DIF - oplata przy przelewie w USD

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
yieldReturn

DIF - oplata przy przelewie w USD

Post autor: yieldReturn » 15 lut 2020, 14:52

Witam,

Dostalem od DIF taka informacje:

- PRZELEW W USD:
Opłata bankowa za transfer przychodzący to 5 euro niezależnie od wielkości przelewu. Dodatkowo opłata amerykańskiego banku pośredniczącego, która nie jest możliwa z góry do oszacowania. Przelew idzie do 5 dni roboczych i nie ma możliwości nadania przelewu ekspresowego.

Probowalem sie dowiedziec od pani konsultantki jakiej wielkosci kwoty moge sie spodziewac przy przelewie w dolarach ale stwierdzila ze nei ma dostepu do takich informacji.

Czy mozecie napisac ile orientacyjnie ta kwota wynosi? Np dla przelewu 10k USD

Nie chce miec niemilej niespodzianki po przelaniu do brokera.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Re: DIF - oplata przy przelewie w USD

Post autor: Ryszard Wielkouch » 16 lut 2020, 17:16

Nikt tu nie poleca DIF bo są lepsi brokerzy. Pewnie jedyna przewaga DIFu to bezpośredni dostęp do etfów. Po stronie minusów jest zdecydowanie więcej w tym konieczność przelewu w USD i opłaty z tym związane. Ile wynosi opłata to zależy od banku z którego robisz przelew. Strzelam, że jest to od 10 do 20$

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 16 lut 2020, 17:23

Z mojego doswiadczenia (nie z DIF, ale ogolnie), za przelew do banku w USA bank odbiorcy pobiera ok 25$. Oplate od strony twojego banku mozesz sprawdzic w tabeli oplat.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 16 lut 2020, 17:31

Nie, to bank pośredniczący pobierze prowizje. Ile to strzelanie ale jak było wspomniane, 15_30$ ale to możesz sprawdzić w banku pośredniczącym. Przelej jakąś kwotę i się przekonasz.

LukaszB

Post autor: LukaszB » 26 lut 2020, 19:12

Przelewałem niedawno testowo 500 USD na konto w Interactive Brokers i po drodze zniknęło 20 USD (na moje konto IB dotarło 480 USD). Nie wiem czy to opłata stała, czy procent od kwoty.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 lut 2020, 09:39

To jest koszt banku pośredniczącego w przelewach walutowych. Schemat przelewów w USD wygląda tak: Twój Bank -> Bank pośredniczący -> Bank brokera. Optymalniej jest przelewać złotówki na złotówkowe konto brokera i dokonywać wymiany walut od razu na platformie. Spready będą tysiąc razy mniejsze i przelew darmowy.

GPR

Post autor: GPR » 18 kwie 2020, 19:54

Ryszard Wielkouch pisze:
16 lut 2020, 17:16
Po stronie minusów jest zdecydowanie więcej w tym konieczność przelewu w USD i opłaty z tym związane.

Patrząc na ich prowizje choćby przy wypłacie... https://www.difbroker.com/pl/wp-content ... /FAQ-2.pdf

Jeśli konto bankowe, na które wysyłany jest przelew jest w innej walucie, niż waluta konta inwestycyjnego w DIF, to zostanie zlecone automatyczne przewalutuje po bieżącym kursieFOREXplus doliczone 0,5% prowizji
...
koszt po stronie naszego banku to 0,20% kwoty, przy minimalnej opłacie 15 euro i maksymalnej 60 euro + opłata skarbowa (4% od wartości prowizji). Te opłaty są w € i będą przewalutowane na USD, aby być odjęte od wartości przelewu. Koszty te nie uwzględniają kosztów banków pośredniczących/korespondujących, które mogą być zaangażowane.

Zastanawiałem sie nad nimi (w czasie przeszłym).

ODPOWIEDZ