Szybkie pomysły na spekulację
Re: Szybkie pomysły na spekulację
Pojąłem (swoją ignorancję też).
Podrzucam pomysł na Sabre - spółka IT mocno związana z branżą lotniczą i podróżami na solidnej, ponad 50% przecenie w niewiele ponad tydzień. Polecana przez Morningstar jako jedna z 'global equities best ideas'. Trochę spory goodwill w sprawozdaniu finansowym, ale oprócz tego bez dramatów.
ETF na linie lotnicze w USA: JETS
-33% w tydzien. Buffet z tego co slyszalem juz zakupi zrobil (Delta Airlines)
-33% w tydzien. Buffet z tego co slyszalem juz zakupi zrobil (Delta Airlines)
Lufthansa ciekawie wygląda wg mnie jeśli chodzi o ten rynek
Akurat to niewiele znaczy. Najpewniej był to Todd, albo Ted, nie Buffett. Poza tym oni zarządzają w Berkshire portfelem o wartości ~13mld każdy, więc te zakupy to niecałe 0,4% portfela jednego z nich.
//
Jak miałbym się założyć (o przekonanie oczywiście!) to stawiam, że linie lotnicze będą jedna z najlepszych inwestycji w tym roku. (licząc od teraz)
Co do SABR -
Sabra podała 26 lutego swoje wynika za 4 kwartał i względem roku poprzedniego zanotowano 52% spadek zysku na akcje. Zanim się korono-wirus pojawił spółka pokazywała kłopoty ze swoim biznesem. Od października 2018 spadają zyski na akcje, a od sierpnia 2019 przychody.
Firma ma spore zadłużenie ( Total Debt to Equity 357.78%) i jak na firmę informatyczną niskie ROI 3.48%.
Co do JETS -
Dopiero dwie linie podały wielkość redukcji lotów. Jestem przekonany, że w przeciągu tygodnia – dwóch inne linie zrobią to samo. Więc JETS i akcje poszczególnych linii powinny jeszcze trochę spadać. Z pewną nieśmiałością chciałbym napisać, że wydaje mi się, że Warren Buffett się trochę pośpieszył z zakupami. Planuję zakupy DAL po 40 USD.
Co do DLAKY -
myślę, że po dzisiejszym oświadczeniu akcje Lufthansy polecą na południe w przeciwieństwie do jej samolotów.
Sabra podała 26 lutego swoje wynika za 4 kwartał i względem roku poprzedniego zanotowano 52% spadek zysku na akcje. Zanim się korono-wirus pojawił spółka pokazywała kłopoty ze swoim biznesem. Od października 2018 spadają zyski na akcje, a od sierpnia 2019 przychody.
Firma ma spore zadłużenie ( Total Debt to Equity 357.78%) i jak na firmę informatyczną niskie ROI 3.48%.
Co do JETS -
Dopiero dwie linie podały wielkość redukcji lotów. Jestem przekonany, że w przeciągu tygodnia – dwóch inne linie zrobią to samo. Więc JETS i akcje poszczególnych linii powinny jeszcze trochę spadać. Z pewną nieśmiałością chciałbym napisać, że wydaje mi się, że Warren Buffett się trochę pośpieszył z zakupami. Planuję zakupy DAL po 40 USD.
Co do DLAKY -
myślę, że po dzisiejszym oświadczeniu akcje Lufthansy polecą na południe w przeciwieństwie do jej samolotów.
Na marginesie: "kupić jak LOT Condora" to fraza, która mogłaby wejść do repertuaru traderskich powiedzonek
Jak tak dziś przeglądam, to Nokia jest znów po przecenie - ostatnio nie udało mi się załapać na pociąg odejżdżający jesienią, a tu znów cena listopadowa. Fundamenty chyba się zbytnio nie zmieniły?
- Nigeryjski Książę
Czy przy wybuchu paniki w USA nie będą pikować kursy firm z branży pogrzebowej: https://frugalfortunes.com/funeral-home ... re-trends/ ?
NYSE:SCI jest co prawda na szczycie, ale przez ostatnie 5 dni kurs wzrósł o 6,25%
NYSE:SCI jest co prawda na szczycie, ale przez ostatnie 5 dni kurs wzrósł o 6,25%
Pewnie beda, krotkotrwale.
W takim otoczeniu jak teraz osobiscie darowalbym sobie jakiekolwiek male spekulacje. Teraz jest okazja na zakup aktywow ktore beda zyskiwac dlugotrwale, za ceny jakie juz nigdy moga sie nie powtorzyc.
W takim otoczeniu jak teraz osobiscie darowalbym sobie jakiekolwiek male spekulacje. Teraz jest okazja na zakup aktywow ktore beda zyskiwac dlugotrwale, za ceny jakie juz nigdy moga sie nie powtorzyc.
Ja tam już się oduczyłem stwierdzenia "że coś się może nie powtórzyć" - zawsze może i to np z dwukrotną mocną :)
Lepiej kupic powtarzalnie tanio, niz niepowtarzalnie drogo :-)
Na podstawie takich newsow: https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... _source=fb
Mozna sprobowac postaeic na polska firme Mercator, ktora powinna na tym sporo zarobic :) ticker: MRC
Mozna sprobowac postaeic na polska firme Mercator, ktora powinna na tym sporo zarobic :) ticker: MRC