Złoto, srebro, platyna
Re: Złoto, srebro, platyna
Adrian nie chcę się kłócić wydaje mi się, że nigdy nie wytłumaczyłeś i wiele razy już było to ponawiane, mówienie kiedyś to mówienie a nie pamiętają nie sprawdzą, ja sobie nie przypominam a mam dobra pamięć, za to przypominam sobie, że zawsze tak strzelasz.
Tak więc by tak nie było po raz n to co masz namyśli to co powiedziałeś ostatnio o dolarze?
Tak więc by tak nie było po raz n to co masz namyśli to co powiedziałeś ostatnio o dolarze?
Sebo, zawsze możesz sprawdzić co pisalem na moim profilu. Popatrz na daty, porównaj to z cenami jakie mamy teraz i wtedy ewentualnie powiedz że "strzelam".
Nie rozumiesz, nic nie będę szukał bo powiedziałeś, że dolar będzie kosztował 3,80 każdy może strzelać, ale już lepiej dolar będzie po 3,80zł bo trala lala itd. Ja bym Cię prosił byś się jednak wysilił. Bo styl a nie mówiłem że złoto będzie droższe, jest bez sensu. Dzięki za zrozumienie.
Zawsze sie troche strzela.
Nie napalabym sie na dolara po 3.8, przede wszystkim dlatego, ze polityka RPP jest jak najbardziej ukierunkowana na oslabienie zlotego. Efektywne raty procentowe w polsce sa SILNIE negatywne (Stopa referencyjna - inflacja) = 1.5 - 3.4 = -1.9% co sluzy oslabianiu, a nie umacnianiu waluty.
Nie napalabym sie na dolara po 3.8, przede wszystkim dlatego, ze polityka RPP jest jak najbardziej ukierunkowana na oslabienie zlotego. Efektywne raty procentowe w polsce sa SILNIE negatywne (Stopa referencyjna - inflacja) = 1.5 - 3.4 = -1.9% co sluzy oslabianiu, a nie umacnianiu waluty.
Przepraszam ale nigdy nic nie wspominałem o dolarze po 3.80. Mówiłem ze spadnie poniżej 90. Uzasadnienie tez było.. Bez odbioru kolego.
srebro może być w dobrym miejscu do zakupu, bliski SL, a spadki ma za sobą poważne.
Aktualnie to ja bym to wszystko dzielił przez dwa jak nie przez trzy. Owszem przy normalnym rynku tak by można było zakładać ale teraz to każdy scenariusz jest w grze i równie dobrze może się zatrzymać na 10 albo i 5.
Dlaczego uważacie, że metale tak bardzo będą lecieć w dół? Problem z wirusem na milion procent wygeneruję potrzebę dodruku pieniędzy dużo większego niż ten z ostatnich lat. Czy nie uważacie, że to jednak powinno spowodować wzrostu kruszców? Mówię w perspektywie 1/2/3 lata, bo teraz to jasna sprawa, że liczy się płynność i cash.
Mysle, ze zloto ustabilizuje sie w ok. 1500 na jakis czas. Osobiscie sprzedalem tylko dlatego, bo potrzebowalem gotowki na zakup akcji w przecenie. Za jakis czas sobie spokojnie odkupie.
MarcinBB pisze: ↑13 mar 2020, 21:32Dlaczego uważacie, że metale tak bardzo będą lecieć w dół? Problem z wirusem na milion procent wygeneruję potrzebę dodruku pieniędzy dużo większego niż ten z ostatnich lat. Czy nie uważacie, że to jednak powinno spowodować wzrostu kruszców? Mówię w perspektywie 1/2/3 lata, bo teraz to jasna sprawa, że liczy się płynność i cash.
Nie traktuj mojej wypowiedzi jako zapowiedź spadków. Po prostu zwróciłem uwagę, że teraz każdy scenariusz może być w grze i kreski, figury geometryczne i inne voodoo może tutaj niewiele zmienić.
Chyba teraz metale wystrzelą
Srebro -5%, Platyna -2%. Tylko zloto sie jeszcze trzyma, ale mienersom i tak dobrego dnia nie wroze ...
Hej to mój pierwszy post na tym forum , więc Witam wszystkich .Mam pytanie odnośnie srebra , mam konto na degiro i chciałbym zainwestować w etf skupującego fizyczne srebro , z tego co wyczytałem etf z amerykańskiego rynku są już dla nas niedostępne? Jaki etf tego typu polecilibyscie z europejskiego rynku?
O ile sie nie myle, to bedziesz mial dostep tylko do ETFow w Szwajcarii
Wybierz najplynniejszy (o najwiekszym AUM)
https://www.justetf.com/ch-en/find-etf. ... Order=desc
Mialem kiedys ZKB Silver. Z doswiadczenia wiem, ze nawet on nie jest zbyt plynny wiecz licz sie ze spreadem ok 2-3%.
Wybierz najplynniejszy (o najwiekszym AUM)
https://www.justetf.com/ch-en/find-etf. ... Order=desc
Mialem kiedys ZKB Silver. Z doswiadczenia wiem, ze nawet on nie jest zbyt plynny wiecz licz sie ze spreadem ok 2-3%.