Kalkulator podatkowy
-
Re: Interactive Brokers
@kuba
Kalkulator https://ibtax.eu.pythonanywhere.com/
zlicza transakcje/zyski z dywidend, opcji, akcji, kontraktów, czy tylko dla niektórych operacji? Dzięki.
Kalkulator https://ibtax.eu.pythonanywhere.com/
zlicza transakcje/zyski z dywidend, opcji, akcji, kontraktów, czy tylko dla niektórych operacji? Dzięki.
Re: Kalkulator podatkowy
Zacna inicjatywa, szacunek!
Chciałem zostawić dwa raporty z konta wirtualnego, ale uploadując drugi (z tego roku) otrzymałem błąd Server Error (500).
Ode mnie trzy grosze, co bym poprawił:
- usunąć kolumnę 'prowizje', koszty te są już zawarte w kolumnach 'przychody' i 'koszty', więc są niepotrzebne, a nawet mogą wprowadzać w błąd
- dodać automatyczne sumowanie wartości z kolumn na końcu
- usunąć pozycje, które nie zostały zamknięte w danym roku. tu dochodzi chyba też problem tego typu, że jeśli pozycję otworzyłem rok wcześniej, to w raporcie będzie tylko pozycja sprzedaży sugerująca otwartą pozycję krótką, czy się mylę?
- w dywidendach dodałbym kolumnę z dywidendą brutto w PLNach
- w 'innych przychodach i kosztach' brakuje kosztów za prowadzenie konta
Pewnie większość wiesz, poza tym ten koncert życzeń, to tylko luźne sugestie, bo i tak włożyłeś sporo pracy w projekt - jest super.
Chciałem zostawić dwa raporty z konta wirtualnego, ale uploadując drugi (z tego roku) otrzymałem błąd Server Error (500).
Ode mnie trzy grosze, co bym poprawił:
- usunąć kolumnę 'prowizje', koszty te są już zawarte w kolumnach 'przychody' i 'koszty', więc są niepotrzebne, a nawet mogą wprowadzać w błąd
- dodać automatyczne sumowanie wartości z kolumn na końcu
- usunąć pozycje, które nie zostały zamknięte w danym roku. tu dochodzi chyba też problem tego typu, że jeśli pozycję otworzyłem rok wcześniej, to w raporcie będzie tylko pozycja sprzedaży sugerująca otwartą pozycję krótką, czy się mylę?
- w dywidendach dodałbym kolumnę z dywidendą brutto w PLNach
- w 'innych przychodach i kosztach' brakuje kosztów za prowadzenie konta
Pewnie większość wiesz, poza tym ten koncert życzeń, to tylko luźne sugestie, bo i tak włożyłeś sporo pracy w projekt - jest super.
Hej,
Dzięki za opinie i sugestie. W miarę możliwości będę starał się dalej pracować nad projektem i pewnie część propozycji uda się wdrożyć.
Jeśli chodzi o Serwer Error - niestety wynika to z faktu, że wygenerowane Statementy różnią się delikatnie między sobą, czasem są jakieś dodatkowe średniki, czasem jakieś cudzysłowy i nie jestem w stanie tego poprawić dopóki ktoś mi nie zgłosi błędu. Dlatego zachęcam, żeby w przypadku wystąpienia błędu, dać mi znać PW na forum, wtedy jestem zazwyczaj w stanie w miarę szybko to poprawić
Dzięki za opinie i sugestie. W miarę możliwości będę starał się dalej pracować nad projektem i pewnie część propozycji uda się wdrożyć.
Jeśli chodzi o Serwer Error - niestety wynika to z faktu, że wygenerowane Statementy różnią się delikatnie między sobą, czasem są jakieś dodatkowe średniki, czasem jakieś cudzysłowy i nie jestem w stanie tego poprawić dopóki ktoś mi nie zgłosi błędu. Dlatego zachęcam, żeby w przypadku wystąpienia błędu, dać mi znać PW na forum, wtedy jestem zazwyczaj w stanie w miarę szybko to poprawić
Re: Interactive Brokers
@Moderatorzy: Może warto by przenieść kilka ostatnich postów do https://tradingforaliving.pl/forum/view ... ?f=4&t=419 ?
Powinno działać dla akcji, ETFów, opcji, odsetek, prowizji. Jak masz w swoim wyciągu inne operacje, np. kontrakty, to daj mi znać, chętnie dorobię odpowiednią funkcjonalność
Przeniesione. Dzięki za sugestię.
B.
Powinno działać dla akcji, ETFów, opcji, odsetek, prowizji. Jak masz w swoim wyciągu inne operacje, np. kontrakty, to daj mi znać, chętnie dorobię odpowiednią funkcjonalność
Przeniesione. Dzięki za sugestię.
B.
W międzyczasie udało się poprawić kilka drobiazgów oraz dodać obsługę obligacji, futures oraz CFD.
Dajcie znać, czy działa jak należy :)
Dajcie znać, czy działa jak należy :)
Hej,
w międzyczasie dodałem do kalkulatora obsługę wyciągów z TastyWorks - żeby wygenerować wyciąg, trzeba na platformie TastyWorks przejść do zakładki History, wybrać odpowiedni zakres dat a potem kliknąć przycisk CSV.
https://ibtax.eu.pythonanywhere.com
Zachęcam do testowania i zgłaszania ewentualnych błędów i niedoróbek.
Pzdr.
Kuba
w międzyczasie dodałem do kalkulatora obsługę wyciągów z TastyWorks - żeby wygenerować wyciąg, trzeba na platformie TastyWorks przejść do zakładki History, wybrać odpowiedni zakres dat a potem kliknąć przycisk CSV.
https://ibtax.eu.pythonanywhere.com
Zachęcam do testowania i zgłaszania ewentualnych błędów i niedoróbek.
Pzdr.
Kuba
Planujesz dodać Sogotrade do końca roku ?
Byłoby miło.
Byłoby miło.
Nie mam dostępu do wyciągów z Soho, więc musiałbyś mi podesłać jakiś na wzór - wtedy zobaczę ile to roboty i może uda się zrobić.
Możesz wrzucić wyciąg przez stronę kalkulatora jako wyciąg z IB i zaznacz, że wyrażasz zgodę na przetwarzanie to wtedy będę mógł go podejrzeć.
Możesz wrzucić wyciąg przez stronę kalkulatora jako wyciąg z IB i zaznacz, że wyrażasz zgodę na przetwarzanie to wtedy będę mógł go podejrzeć.
Sogo oferuje eksport do pliku exel, xlm lub tekstowego. Który wolisz ? Poza tym oferuje wybór oddzielania w pliku tekstowym za pomocą przecinków, tab, lub pipe. Przesłałem ci wyciąg w wszystkich 3 formatach.
Dzięki za podesłanie wyciągu - dla mnie najłatwiejszy do obsłużenia jest format tekstowy z przecinkami jako separator (czyli tzw. pliki CSV).
Dodałem do kalkulatora obsługę operacji na akcjach/ETFach. Niestety w podesłanych wyciągach nie było innych typów operacji (dywidendy, opcje, jakieś opłaty za konto/notownia), więc siłą rzeczy na razie nie będzie to obsługiwane. Gdyby ktoś miał bardziej rozbudowany przykład z Sogo, to chętnie przygarnę :)
Dodałem do kalkulatora obsługę operacji na akcjach/ETFach. Niestety w podesłanych wyciągach nie było innych typów operacji (dywidendy, opcje, jakieś opłaty za konto/notownia), więc siłą rzeczy na razie nie będzie to obsługiwane. Gdyby ktoś miał bardziej rozbudowany przykład z Sogo, to chętnie przygarnę :)
Dostałem w tzw. międzyczasie wyciąg z dywidendami z Sogo i teraz powinno już działać poprawnie.
Zachęcam do testowania i zgłaszania uwag :-)
Zachęcam do testowania i zgłaszania uwag :-)
Czy można prosić o dodanie degiro. Dzięki
Wrzuć do kalkulatora wyciąg z degiro zaznaczając, że to IB i zaznacz zgodę na przetwarzanie. Wtedy będę mógł go podejrzeć i zobaczę czy da się to w miarę łatwo obsłużyć. Ale niczego nie obiecuję :-)