przelew do zaganicznego brokera
przelew do zaganicznego brokera
Witam,
chciałem zrobić przelew do Robomarkets. Preferowane konto w USD. Czy można prosić o podpowiedź jak to zrobić najłatwiej, najtaniej i najbezpieczeniej? Mogę zrobić zarówno przelew z rachunku PLN lub USD. Jest też opcja żebym zrobił to za pomocą Revolut. Na stronie znalazłem różne opcje zrobienia depozytu, ale nie mam wiedzy jak najlepiej. Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam, Jacek
chciałem zrobić przelew do Robomarkets. Preferowane konto w USD. Czy można prosić o podpowiedź jak to zrobić najłatwiej, najtaniej i najbezpieczeniej? Mogę zrobić zarówno przelew z rachunku PLN lub USD. Jest też opcja żebym zrobił to za pomocą Revolut. Na stronie znalazłem różne opcje zrobienia depozytu, ale nie mam wiedzy jak najlepiej. Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam, Jacek
Re: przelew do zaganicznego brokera
O Revoult zapomnij, bo oni korzystają z pośrednika i broker może Ci odrzucić taki przelew, będzie taniej to fakt ale może odrzucić. Ja np przetestowałem Revoult > DIF i przeszło ale gorzej było jak miało wrócić bo się okazało, że podałem konto USD w Revoult a przelew do DIF przyszedł z Barklays no i kilka dni dochodzenia bo AML i te historie. Już tu pisałem na forum - unikać Revolut jak ognia, owszem kupno marchewki w PL albo gdzieś w świecie ok i to tyle z ich usług jest w miarę stabilne i bezpieczne.
Z kantor Alior jak wymienisz u nich walutę to przelew w SHA ma za free a możesz wynegocjować lepsze kursy wystarczy do nich napisać.
Przelew z konta USD w swoim banku też ok tylko pytanie jakie są jego koszty.
Z kantor Alior jak wymienisz u nich walutę to przelew w SHA ma za free a możesz wynegocjować lepsze kursy wystarczy do nich napisać.
Przelew z konta USD w swoim banku też ok tylko pytanie jakie są jego koszty.
Dzięki. jeszcze poczytam. Co widzę na dzisiaj to mają na stronie "przelewy 24" - wtedy przelew w PLN. nie wiem jeszcze jaki koszt i jaki spread mają w Robomarkets do kupna USD (zapytałem brokera). jest tam kilka innych opcji których nie rozumiem - np. podane są banki (m.in. Barclays), ale nie rozumiem, czy trzeba mieć tam rachunek, czy to jest rachunek depozytowy brokera na który mogę przelać bezpośrednio USD (też wyjaśnię z Robomrkets)
https://www.robomarkets.com/clients/fun ... sion-free/
Zobacz sobie Skrill mają dobry przelicznik i są już sprawdzonym pośrednikiem.
Zobacz sobie Skrill mają dobry przelicznik i są już sprawdzonym pośrednikiem.
Nie wiem czy to standard, ale zrobiłem przelew do Skrill z rachunku EUR w PKOBP. Skrill ma rachunek w Pekao S.A.. co prawda na stronie jest informacja, że te rodzaj przelewu trwa 2-5 dni (inne jak Rapid 1 dzień), ale myślałem, że to taki czas bezpieczny i pieniądze będą następnego dnia, ale faktycznie czekam od czwartku... jak na razie pierwsze wrażenie takie sobie. Takie czasy przelewu m-dzy polskimi bankami to średniowiecze. Początek był jeszcze ciekawszy: założyłem rachnek w USD na Skrill, po czym chciałem zrobić przelew w USD z rachunku PKOBP, żeby uniknąć podwójnego przewalutowania (zamierzam inwestować w USD), ale okazało się, że depozyt do SKRILL jest tylko w PLN, EUR, CHF i JPN. NIE MA MOŻLIWOŚCI ZASILENIA RACHUNKU USD!!!
Po co kombinujesz z banku w Polsce przelew w USD do USA idzie jakieś 4 godziny, w każdym banku masz taką możliwość koszt taki jak w cenniku około 30-40zł. Czyli wysyłasz w poniedziałek jak wstaniesz idziesz do szkoły i jak wrócisz już na koncie będziesz miał. Pośredni bank ten przyjmujący swoją dolę też weźmie. Chyba, że ktoś zna sposób za 0zł i dlatego tak kombinujecie.
Po następne po co zakładasz drugi taki sam temat jak już jeden jest.
Po następne po co zakładasz drugi taki sam temat jak już jeden jest.