Degiro
Re: Degiro
Witam. Jeżeli trzymamy pieniądze w Funduszu Rynku Pieniężnego to w wyniku jego złych decyzji możemy je stracić? Degiro nie daje żadnego zabezpieczenia. Natomiast gdy kupimy za środki z tego funduszu akcje, to są już one bezpieczne? Obecnie fundusz rynku pieniężnego EUR osiąga ujemny zwrot. Degiro rekompensuje go tylko do kwoty pierwszych 2500 euro. Jeśli będę trzymać więcej gotówki to są duże straty?
Kolejny problem z Degiro
Mam
DEG | EQX | CA83419D1024 | CAD | — |
są notowane w Toronto i NYSE. Dawno dawno temu u Degiro pojawiły się jako Non tradeable - Non tradeable. Tam było zamieszanie jakieś z akcjami, ale stanowiły znikomą część portfela i nie wnikałem (moja wina) wiedziałem, że support Degiro jest słaby i liczyłem, że wrócą do tradeable. Ale jak się nic nie działo to napisałem do Degiro. Po dwóch tygodniach odpisali, że nic nie wiedzą, żebym się kontaktował w Kanadzie z firmą. Napisałem do działu investors relations Equinox Gold ale nie odpisali.
Komunikat na stronie Equinox Gold jest jak poniżej. Czyli są notowani. Ja mam akcje EQX więc notowane. Ktoś to może ma i wie co to za cyrk z Degiro i Equinox Gold ? Wzrosło mi o 100% to chciałem sprzedać.
Mam
DEG | EQX | CA83419D1024 | CAD | — |
są notowane w Toronto i NYSE. Dawno dawno temu u Degiro pojawiły się jako Non tradeable - Non tradeable. Tam było zamieszanie jakieś z akcjami, ale stanowiły znikomą część portfela i nie wnikałem (moja wina) wiedziałem, że support Degiro jest słaby i liczyłem, że wrócą do tradeable. Ale jak się nic nie działo to napisałem do Degiro. Po dwóch tygodniach odpisali, że nic nie wiedzą, żebym się kontaktował w Kanadzie z firmą. Napisałem do działu investors relations Equinox Gold ale nie odpisali.
Komunikat na stronie Equinox Gold jest jak poniżej. Czyli są notowani. Ja mam akcje EQX więc notowane. Ktoś to może ma i wie co to za cyrk z Degiro i Equinox Gold ? Wzrosło mi o 100% to chciałem sprzedać.
Equinox Gold’s common shares trade on the Toronto Stock Exchange and on the NYSE American under the symbol "EQX".
Equinox Gold also has 80.5 million warrants that trade on the Toronto Stock Exchange under the symbol "EQX.WT" and on the OTC Markets under the symbol "EQXWF" with a C$3.00 exercise price that expire on October 6, 2021. Upon exercise, each warrant entitles the holder to 0.20 Equinox Gold shares and 0.10 Solaris Copper shares. For example, if five warrants are exercised, the holder pays C$15 and gets one share of Equinox Gold and 0.50 shares of Solaris Copper.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Wygląda to na kolejną nieudolność Degiro, przeniósłbym te akcje do innego brokera wcześniej dowiadując się czy są w stanie rozwiązać ten problem.
Thorwald, EQX wydzieliło akcje już dawno one kosztują 0.0001 CAD wiec one wiszą na rachunku. To chyba było ponad 3 miesiące temu. Z tego co pamiętam to przejmowali jakąś firmę i musieli tak zrobić. Zwykłe akcje masz na pewno na rachunku i można je sprzedać. Ale ja bym trzymał bo za 2 lata będziesz miał minimum jeszcze wartość 100% więcej
Ale EQX jest notowany i aktualna cena wynosi circa 11 CAD. Ten zapis ceny w Degiro 0,00000001 to jest pewnie zapis techniczny, bo nie mogą wstawić 0 jako ceny. Jak im provider informacji giełdowej nie dostarcza dla Tickera informacji o cenie to wstawiają 0,00000001
Equinox dał mi jakieś akcje innej spółki dawno temu, ale warte circa 5%-10% tego co były warte EQX. Sprzedałem je od razu bo tego były kilkanaście/kilkadziesiąt dolarów.
Chodziło mi po głowie czy oni nie zamienili akcji na warranty o których piszą w oświadczeniu, ale się Ticker nie zgadza.
Equinox dał mi jakieś akcje innej spółki dawno temu, ale warte circa 5%-10% tego co były warte EQX. Sprzedałem je od razu bo tego były kilkanaście/kilkadziesiąt dolarów.
Chodziło mi po głowie czy oni nie zamienili akcji na warranty o których piszą w oświadczeniu, ale się Ticker nie zgadza.
Dostałem odpowiedz od działu Investor Relations Equinox Gold.
"You need a better broker. Equinox Gold trades on the TSX under symbol EQX and in September 2019 we also listed on the NYSE American under symbol EQX. The stock is up 30% in the last 45 days and just announced an at-market merger with Leagold Mining, so we'll be even bigger soon.
https://www.equinoxgold.com/
Rhylin Bailie
VP Investor Relations
Equinox Gold Corp.
Direct: 604-260-0516
Mobile: 604-219-2824
www.equinoxgold.com TSX: EQX - NYSE-A: EQX"
Napisałem odpowiedź do Degiro z zacytowanym mailem od Equinoxgold i zobaczymy czy teraz Degiro to ogarnie.
"You need a better broker. Equinox Gold trades on the TSX under symbol EQX and in September 2019 we also listed on the NYSE American under symbol EQX. The stock is up 30% in the last 45 days and just announced an at-market merger with Leagold Mining, so we'll be even bigger soon.
https://www.equinoxgold.com/
Rhylin Bailie
VP Investor Relations
Equinox Gold Corp.
Direct: 604-260-0516
Mobile: 604-219-2824
www.equinoxgold.com TSX: EQX - NYSE-A: EQX"
Napisałem odpowiedź do Degiro z zacytowanym mailem od Equinoxgold i zobaczymy czy teraz Degiro to ogarnie.
Dostałem maila że Degiro obniżyło opłaty:
===
Obniżenie o 0.008 p.p. na zmiennej części dla wszystkich rynków (z wyjątkiem amerykańskich i kanadyjskich). Przykładowo, koszt transakcji na GPW spadnie na 1,00 PLN + 0,09 %.
Obniżenie o 0.15 EUR za opcje i kontrakty terminowe. Przykładowo, kosztem nabycia opcji z Eurex (Niemcy) będzie 0,75 EUR.
===
https://www.degiro.pl/data/pdf/pl/Oplaty-i-prowizje.pdf
===
Obniżenie o 0.008 p.p. na zmiennej części dla wszystkich rynków (z wyjątkiem amerykańskich i kanadyjskich). Przykładowo, koszt transakcji na GPW spadnie na 1,00 PLN + 0,09 %.
Obniżenie o 0.15 EUR za opcje i kontrakty terminowe. Przykładowo, kosztem nabycia opcji z Eurex (Niemcy) będzie 0,75 EUR.
===
https://www.degiro.pl/data/pdf/pl/Oplaty-i-prowizje.pdf
Czy można kupić obligacje USA w degiro? Jeśli tak to w jaki sposob
Na giełdzie w londynie masz IDTL, jest to etf na 20 letnie obligacje usa.
Dzięki A na 2 latki lub 10 latki?
Jest wszystko :-)
Polecam https://www.justetf.com/ do wyszukiwania
Polecam https://www.justetf.com/ do wyszukiwania
Nie wiem czy to było co roku, bo to mój pierwszy rok u nich ale takie info jest w systemie:
"Raporty podatkowe 2019 dostępne dla wszystkich Klientów
Szanowny Inwestorze,
Informujemy, że raporty podatkowe znajdują się już w zakładce raporty. Prosimy pamiętać, że te raporty są jedynie poglądowe. DEGIRO jako broker jedynie wykonawczy nie jest upoważniony do udzielania porad podatkowych. W razie trudności w rozliczeniu się z odpowiednim urzędem, należy zwrócić się o pomoc do licencjonowanego doradcy podatkowego.
Z wyrazami szacunku,
DEGIRO"
Także wstępnie rzuciłem okiem to wszystko jest tam ładnie podsumowane i chyba można to do PIT wrzucić czy się mylę?
"Raporty podatkowe 2019 dostępne dla wszystkich Klientów
Szanowny Inwestorze,
Informujemy, że raporty podatkowe znajdują się już w zakładce raporty. Prosimy pamiętać, że te raporty są jedynie poglądowe. DEGIRO jako broker jedynie wykonawczy nie jest upoważniony do udzielania porad podatkowych. W razie trudności w rozliczeniu się z odpowiednim urzędem, należy zwrócić się o pomoc do licencjonowanego doradcy podatkowego.
Z wyrazami szacunku,
DEGIRO"
Także wstępnie rzuciłem okiem to wszystko jest tam ładnie podsumowane i chyba można to do PIT wrzucić czy się mylę?
Sposób w jaki Degiro wylicza dochód jest inny od tego który nakazują polskie przepisy. Degiro nie opiera się na kursach NBP.
Nie odpowiadam czy możesz wrzucić czy nie. Nie mam wiedzy na temat tego czy Degiro przesyła te swoje mądrości do polskiego US.
Co do tego czy 200zł dywidendy to mało czy dużo dla US to trudno powiedzieć. Dawno temu za rządów PO znajoma urzędniczka US na warszawskiej pracy dostała instrukcję, że liczy się liczba kontroli i "skuteczność" czy ile kontroli przyniosło przyznanie się kontrolowanego do winy i zapłatę jakiejś kwoty. Urzędniczki nie wzięły się za duże podmioty zatrudniające kancelarie prawne i doradców podatkowych, bo walka z nimi długa i pracochłonna. Zajęli się małymi żuczkami i np. podważali wartości transakcji mieszkaniowych czy rozliczenia emerytów. Mały żuczek nie ma zatrudnionej kancelarii prawnej czy doradców podatkowych, nie stawia oporu i jak mu każą dopłacić 100zł to płaci. A urzędniczka ma 1 kontrolę zaliczoną.