Wies, my old friend
Stare czasy, pamiętam Twoje wpisy, ja nie piszę od dawna, bo miałem usuwane wpisy w IT, bo miałem inną wizję i kierunek, po jakiś czasie widzę, że miałem rację a Pan sławny nie, no ale usuwanie i powtarzanie głupio on potrafi, traci w oczach, za bardzo się sprzedaje, no ale jak się człowiek, nie zna na giełdzie to cały czas traci na czym co jest tanie i jeszcze tańsze.
Co do dzielenia się co inni piszą , to czasem zastanawiam się co im po głowie chodzi, skoro na forum pisze tylko parę osób a reszta tylko niby czyta i pobiera info za free.
Co do naszego wieku, hm to jest mój x2 = Twój :) ale to miłe, choć wolałbym być młodszym.
Nie wiem, czy zauważyłeś, strasznie poważni tutaj się zrobili, mało pisania ale z sensem, nigdy nie wypali. No ale przecież na pisaniu nie zarabiamy. Więc by się wszyscy dzielili w co inwestuje się nie ma opcji takiej, za mało osób, za dużo czytających nie dzielących się. No i np. Zrobiłem teraz 50 transakcji nie chce mi się pisać ani czytać, bo to szybkie strzały były.
W większości co piszesz masz rację ale nie do końca, bo ja jedne kupuję na dłużej drugie na krócej, przykład, chwila zamyślenia i popatrzenia, kupiłem akcje F fajna dywidenda, po jednym dniu hm sprzedałem, dywidenda co mi z tego, szybka sprzedaż z zyskiem, tak jak wspomniałeś, co z tego, że fajna dywidenda jak akcje -20%. Dlatego jak wspomniałem, teraz często wchodzę na dni tygodnie, może miesiąc max i wychodzę, mam tylko jakieś co kupiłem w dobrej cenie i coś tam płacą. Dzielić się nie będę z kimś kogo nie znam, bo czemu to robić jak niektórzy tutaj piszą, by pisać co się inwestuje, tylko czemu mam pisać? Bo trzeba się dzielić na forum? OK ale wolę kogoś znać i wolę by cała rzesza nie miała do tego dostępu a tutaj ma, jaki to interes dla mnie czy innych ? Ludzie się pojawiają i znikają, jakie konto założyć co kupić i zaraz ich nie ma, mam tylko szacunek dla bywalców im mogę powiedzieć i pogadać innych mam gdzieś.
Co do złota wiec a zauważyłeś też, że złota w grudniu naj mniej się kupuje ?
Certyfikaty nie wiem, kiedyś miałem dzisiaj nie chce mieć.
Co jest ważne, dla mnie dzisiaj, wypłata dywidendy co miesiąc w kwocie …..$, by mieć na soczki na plaży oraz raz na jakiś czas fajne szybkie inwestycje. Piszesz wies, że siedzisz na kasie dzisiaj ja przeciwnie hm albo nie, nie wiem, mam parę portfeli, jeden z nich, kasa w towarze a inna to jednak kasa w dywidendach, bo jednak cały czas spływa kasa, ale to raczej w tanich rzeczach i wysoko dywidendowych.
Ostatnio giełdy nie za bardzo mnie interesują, bo tak jak mówiłem, zajmuję się fotografowaniem/filmowanie/zwiedzaniem świata, a sam sprzęt kosztuje dużo.
Więc jeśli nie masz czasu albo pomysłu co robić na takim rynku? Co kupić co sprzedać? Kasa nie może leżeć, bo spadków nie widać, a jak widzę, niektóre kraj na oczy a jak je Greg opisuje jak się zawalą to się zastanawiam, komu lepiej im czy „szaleńcowi” przy klawiaturze.
Banki już dają tak niskie oprocentowanie, że dywidendy są wyższe, brać takie pożyczki czy nie?
Problem jest taki, że wszystko się buja ale nie wiem czy zauważyliście bardzo delikatnie, aż za bardzo, żadna duża fala nie pojawia się. To dobry moment na inwestowanie czy jednak zajęcie się czymś innym? Bo ja mówię, zająć się czymś przyjemny dla siebie.
Ropa buja się ledwo raz tu raz tam, złoto nie wie co robić, dolar raz tu raz tam. Spółki tak samo buja w tą i w tamtą. Wchodzi trzymasz chwilę (bez lewara) wychodzi i to wszystko, zero emocji zero silnych wahań. W pisaniu u wszystkich brakuje pewności!