sebo pisze: ↑05 sie 2019, 14:13
Ty chyba nie czytasz uważnie! [...]
Dobra, bo może coś mnie ominęło z kantor Alior i ich nowościami - widocznie ich Revolut i inni zmusili do działania co mnie cieszy, nie powiem. Rozumiem, że rozmawiamy o Alior kantor a nie o Alior bank? To tak dla pewności.
Co do reszty to w punktach bo się pogubię
1) Daruj sobie przytyki o jakiś metalowych kartach, bo ani ja tego nie reklamuję ani nie polecam a wręcz przeciwnie.
2) Co do samego porównania to zalogowałem się i zobacz (starałem się wykonać możliwie w tej samej chwili):
Jeżeli nie widzisz różnicy w kursie no to ja już ci tutaj nic nie poradzę.
3) "Po następne widzisz płacisz za przelewy a ja mam darmowe w USD itd." Gdzie płacę za przelewy w Re? Ano nie płacę a Ty napisz dokładnie, bo z tego co pamiętam to przelewy są darmowe ale tylko dla waluty, którą się wymieniło w Alior kantor. Ja akurat mam porównanie Re i Ak zrobione na sobie i wysyłając USD od Singapuru do banku w Re przelew kosztował mnie do OCBC bank 8$ niezależnie od kwoty a do DBS bank 4$ niezależnie od kwoty. Przelałem raz kontrolnie tylko że mniejszą kwotę z Ak i odjęli mi 15$ przy przelewie do DBS. Dalej nie testowałem i jakoś specjalnie się nie upieram, że np Re jest tańszy w przelewach, po prostu USD wymieniałem taniej w Re niż Ak a potem też przelewałem za 4$ co jak dla mnie w SWIFT jest bardzo dobrym wynikiem i więcej nie testowałem, bo też nie miałem czasu. Jak będzie opcja to może się pokuszę i kupię w Ak SGD i sprawdzę ile kosztuje przelew do DBS bank.
Oczywiście jak masz swoje porównania to daj znać, zawsze się może przydać ta wiedza, bo SWIFT to niezła mafia i czekam i trzymam kciuki aż ich ktoś w końcu zdetronizuje np. Xrapid :)
4) "Po następne z wypłatą w bankomacie różnie bywa i mamy ograniczenia dość spore, kto będą za granicą przeżyje za ile 800zł :) Żenada." Acha czyli jak stanę przy bankomacie z kartą MC od Re i Ak to rozumiem, że z kartą MC Re "różnie bywa" ale karta MC Ak zadziała na pewno i bez problemu? To już zwykłe naciąganie.
Konkrety to takie, że pierwsza wypłata z Ak za friko ale każda kolejna 9zł czyli de facto kurs wymiany już taki dobry nie będzie (przy mniejszych i częstych wypłatach). W Re znowu jak napisałeś 800 zł max jest za darmo a powyżej 2% to sobie można łatwo policzyć, że Ak duże jednorazowe wypłaty a Re można cykać drobniaki ile się chce - tutaj sobie każdy sam wybierze co mu lepiej pasuje ale nie demonizowałbym żadnej z opcji, bo można używać dwóch. Ja tak np robię.
5) "po następne revolut kursów nie ma lepszych a po następne bardzo ale to bardzo oszukuje i nie podaje prawdziwej ceny po ile kupujemy." ale masz na to jakieś dowody, bo chyba przesadzasz. Przecież jeżeli wymienię walutę w Re to mam do pobrania 'bank statment' czyli potwierdzenie i na nim czarno na biały widać ile było i za ile, to jak to się może różnić? Czy może masz na myśli, że przy wymianie w Re nie ma jakby blokady kursu na te 3-5 sekund aby się zastanowić przez zakupem. A aktualnie w Re jest tak, że widzę kurs i kliknę ale mam wynik trochę inny na +/- bo kurs jest jakby online?