Giełda polska
Re: Giełda polska
Myślę że to dobry powód aby spuścić powietrze z tego balona
Ale chyba już tam sporo powietrza uleciało… dobra, na razie zainwestuję w papier toaletowy.
Na GPW totalna panika i krach. Zrobiłem spore zakupy CLN po 24,5 pln, życzcie mi szczęścia :D
Ten WIG20 to już prawie jest tak tani, jak w czasie bankrutującej Grecji i kryzysu w strefie euro. Tylko pytanie, co tu ma pociągnąć go potem do góry? Kopalnie czy producenci butów? Brakuje tu spółek typu FAANG, żeby załapać się za szybkie obicie.
Ale musicie przyznać, że PPK wchodzą w idealnym momencie dla parti rządzącej...
Kupią na dołku dołków i będą się chwalić zyskami rocznymi rzędu 10-15% ;P
Kupią na dołku dołków i będą się chwalić zyskami rocznymi rzędu 10-15% ;P
Czuję się trochę jak dziecko w sklepie z czekoladkami. Codziennie odpalają mi alarmy, że cena danej akcji spadła poniżej progu wyznaczonego fundamentalnie do zakupu, a ja wstawiam nowy alert tylko, że 10% niżej. Tylko trzeba kupić zanim GPW zawieszą.
Gdybym Ci miesiąc temu powiedział, że wig20 spadnie w dwa tygodnie ponad 30%, to co byś powiedział?
A gdyby Ci ktoś dzisiaj powiedział, że jak akcje spółek SP spadną odpowiednio nisko, to rządzący wycofają je z giełdy dając w zamian
stuletnie obligacje tych firm z wartością dodaną w postaci ich dywidendy, to co byś powiedział?
Pamiętam reklamy OFE pod palmami. W przypadku PPK przynajmniej nikt nie próbuje kłamać. Jednego jestem pewien-PPK nie będą po to, żeby
pompować giełdę.
Zresztą OFE też nie były.
To Rząd zrobiłby biznes dekady. Ogłosić teraz wezwanie i potem przymusowy wykup na wszystkie akcje spółek z udziałem skarbu państwa na gpw po cenie z dnia 12 marca. Jak sytuacja się uspokoi w 2021 odsprzedałby je funduszom z zyskiem. Operacja pozwoliłaby także na łatwiejszą transformacje OFE na IKE-TFI.
Uśredniłem sobie dziś cenę zakupu CCC do 41 i Rainbow Tours do 15.
Myślę co zrobić z mocno spekulacyjną pozycją na ML system, które już rośnie 12%
Pakuje się ktoś z Was w ETF'y na mWIG40?
Myślę co zrobić z mocno spekulacyjną pozycją na ML system, które już rośnie 12%
Pakuje się ktoś z Was w ETF'y na mWIG40?
Polska gielda dzis najsilniejsza w Europie. Tego jeszcze nie grali :-)
Kupilem wczoraj ETFa CEC po 12.8 co odpowiada ~1280pkt na W20.
Kupilem wczoraj ETFa CEC po 12.8 co odpowiada ~1280pkt na W20.
Costam odbilo ale moze to zdechly kot :D
Ano strasznie rozchwiany rynek. Ja generalnie przygotowuję się, by w przypadku ~ -70% mieć jeszcze pieniądze na zakupy tutaj. Jeśli będzie krach w USA (a jest potencjał), to nasz warszawski banan będzie leciał w przepaść.
Krach odwolany. Max co nas moze spotkac to re-test dna, tj. S&P500 @ 2400 :-)