
CO i gdzie jeszcze wpisać/poprawić?
CO i gdzie jeszcze wpisać/poprawić?
Ib/lynx maja wsYstkie etf ale nie mozesz tych z us kupowac BEZ UZYCIA OPCJI.
A w praktyce jak to wygląda?
Znajduje potrzebny mi ETF i co dalej?
Musze coś jeszcze dokupić czy moze nie kupuje ETFa tylko inny walor który jest jego substytutem skorelowanym z jego kursem i czy moze dodatkowo coś dopłacam za utrzymanie tego? Bo nie rozumiem. Ja świeżak jestem i w prostych zasadach (akcjach/etfach) sie poruszam.
Jest też 1 błąd. Lynks 15k wejścia
edit: https://www.tradingforaliving.pl/jak-w- ... nx-broker/
Jeśli mówisz o CFD po podziękuję:
CFD to jakiś czarny humor.
Znajduje potrzebny mi ETF i co dalej?
Musze coś jeszcze dokupić czy moze nie kupuje ETFa tylko inny walor który jest jego substytutem skorelowanym z jego kursem i czy moze dodatkowo coś dopłacam za utrzymanie tego? Bo nie rozumiem. Ja świeżak jestem i w prostych zasadach (akcjach/etfach) sie poruszam.
Jest też 1 błąd. Lynks 15k wejścia
edit: https://www.tradingforaliving.pl/jak-w- ... nx-broker/
Jeśli mówisz o CFD po podziękuję:
Mówimy na razie o samych zaletach, a gdzie są wady CFD?
Koszt ich utrzymania wynosi około 5.4% w skali roku.
CFD to jakiś czarny humor.
Mowie o wystawianiu opcji PUT zeby kupic ETFy (amerykanskie te ktore MAJA opcje).
Jestem ciekaw czy w Exante i Dif tez trzeba być tak "wygimnastykowanym" czy może da sie od razu kupić SDEM, REMX, GDXJ, RSX, RSXJ, XME, PSLV, PHYS, PLTM, KOL i inne bez zbędnych fikołków.
W DIF masz na pewno dostęp do wszystkich amerykańskich ETF. Oni są zlokalizowani w Portugalii i tam nie ma obowiązku tłumaczenia wszystkich papierów/dokumentów danego ETF z języka angielskiego i po angielsku w zupełności wystarcza.
Sogo ostatnio obniżył opłaty do 2.88 usd za zakup i sprzedaż etf/akcji
https://www.sogotrade.com/commissions-and-fees.aspx
Czym, sie różni:
Czym, sie różni:
odBanking
Outgoing Wire Transfers (Foreign) $50
Outgoing ACAT Transfer (Full / Partial) $75
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
GPR pisze: ↑19 cze 2020, 21:57https://www.sogotrade.com/commissions-and-fees.aspx
Czym, sie różni:
odBanking
Outgoing Wire Transfers (Foreign) $50
Outgoing ACAT Transfer (Full / Partial) $75
ACAT to "przelew" pomiędzy kontami tradingowymi, więc to pewnie np. przeniesienie aktywów od jednego brokera do drugiego.