mlubinski - portfel mix :)
Re: mlubinski - portfel mix :)
Nie rozważasz do portfela żadnego reitu?
Podaj proszę jakiś tiker reita który uważasz ze jest dobra inwestycja chętnie przeanalizuje .
Wybór jest ogromny, tak trochę na szybko - VTR, DLR, CCI. Chociaż ja osobiście czaję się, nieco spekulacyjnie, troszkę na koniec wirusa na EPR (nabrałem "apetytu" na niskie ceny, gdy zarobiłem na PUT-ach sprzedawanych po 14 $).
STD mam z ycharts.com i przepisuje ręcznie. Ale możesz sam policzyć na piechotę z IB z platformy.
super kompozycja aktywow, dzieki za podzielenie sie! kibicuje mocno :-)
sprawdzales moze jak mocno skorelowane sa te aktywa wobec SP500?
sprawdzales moze jak mocno skorelowane sa te aktywa wobec SP500?
Wszystko jest w większym lub mniejszym skorelowane z SP500 . Ja bardziej biorę pod uwagę korelacje między poszczególnymi spółkami niż z SPY . Generalnie korelacja portfela z SPY jest 100 % może miałem kilka dni że było odwrotnie jak indeks generalnie spadał mało a portfel mało rósł. Dzisiaj jest tak że jak rynek rośnie to wszystko rośnie i na odwrót :)
Dokupilem pakiet 100 akcji unisys po 10.76
Dorzucilem 400x hcr i 200x slca
-
- Stały bywalec
bez kitu :> podziwiam. Serio ;)
Mało jeszcze się znam...ale no nie dałbym rady wrzucić w to kasy, choć rozumiem czemu jest to robione;)
Mało jeszcze się znam...ale no nie dałbym rady wrzucić w to kasy, choć rozumiem czemu jest to robione;)
Hehe,
No jak to mawia znajomy: kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana 😂
Przy moim obecnym wkladzie w te dwie firmy ten zakup nie ma znaczenia (kwotowo), natomiast obnizylo cene zakupu, zatem latwiej bedzie wyjsc na plus :-)
A dodatkowo ci co lubia spekulacje to wlasnie teraz mozna ryzykowac bo wahania ceny sa spore, wiec mozna robic kolka (ja nie moge niestety)
No jak to mawia znajomy: kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana 😂
Przy moim obecnym wkladzie w te dwie firmy ten zakup nie ma znaczenia (kwotowo), natomiast obnizylo cene zakupu, zatem latwiej bedzie wyjsc na plus :-)
A dodatkowo ci co lubia spekulacje to wlasnie teraz mozna ryzykowac bo wahania ceny sa spore, wiec mozna robic kolka (ja nie moge niestety)
Przyznam ze nowy jestem w temacie i moze czegoś nie widze ale chyba lekki ryzykant z ciebie skoro Silice kupiłeś.
Ale może te 2k to ta częśc funduszy przeznaczona na "może się uda" i celujesz w kilka spółek z nadzieją ze może któraś odpali albo celujesz krótkoterminowo pod mały szybki zysk. W końcu jest tu pole do popisu bo spółki są zdołowane jak nasze CCC.
Ale może te 2k to ta częśc funduszy przeznaczona na "może się uda" i celujesz w kilka spółek z nadzieją ze może któraś odpali albo celujesz krótkoterminowo pod mały szybki zysk. W końcu jest tu pole do popisu bo spółki są zdołowane jak nasze CCC.
GPR pisze: ↑19 maja 2020, 21:48Przyznam ze nowy jestem w temacie i moze czegoś nie widze ale chyba lekki ryzykant z ciebie skoro Silice kupiłeś.
Mozna tez zajac pozycje krotka na slca (so opcje) wiec mozesz zaryzykowac :-)