Osobny broker PL na GPW i osobny na USA i ETFy, czy lepiej jeden na oba?
-
Osobny broker PL na GPW i osobny na USA i ETFy, czy lepiej jeden na oba?
Witam,
Obecnie mam konto na Hargreaves Lansdown w UK i z niego bawie sie na giełdzie w UK, ale chciałbym spróbować również na GPW i być moze USA. Teoretycznie mam USA z konta HL, ale oni są dosyć drodzy, wiec musialbym znalezc kogos innego, a GPW nie maja w ogole. Jesli chodzi o USA to najbardziej by mnie interesowały ETFy na różne grupy spółek jak Energy, Emerging Market itd.
Teraz pytanie czy lepiej jest otworzyć cos u Polskiego brokera, zeby miec osobno GPW np. XTB i osobno jakiegos zagranicznego na USA jak np. IB? Jedna sprawa w Polskich brokerach mnie nieco nurtuje, a mianowicie koszty. HL w UK jest najdroższym brokerem, a mimo wszystko ich cena to 11,95 funa za transakcje (do pierwszych 10 transakcji, pozniej mniej) niezaleznie od kwoty transakcji. Teraz patrzac na np. XTB, jesli dobrze rozumiem kasuja 0,2%, co przy zakupie na 100.000zl daje 200zl!!! Taki mBank ma 0,39%, co daje 390zl. Tak faktycznie to wyglada, czy czegos tu nie rozumiem? Bo jak dla mnie to to sa jakies absurdalne kwoty w porownaniu do UK.
Jesli faktycznie sa tacy drodzy, to czy taniej wyjdzie jeden zagraniczny co ma i GPW i ETFy ze swiata, ktore wspomnialem wyzej? Patrzac na koszty GPW na IB - https://www.interactivebrokers.com/en/i ... 6172&nhf=T - nie do konca je rozumiem. Czy sa rozne konta i jedno ma flat rate, a inne Fixed Fee? Czy to jest jakos połączone? Patrzac na ten link, ile mnie wyniesie kupno czegos za 100.000zl w IB na GPW?
Trader21 poleca Exante, oni kasuja 0,02USD za akcje, to czy dobrze rozumiem, ze zakup. np. 15000 akcji to koszt 3$? Czy oni oferuja akcje prawdziwe czy syntetyczne? Bo bedac gdzies tam na Cyprze to mnie średnio to przekonuje, ale znowu maja wszystkie ETFy i giełdy na świecie.
Czy jest jakis broker, ktory ma konta walutowe, w sensie cos jak kantor Alioru, gdzie moge sobie trzymac i PLN, GBP, USD na osobnych podkontach i po prostu brać z konta PLN jak kupuje na GPW, a z konta USD jak kupuje na USA, zeby nie byc kasowanym za przewalutowanie przy kazdej transakcji?
Jeszcze jedna kwestia, czy Degiro, XTB albo IB oferuja "realne" akcje, czy syntentyczne?
Z gory dzieki za porady.
Pozdrawiam
Obecnie mam konto na Hargreaves Lansdown w UK i z niego bawie sie na giełdzie w UK, ale chciałbym spróbować również na GPW i być moze USA. Teoretycznie mam USA z konta HL, ale oni są dosyć drodzy, wiec musialbym znalezc kogos innego, a GPW nie maja w ogole. Jesli chodzi o USA to najbardziej by mnie interesowały ETFy na różne grupy spółek jak Energy, Emerging Market itd.
Teraz pytanie czy lepiej jest otworzyć cos u Polskiego brokera, zeby miec osobno GPW np. XTB i osobno jakiegos zagranicznego na USA jak np. IB? Jedna sprawa w Polskich brokerach mnie nieco nurtuje, a mianowicie koszty. HL w UK jest najdroższym brokerem, a mimo wszystko ich cena to 11,95 funa za transakcje (do pierwszych 10 transakcji, pozniej mniej) niezaleznie od kwoty transakcji. Teraz patrzac na np. XTB, jesli dobrze rozumiem kasuja 0,2%, co przy zakupie na 100.000zl daje 200zl!!! Taki mBank ma 0,39%, co daje 390zl. Tak faktycznie to wyglada, czy czegos tu nie rozumiem? Bo jak dla mnie to to sa jakies absurdalne kwoty w porownaniu do UK.
Jesli faktycznie sa tacy drodzy, to czy taniej wyjdzie jeden zagraniczny co ma i GPW i ETFy ze swiata, ktore wspomnialem wyzej? Patrzac na koszty GPW na IB - https://www.interactivebrokers.com/en/i ... 6172&nhf=T - nie do konca je rozumiem. Czy sa rozne konta i jedno ma flat rate, a inne Fixed Fee? Czy to jest jakos połączone? Patrzac na ten link, ile mnie wyniesie kupno czegos za 100.000zl w IB na GPW?
Trader21 poleca Exante, oni kasuja 0,02USD za akcje, to czy dobrze rozumiem, ze zakup. np. 15000 akcji to koszt 3$? Czy oni oferuja akcje prawdziwe czy syntetyczne? Bo bedac gdzies tam na Cyprze to mnie średnio to przekonuje, ale znowu maja wszystkie ETFy i giełdy na świecie.
Czy jest jakis broker, ktory ma konta walutowe, w sensie cos jak kantor Alioru, gdzie moge sobie trzymac i PLN, GBP, USD na osobnych podkontach i po prostu brać z konta PLN jak kupuje na GPW, a z konta USD jak kupuje na USA, zeby nie byc kasowanym za przewalutowanie przy kazdej transakcji?
Jeszcze jedna kwestia, czy Degiro, XTB albo IB oferuja "realne" akcje, czy syntentyczne?
Z gory dzieki za porady.
Pozdrawiam
Re: Osobny broker PL na GPW i osobny na USA i ETFy, czy lepiej jeden na oba?
IB i Lynx daje konta walutowe, handlujesz prawdziwymi ETFami i akcjami. Jedyne czego nie ma to dostępu do ETFów amerykańskich, są tylko te notowane na europejskich giełdach.
Jedyny plus posiadania oddzielnego konta dla GPW to chyba tylko PIT wysyłany z biura maklerskiego. Ewentualnie jeszcze prowizje przy niewielkich transakcjach będą niższe, bo w Lynx jest chyba minimum 15pln. I jeśli się nie mylę to w IB i Lynx nie ma wszystkich akcji z GPW, a tylko około 200 największych
Jedyny plus posiadania oddzielnego konta dla GPW to chyba tylko PIT wysyłany z biura maklerskiego. Ewentualnie jeszcze prowizje przy niewielkich transakcjach będą niższe, bo w Lynx jest chyba minimum 15pln. I jeśli się nie mylę to w IB i Lynx nie ma wszystkich akcji z GPW, a tylko około 200 największych
Tak jak Kuba pisze u zagranicznego brokera zwykle nie ma dostępu do całego rynku polskiego tylko do części, głównie większych i średnich spółek. Ale jeśli nie zamierzasz grać na spółkach z New Connect oraz na maluchach z GPW nie odczujesz raczej tego ograniczenia. Prowizje w rodzimych domach maklerskich dla GPW jak zauważyłeś są wyższe niż u zagranicznych brokerów, ale są wyjątki np. DM PBS z prowizją 0,13% od wartości zlecenia. To już niewiele wyższa stawka niż IB czy DeGiro.
-
Dzieki za odpowiedzi. Nie potrzebuje fajerwerków wiec ten DM BPS wyglada niezle. Orientujecie sie czy oni maja ETFy na Polski rynek tez jak np. Wig20 ETF?
Nie widzę powodu, żeby nie mieli
-
Chcialem sie dowiedziec bezposrednio u źródła, ale nie raczą odebrać na infolinii DM BPS. Zalozylem to konto, ale dostalem info, ze w ciagu 3 dni roboczych ktos sie skontaktuje w sprawie przeslania dokumentów. To raczej kiepsko to wyglada, biorąc pod uwage obecna sytuacje. Jak ja im coś mam wysylać, to otwarcie tego rachunku zajmie pare tygodni, a taka opcja odpada.
Ja mam IKE w DM BPS. Otwarcie konta trochę trwało. Najpierw babka dzwoni, potem wysyłają pocztą papiery. Musisz je podpisać i odesłać poleconym.
Dostępna jest cała polska giełda zatem ETF z GPW też. Mają koszmarną aplikację do zleceń, ale jak tam kupuję długoterminowo, do tego z limitem IKE więc nie za często - można znieść.
Dostępna jest cała polska giełda zatem ETF z GPW też. Mają koszmarną aplikację do zleceń, ale jak tam kupuję długoterminowo, do tego z limitem IKE więc nie za często - można znieść.
Rumcajs997 pisze: ↑16 kwie 2020, 18:06
Czesc,
Tylko ze Trader21 strasznie lobbuje Exante , nie twierdzę że nie są dobrzy ale dla mniejszych graczy a zwłaszcza tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę dobrym rozwiązaniem moim zdaniem byłby jakiś polski broker: emakler czy tez bossa
Pytałeś też o to czy ETF-y są syntetyczne czy też fizyczne -- też mnie to ciekawi i nawet probowałem się dowiedzieć ale moje pytanie z niewiadomych dla mnie względów gdzieś zaginęło a mysle że wielu drobnych graczy chętnie chciało by się trochę dowiedzieć od bardziej doświadcznych graczy
ETF na złoto / srebro dostępnych na rynkach europejskich
Oba z tego co widziałem są zabezpieczone fizycznym metalem i dlatego też nie rozumiem dlaczego zewsząd dochodzą głosy ze jedynie Sprott czyli PSLV i PSYH dostępne na rynku amerykanskich zapeniaja pokrycie w fizycznym metalu
Czy macie może jakieś doświadczenia albo wiedzę na temat wymienionych poniżej przeze mnie ETF i czy kryją w sobie jakieś pułapki ??
ISHARES PHYSICAL GOLD ETC (SSLN)
iShares Physical Gold ETC (EGLN)