Inwestycje w jednym miejscu

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
scyther5

Inwestycje w jednym miejscu

Post autor: scyther5 » 10 lip 2019, 11:30

Witam.
Na forum jest grupa ludzi, która dywersyfikuje mocno swoje biznesy. Jestem ciekaw czy przerabiali temat który poruszę i czy może są jakieś narzędzia lub portale pomocne w tym temacie.
W czym rzecz.... nasze inwestycje często są rozrzucone po różnych brokerach i portalach, np: forex (broker X i broker Y), akcje, opcje (broker Z), obligacje, venture capital itp.
Dopóki żyjemy to wszystko ogarniamy, możliwe, że ktoś w rodzinie o tym wie, nawet mamy zostawione wytyczne na piśmie gdzie są nasze środki i inwestycje dla potomnych.

Ale ciekawi mnie czy nie ma narzędzia lub portalu, gdzie można było by to wszystko mieć zapisane w jednym miejscu. Nie chodzi mi tu o konkretne wyliczenia, np, że akcje dają tyle zysku a coś innego tyle strat. Chodzi o to, żeby w jednym miejscu był dostęp do wypisanych wszystkich inwestycji i kwot jakie są ulokowane.

Ktoś napisze: Excel :) Wiem, mam ;) Ale w dobie internetu łatwiej byłoby komuś (z rodziny) dać linka do WWW z danymi niż robić aktualizacje Excela i trzymać gdzieś plik na pendrive-wie. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Co o tym sądzicie?

Thorwald
Stały bywalec

Re: Inwestycje w jednym miejscu

Post autor: Thorwald » 10 lip 2019, 13:25

Witam
Po pierwsze istnieje Centralna Informacja o Rachunkach http://www.centralnainformacja.pl/
gdzie twoi spadkobiorcy mogą się udać by ustalić twoje rachunki.

Po drugie możesz sobie założyć na portalach typu BiznesRadar, Inwesting.com (czy setek innych) czy jak tam masz inwestycje założyć portfele odpowiadające każdemu z twoich rachunków maklerskich. Wtedy w jednym miejscu masz wszystkie swoje rachunki i na bieżąco można śledzić ile się ma i czego. Jeżeli ufasz swojej żonie ;-) to możesz dać jej linka do konta na portalu i wtedy będzie wiedziała na bieżąco ile na którym koncie jest.

scyther5

Post autor: scyther5 » 10 lip 2019, 15:17

O centralnejinformacji nie wiedziałem nawet, dzięki za info.

Co do biznesRadar i Investing to .... jest jeszcze coś innego, bardziej profesjonalnego niż taki dodatek nafaszerowany ze wszystkich stron reklamamami (biznes radar)? Investing nie spełnia oczekiwań.

Adam78

Post autor: Adam78 » 11 lip 2019, 08:35

Cześć, polecam serwis myfound. Nie jest darmowy, ale cena jest naprawdę atrakcyjna.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 11 lip 2019, 10:49

Żadne excele, żadne programy są nie potrzebne w chwili twojej śmierci, potrzebujesz:
- testament
- adwokat
później konta wszystkie na świecie się zamyka a kasa spływa do tej osoby, co wyznaczona w testamencie, bądź podział majątku przez sąd.

scyther5

Post autor: scyther5 » 11 lip 2019, 16:20

MYFUND sprawdzę. Może to będzie to.

sebo pisze:
11 lip 2019, 10:49
Żadne excele, żadne programy są nie potrzebne w chwili twojej śmierci, potrzebujesz:
- testament
- adwokat
później konta wszystkie na świecie się zamyka a kasa spływa do tej osoby, co wyznaczona w testamencie, bądź podział majątku przez sąd.

Testament już zrobiony i polecam to każdemu, przede wszystkim wyłączenie dziecka z dziedziczenia w wieku kiedy nic nie rozumie. Później modyfikacja testamentu. Ale z jednym się sebo nie zgodze ... w chwili śmierci takie coś jest potrzebne nie dla Ciebie tylko dla kogoś, żeby wiedział gdzie szukać pieniędzy.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 11 lip 2019, 20:24

Nie pisałem, że dla mnie tylko, dla innych, którym chcesz albo musisz dać, by kasa nie przepadła.

ODPOWIEDZ