Zwykle na początku kolejnego miesiąca.
Degiro
Re: Degiro
paviko pisze: ↑01 maja 2020, 13:17Stan pisze: ↑29 kwie 2020, 16:53Najistotniejsze jest chyba, aby broker był "renomowany", miał dużo klientów i odpowiednie zabezpieczenie instytucji nadzorujących, aby w razie problemów media i te instytucje rozwiązywały problem. I tu FINRA/SIPC nie mają sobie równych - więc tylko dobry broker amerykański.
Media? No ja Cię proszę, trochę kultury ;)
Siema,
W degiro na koncie activ można mieć debet. Jest on naliczany automatycznie od wartości portfela. W tabeli opłat i prowizji są odsetki od tego debetu. Moje pytanie, czy się ktoś czy te odsetki są naliczane tylko od wykorzystanej części debetu? (Na logikę tak) . Dodatkowo jest podział na środki debetowe które są alokowane i nie alokowana. Nie rozumiem na czym polega ta alokacja. (Wiem ze jest osobna funkcja do alokacji na platformie). Ktoś ogarnięty jest mi to w stanie wytłumaczyć?
W degiro na koncie activ można mieć debet. Jest on naliczany automatycznie od wartości portfela. W tabeli opłat i prowizji są odsetki od tego debetu. Moje pytanie, czy się ktoś czy te odsetki są naliczane tylko od wykorzystanej części debetu? (Na logikę tak) . Dodatkowo jest podział na środki debetowe które są alokowane i nie alokowana. Nie rozumiem na czym polega ta alokacja. (Wiem ze jest osobna funkcja do alokacji na platformie). Ktoś ogarnięty jest mi to w stanie wytłumaczyć?
Jakby co to dostałem odpowiedź. Odsetki naliczane są tylko od wykorzystanego debetu. W przypadku alokacji odsetki naliczane są od całej kwoty. Czyli jeżeli w FRP mam na minusie -300 euro z możliwego depozytu 1500 eur to płace 4% od 300 euro. Jeżeli zaalokuje 300 euro to będę płacił 1,5%. Problem z tym, ze alokacja następuje raz na miesiąc.
Mam pytanie co jeśli od kilku miesięcy nie mogę się zalogować.Nie działa reset hasła (nazwa lub @ jest nieprawidłowa)
Dokumenty wysłane kilka miesięcy temu.Jak sprawdzić czy nikt nie korzysta z mojego konta (dla pewności może mają Covida z mutacją ;)
Wysłanie zapytania na @ nie pomogło.Covid się kończy.Do Dani dzwonić nie zamierzam ,po to jest support polski mailowy.
Tyle zachwalania a w mojej ocenie jest bardzo,bardzo żle...
Jakieś pomysły bo z tego co wiem to nie jest jednorazowy przypadek ;)
Dokumenty wysłane kilka miesięcy temu.Jak sprawdzić czy nikt nie korzysta z mojego konta (dla pewności może mają Covida z mutacją ;)
Wysłanie zapytania na @ nie pomogło.Covid się kończy.Do Dani dzwonić nie zamierzam ,po to jest support polski mailowy.
Tyle zachwalania a w mojej ocenie jest bardzo,bardzo żle...
Jakieś pomysły bo z tego co wiem to nie jest jednorazowy przypadek ;)
Chyba nie umiem szukać bo nie znajduje.
Czy na stronie degiro jest gdzieś podany:
Chciałbym wiedzieć jaki on jest. Ale nie średni skądś tam tylko na pewno ten z którego korzystają.
W regulaminie nie widzę żadnego odnośnika do konkretnej strony która podaje właśnie ten kurs.
Czy na stronie degiro jest gdzieś podany:
Pragniemy przypomnieć, iż konwersja między parą walut PLN i EUR zachodzi po średnim kursie, bez dodatkowych opłat.
Chciałbym wiedzieć jaki on jest. Ale nie średni skądś tam tylko na pewno ten z którego korzystają.
W regulaminie nie widzę żadnego odnośnika do konkretnej strony która podaje właśnie ten kurs.
Dostaliście maila, że nie będą stosować zwolnienia podatkowego na amerykańskie dywidendy i jak rozumiem będą rąbać 30% jak polskie biura maklerskie ?
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
-
Do polskich DM bym nie porównywał, skoro na liście przesłanej w e-mailu jest ponad 2000 firm, w które można inwestować z obniżoną stawką podatku.
Lista 15%:
https://www.degiro.com/data/pdf/english ... dium=email
Co do mojego pytania: index eur/pln
https://www.degiro.com/data/pdf/english ... dium=email
Co do mojego pytania: index eur/pln
Degiro ma jakiś wybór z fizycznym srebrem?
Bo wpisuje w ich wyszukiwarkę silver i wyskakuje tylko jeden jedyny ETF ZSIL który nie wiem jak ma sie do cen srebra skoro kosztuje 50CHF (kurs 1.04 USD) do aktualnych 17,8 USD za CFD i 6,5 USD za SPROTTa.
Już nawet mbank ma większy wybór.
Bo wpisuje w ich wyszukiwarkę silver i wyskakuje tylko jeden jedyny ETF ZSIL który nie wiem jak ma sie do cen srebra skoro kosztuje 50CHF (kurs 1.04 USD) do aktualnych 17,8 USD za CFD i 6,5 USD za SPROTTa.
Nie miałem pojęcia że Degiro ma tak wielkie luki w ETFach. Myślałem że amerykańskie nadrabia europejskimi.
Za jego pomocą nie można nawet zainwestować w węgiel (typu ETF KOL). Nic na węgiel nie ma.
Nie licząc już nawet brak ETFów na Rosje, Remx, SDEM, PSLV, GDXJ, PHYS, PLTM.
Co z tego że ma ZKB jak trzeba wybulić na giełdę w Szwajcarii i jeszcze spread za franki?
Co więcej albo źle szukam albo reitów tez nie ma np na Singapur.
Darmowe ETFy?
To jest kiepski żart a nie ETFy. Z Xetry czy LSA nic ciekawego nie ma. Chcesz to możesz ewentualnie wybulić 2,5 euro za giełdy w Paryżu i Amsterdamie gdyby były jakieś ciekawe - a nie są.
W zasadzie w ETFach nie oferuje wiele więcej niż mBank.
Przyznam ze jestem sfrustrowany. Nie po to czekałem tyle czasu by teraz nie móc zainwestować w najciekawsze instrumenty.
Wiedząc to nie zarejestrował bym sie ponownie. Ale oczywiście Degiro nie oferuje ani konta próbnego ani spisu PDF aktywów które oferuje.
Za jego pomocą nie można nawet zainwestować w węgiel (typu ETF KOL). Nic na węgiel nie ma.
Co z tego że ma ZKB jak trzeba wybulić na giełdę w Szwajcarii i jeszcze spread za franki?
Darmowe ETFy?
To jest kiepski żart a nie ETFy. Z Xetry czy LSA nic ciekawego nie ma. Chcesz to możesz ewentualnie wybulić 2,5 euro za giełdy w Paryżu i Amsterdamie gdyby były jakieś ciekawe - a nie są.
Przyznam ze jestem sfrustrowany. Nie po to czekałem tyle czasu by teraz nie móc zainwestować w najciekawsze instrumenty.
Wiedząc to nie zarejestrował bym sie ponownie. Ale oczywiście Degiro nie oferuje ani konta próbnego ani spisu PDF aktywów które oferuje.
GPR pisze: ↑31 maja 2020, 18:43Degiro ma jakiś wybór z fizycznym srebrem?
Tak ZSIL ma pokrycie w fizycznym metalu aczkolwiek to jak z każdym ETF tego typu - trzeba by zrobić testy na produkcji ;)
No Degiro tak jak tutaj było na forum nie raz i nie dwa jest dobre na początek a potem i tak się kończy w IB, że tak to ujmę dyplomatycznie.
-
Coś kiepsko szukasz. Sprawdziłem tylko Rosję i GDXJ czy masz rację i racji nie masz.GPR pisze: ↑31 maja 2020, 21:23Nie miałem pojęcia że Degiro ma tak wielkie luki w ETFach. Myślałem że amerykańskie nadrabia europejskimi.
Darmowe ETFy?
Lyxor MSCI Russia UCITS ETF (LU1923627092) czy iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF (IE00B5V87390) są dostępne, podobnie jak VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF (IE00BQQP9G91).
Szukaj po numerach ISIN, nie po nazwie.
"Co z tego że ma ZKB jak trzeba wybulić na giełdę w Szwajcarii i jeszcze spread za franki?"
2,5 EUR rocznie za połączenie z giełdą to majątek? 0,10% spreadu czy zakupie (i potem przy sprzedaży) to też majątek?
JohnnyCage pisze: ↑01 cze 2020, 12:04"Co z tego że ma ZKB jak trzeba wybulić na giełdę w Szwajcarii i jeszcze spread za franki?"
2,5 EUR rocznie za połączenie z giełdą to majątek? 0,10% spreadu czy zakupie (i potem przy sprzedaży) to też majątek?
Bardziej w Degiro jest powiedzmy uciążliwe to, że oni przeliczają Ci od razu z każdej waluty na EUR a jak chcesz wypłacić to o ile dobrze pamiętam tylko PLN. Prowizje są według mnie w miarę niskie.