TLT - kiedy spada?
TLT - kiedy spada?
Pytanie natury ogólnej:
Skoro kupna obligacji US jest na dzień dzisiejeszy zawsze opłacalne, to w jakich sytuacjach ETF na US-bondy (TLT) spada?
Na wykresie jest kilka górek i dołków:
styczeń 2015,
lipiec 2016,
sierpień 2019,
Zaś dołek dołków
październik 2018
Ja (niestety) nie widzę żadnych zależności...
Skoro kupna obligacji US jest na dzień dzisiejeszy zawsze opłacalne, to w jakich sytuacjach ETF na US-bondy (TLT) spada?
Na wykresie jest kilka górek i dołków:
styczeń 2015,
lipiec 2016,
sierpień 2019,
Zaś dołek dołków
październik 2018
Ja (niestety) nie widzę żadnych zależności...
Re: TLT - kiedy spada?
Zawsze opłacalne? Masz na myśli dodatnie ytm? Bo na amerykańskich obligacjach tez można stracić.
Cena TLT rośnie od końca 2018, bo nastąpił zwrot w polityce monetarnej i stopy procentowe w USA przestały rosnąć, a zaczęło się mówić o obniżaniu. A jak stopy spadają to obligacje skarbowe rosną. TLT ma obligacje 20+ letnie, więc rosną najbardziej.
I jeszcze obligacje amerykańskie to także safe haven, więc mogą rosnąć gdy na rynku pojawiają się jakieś zawirowania, np. wojna handlowa. W jednym z ostatnich artykułów na blogu Tomek o tym pisal
Cena TLT rośnie od końca 2018, bo nastąpił zwrot w polityce monetarnej i stopy procentowe w USA przestały rosnąć, a zaczęło się mówić o obniżaniu. A jak stopy spadają to obligacje skarbowe rosną. TLT ma obligacje 20+ letnie, więc rosną najbardziej.
I jeszcze obligacje amerykańskie to także safe haven, więc mogą rosnąć gdy na rynku pojawiają się jakieś zawirowania, np. wojna handlowa. W jednym z ostatnich artykułów na blogu Tomek o tym pisal
Obligacje generalnie spadają kiedy akcje rosną. Jak rynek akcyjny się wali to znaczy, ze inwestorzy wyprzedają akcje, a jak wyprzedają akcje, to maja wolna gotówkę, która można alokować wtedy w coś bezpiecznego, czyli obligacje rządowe, których cena wtedy rośnie.
Kiedy wiec mamy pozytywny sentyment na rynku, to inwestorzy wyprzedają obligacje i kupują akcje, przez co cena obligacji spada, a cena akcji rośnie.
Kiedy wiec mamy pozytywny sentyment na rynku, to inwestorzy wyprzedają obligacje i kupują akcje, przez co cena obligacji spada, a cena akcji rośnie.
Czyli, na zdrowy rozum, kupując ETFa na obligacje amerykańskie 20y (jak np. TLT), mimo "gwarantowanych" 2% odsetek jesteśmy w stanie wyjść nimi na minus?
Jeśli będziesz trzymał do wykupu, to dostaniesz właśnie 2%.
Ale jeśli kupisz i np. FED zacznie podnosić stopy, to wartość będzie spadała - czyli jak kupisz na górce i sprzedasz w dołku to stracisz ;-)
Ale jeśli kupisz i np. FED zacznie podnosić stopy, to wartość będzie spadała - czyli jak kupisz na górce i sprzedasz w dołku to stracisz ;-)
No tak, to było takie uproszczenie z mojej strony
Długoterminowe obligacje aktualnie wypłacają teraz jakieś 2.80% odsetek, ale są handlowane z premią po około 113% wartości, a zatem jak kupisz długoterminowe obligacje teraz i po roku one spadną na rynku wtórnym o więcej niż 2.80%, to będziesz miał stratę, która nie zostanie pokryta z odsetek. Dlatego tak jak Kuba mówi, na obligacjach też można stracić, jeśli ich cena na rynku wtórnym spadnie więcej niż wynoszą wypłacane odsetki i jeśli inwestor właśnie wtedy będzie chciał je sprzedać. To samo dotyczy TLT, bo on tylko skupuje długoterminowe obligacje i roluje je na nowe terminy w miarę wygasania, ale w rzeczywistości w TLT cały czas coś wygasa, pomimo tego że sam instrument jest wieczny.
A czy inwestor indywidualny ma możliwość kupowania obligacji na rynku pierwotnym?
https://www.treasurydirect.gov/instit/i ... m?upcoming
I czy w ogóle takie działania się praktykuje dla relatywnie niewielkich portfeli np. kupując 3M/6M obligacje i rolując je? Wydaje się to być teoretycznie ciekawy sposób na "oprocentowanie" gotówce w momencie trzymania jej, czekając na okazję na zakup aktywa.
Ja wiem, że ten yield 2% może nie powala, ale zawsze to jakiś offset dla inflacji (i lepiej niż bondy z rynku wtórnego).
https://www.treasurydirect.gov/instit/i ... m?upcoming
I czy w ogóle takie działania się praktykuje dla relatywnie niewielkich portfeli np. kupując 3M/6M obligacje i rolując je? Wydaje się to być teoretycznie ciekawy sposób na "oprocentowanie" gotówce w momencie trzymania jej, czekając na okazję na zakup aktywa.
Ja wiem, że ten yield 2% może nie powala, ale zawsze to jakiś offset dla inflacji (i lepiej niż bondy z rynku wtórnego).
Jest taka możliwość, ale żeby się zarejestrować do systemu aukcyjnego trzeba mieć Social Security Number i adres w USA. W praktyce te ceny pomiędzy aukcją z rynku pierwotnego praktycznie w ogóle nie różnią się od tych z wtórnego. Amerykańskie obligacje to najbardziej płynny instrument finansowy na świecie, więc spokojnie można tym handlować na IB/LYNX z drugiej ręki.
Zastanawia mnie gwałtowny spadek wartości TLT w ciągu ostatniego tygodnia. Czym mógł byś spowodowany, aż tak silny ruch bądź co bądź na obligacjach ? Jak wróżycie TLT będzie się zachowywał w przeciągu najbliższych 4 miesięcy ?
Przy luzowaniu ilościowym i obniżkach stóp procentowych na święcie (np. ECB) spodziewam się że FED jednak w ciągu najbliższego pół roku obniży stopy co powinno przekładać się na umocnienie TLT.
Przy luzowaniu ilościowym i obniżkach stóp procentowych na święcie (np. ECB) spodziewam się że FED jednak w ciągu najbliższego pół roku obniży stopy co powinno przekładać się na umocnienie TLT.
Nic nie rośnie wiecznie nawet obligacje USA :) Moim zdaniem rynek znacznie przereagował windując cenę TLT teraz powinno wrócić do normalności :)
Thorwald pisze: ↑13 wrz 2019, 12:37Zastanawia mnie gwałtowny spadek wartości TLT w ciągu ostatniego tygodnia. Czym mógł byś spowodowany, aż tak silny ruch bądź co bądź na obligacjach ? Jak wróżycie TLT będzie się zachowywał w przeciągu najbliższych 4 miesięcy ?
TLT urosło aż nadto, to tak jakby cena zawierała już dużo wiekszą obniżkę stóp %, niż to de facto miało miejsce. To jest z założenia dość zachowawczy instrument i zyski rzędu +30% od początku roku musiały być "cashowane". Nawet Greg, największy zwolennik TLT jakiego obserwuję, naganiał do sprzedaży, bo dane aktywo było totalnie drogie, oczywiście w ujęciu krótkoterminowym. W perspektywie kolejnych miesięcy powinno dać dalej zarobić, ale to tylko moje skromne zdanie. Ja pozbyłem się TMF, (dźwignia x3), ale TLT trzymam spokojnie na kolejne miesiące.
Witam
Wartość TLT dla mnie to nie tylko kurs, ale jeszcze przelicznik USD/PLN. Dziś mocno spada kurs USD. Jeszcze 9 dni temu ponad 4zł a dziś 3.89. Przeciął lokalne wsparcie i rysuje się formacja podwójnego szczytu. Inne sygnały AT też sugerują sprzedaż. Wygląda jakby trend się odwracał. Chyba dzisiaj zamknę część pozycji.
Wartość TLT dla mnie to nie tylko kurs, ale jeszcze przelicznik USD/PLN. Dziś mocno spada kurs USD. Jeszcze 9 dni temu ponad 4zł a dziś 3.89. Przeciął lokalne wsparcie i rysuje się formacja podwójnego szczytu. Inne sygnały AT też sugerują sprzedaż. Wygląda jakby trend się odwracał. Chyba dzisiaj zamknę część pozycji.