LYNX Broker
-
- Stały bywalec
Re: LYNX Broker
Czy macie problemy z logowaniem do Lynx? Od kilku dni przychodzą jakieś kody zabezpiczające i po wpisaniu kodu z SMS'a logowałem się do platformy. Ale w ten weekend nie mam wogóle dostępu. System prosi o kod ale SMS nie przychodzi, o co tu chodzi?
U mnie działa bez problemów
Jak to jest z opłatą za rachunek w Lynx?
Na stronie głównej (.pl) chwalą się że jest brak opłat za prowadzenie rachunku. Tymczasem klikam głębiej i widzę takie info:
"Opłata za brak aktywności
Jeśli wartość Twojego rachunku (papiery wartościowe+ gotówka) wynosi mniej niż 1.000 USD (lub
równowartość w innej walucie) i nie wydasz przynajmniej 1 USD (lub równowartości w innej
walucie) w ciągu miesiąca kalendarzowego, wówczas nakładana jest opłata za nieaktywność:
Opłata za brak aktywności = 1 USD -opłata miesięczna."
Czyli żeby nie było opłaty trzeba mieć saldo>1000 USD i jednocześnie handel z prowizjami >1USD?
Na stronie głównej (.pl) chwalą się że jest brak opłat za prowadzenie rachunku. Tymczasem klikam głębiej i widzę takie info:
"Opłata za brak aktywności
Jeśli wartość Twojego rachunku (papiery wartościowe+ gotówka) wynosi mniej niż 1.000 USD (lub
równowartość w innej walucie) i nie wydasz przynajmniej 1 USD (lub równowartości w innej
walucie) w ciągu miesiąca kalendarzowego, wówczas nakładana jest opłata za nieaktywność:
Opłata za brak aktywności = 1 USD -opłata miesięczna."
Czyli żeby nie było opłaty trzeba mieć saldo>1000 USD i jednocześnie handel z prowizjami >1USD?
Jeśli masz wartość rachunku (gotówka plus papiery) powyżej $1000, to nie płacisz nic. Jeśli poniżej $1000 to płacisz $1, chyba że już wydałeś minimum $1 na prowizje.
Dzięki, faktycznie jak jeszcze raz to zdanie przeanalizowałem, to jest tak jak piszesz.
Witam,
Mam pytanie a propo Stock Yield Enhancement Program. Gdzie w LYNX mogę znaleźć aktualnie pożyczone akcje? Wyświetla mi się to w Statement ale czy jest gdzieś podgląd na bieżąco?
Pozdrawiam
Mam pytanie a propo Stock Yield Enhancement Program. Gdzie w LYNX mogę znaleźć aktualnie pożyczone akcje? Wyświetla mi się to w Statement ale czy jest gdzieś podgląd na bieżąco?
Pozdrawiam
Krzych_option fun pisze: ↑14 lip 2019, 22:36Czy macie problemy z logowaniem do Lynx? Od kilku dni przychodzą jakieś kody zabezpiczające i po wpisaniu kodu z SMS'a logowałem się do platformy. Ale w ten weekend nie mam wogóle dostępu. System prosi o kod ale SMS nie przychodzi, o co tu chodzi?
Czasami są problemy u twojego operatora telefonicznego albo gdzieś po drodze na łączach. A nie ma tam opcji uruchomienia jakieś software token dla 2FA?
Jest aplikacja Lynx Broker na Androida (na IOS pewnie tez), która pozwala na uwierzytelnianie. Tylko żeby ją aktywować trzeba wpisać kod SMS. Ale po aktywacji dostajesz powiadamiania na tel i nie potrzeba juz SMSów.
Ja w weekend dostawalem SMSy bez problemu
Ja w weekend dostawalem SMSy bez problemu
Mam ETF iShares REM który niebawem wypłaci dywidendę. Ex-date 16-12-2019, Pay Date 20-12-2019. W raporcie w dziale Change in Dividend Accruals, mam napisane ile wynosi dywidenda, ile pobiorą podatku, ile będzie netto. Wynika z tego że pobiorą 30%. I teraz pytanie jak to w Lynxie jest z W8-BEN? Nie widzę nigdzie gdzie możliwości złożenia tego formularza, a nie pamiętam czy przy zakładaniu konto był składany. Ktoś coś podpowie?
W 2015 roku zmieniła się lekko umowa pomiędzy Polską a USA i podatek od dywidendy wypłacanej przez REIT-y może być zatrzymany w wysokości 30%, jeśli REIT spełnia kilka określonych warunków. Nie pamiętam teraz dokładnie już jakie te kryteria były, ale jednym z kluczowych było, że jeśli REIT nie jest dobrze zdywersyfikowany, tzn. trzyma ponad 10% udziałów w jednym podmiocie, to podatek wynosi 30%. REM trzyma po 17% i 12% w dwóch największych. Domyślam się, że stąd wynika projekcja pobrania 30% podatku u źródła.
W LYNX formularz W8-BEN jest składany automatycznie przy zakładaniu konta, jeśli wybrałeś, że jesteś rezydentem podatkowym Polski i że korzystasz z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.
W LYNX formularz W8-BEN jest składany automatycznie przy zakładaniu konta, jeśli wybrałeś, że jesteś rezydentem podatkowym Polski i że korzystasz z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Przeczytałem tą umowę, faktycznie jest jak piszesz (z tym że nowelizacja miała miejsce w 2013, ale to nie istotne). Dobrze rozumiem, że skoro takie zapisy są w umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania, to polskiemu US nie muszę już nic dopłacić, bo pobrano mi na mocy umowy więcej niż "Belka"?
Przeczytałem tą umowę, faktycznie jest jak piszesz (z tym że nowelizacja miała miejsce w 2013, ale to nie istotne). Dobrze rozumiem, że skoro takie zapisy są w umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania, to polskiemu US nie muszę już nic dopłacić, bo pobrano mi na mocy umowy więcej niż "Belka"?
Kongres USA ratyfikował zmianę dopiero w 2015 r., więc przepisy weszły w życie od tego czasu, ale generalnie urzędy skarbowe w Polsce powoływały się do tej pory na zapis z umowy mówiący o tym, że od dywidend pobierany jest podatek u źródła w wysokości 15% i kazały dopłacać 4% brakujące, nawet w przypadku, gdy faktycznie pobrany podatek wynosił więcej (np. w przypadku MLP). Dlatego moim zdaniem to, że teraz znalazł się inny zapis w tej samej umowie, oznacza że można uznać, że US powinien konsekwentnie respektować także te zapisy. Ergo, ja bym od takiej dywidendy niczego już nie dopłacał w Polsce.
Zagraniczne dywidendy (przeliczone na złote) podajemy zeznaniu podatkowym w prosty sposób, wypełniamy trzy punkty:
- zryczałtowany podatek obliczony od przychodów (dochodów), uzyskanych poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej
- podatek zapłacony za granicą
- obliczamy różnica między zryczałtowanym podatkiem a podatkiem zapłaconym za granicą (po zaokrągleniu do pełnych złotych)
NIe widzę tu podstaw do żądania dopłaty przez Urząd Skarbowy i tak ja Tomek nic bym nie dopłacał.
Natomiast mam inne pytanie czy zatrzymanie 30% podatku od dywidendy dla wybranych ETF może dotyczyć także ETN ?
Przykładowo ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Mortgage REIT ETN bazuje na indeksie w którym jedna spółka ma wagę 13%.
- zryczałtowany podatek obliczony od przychodów (dochodów), uzyskanych poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej
- podatek zapłacony za granicą
- obliczamy różnica między zryczałtowanym podatkiem a podatkiem zapłaconym za granicą (po zaokrągleniu do pełnych złotych)
NIe widzę tu podstaw do żądania dopłaty przez Urząd Skarbowy i tak ja Tomek nic bym nie dopłacał.
Natomiast mam inne pytanie czy zatrzymanie 30% podatku od dywidendy dla wybranych ETF może dotyczyć także ETN ?
Przykładowo ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Mortgage REIT ETN bazuje na indeksie w którym jedna spółka ma wagę 13%.
Prawdopodobnie tak, bo ETF i ETN zaliczane są do tej samej grupy produktów zbiorowego inwestowania (ETP - Exchange Traded Products), wiec obstawiam, ze dotyczą ich te same przepisy podatkowe.
Czy warto przenieść rachunek z IB do LB?
Pomijam kwestie prowizji od transakcji.
Jeżeli tak to czy istnieje jakiś prosty sposób?
Pomijam kwestie prowizji od transakcji.
Jeżeli tak to czy istnieje jakiś prosty sposób?