Piekny moment do shortowania USA?
-
Re: Piekny moment do shortowania USA?
Juz sprzedalem ta male spekule ale zarobic to dopiero zamierzam na fajerwerkach juz niedlugo. Narazie mocno krotko IYR i pochodne.
Pozdrawiam wszystkich , mama na imię Antoni traduję głównie SPX. Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o opcje etf itd. Jestem przekonany o wzroście SPX do 3000 na pewno, a nawet 3300. Ze względu na SL chce spokojnie skupić jakiś „papier” na wzrosty. Czy możecie podpowiedzieć , nadać kierunek, jakim instrumentom mogę się przyjrzeć, ze szczególnym uwzględnieniem tych bardzo agresywnych ?
Witam wszystkich jeszcze raz :)
-
Twoje pytanie jest dosc ogolne ale tak na szybko lewarowany SPXL na dlugo x3 lub SPXS na krotko x3 jednak musisz byc pewien timingu z uwagi na decay. Opcje to tez fajna sprawa ale timing jest jeszcze waznieszy. Tutaj sporo osob bawi sie w wystawianie opcji, czesto uwazaja ze ich kupowanie to bezsens, jak tak nie uwazam. Jesli decydujesz sie grac na wzrosty to bede stal po przeciwnej stronie ale kazdy ma swoje podejscie.
-
- Stały bywalec
Amador pisze: ↑18 maja 2019, 18:14Pozdrawiam wszystkich , mama na imię Antoni traduję głównie SPX. Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o opcje etf itd. Jestem przekonany o wzroście SPX do 3000 na pewno, a nawet 3300. Ze względu na SL chce spokojnie skupić jakiś „papier” na wzrosty. Czy możecie podpowiedzieć , nadać kierunek, jakim instrumentom mogę się przyjrzeć, ze szczególnym uwzględnieniem tych bardzo agresywnych ?
Na pewno to jutro jest poniedziałek:) Jak jesteś głęboko przekonany o wzrostach na S&P500 do 3000 pkt to możesz kupić opcje out the money na ETF SPY np. z ceną wykonania 290 - 295. Pamiętaj o horyzoncie czasowym, bo w opcjach czas ma kolosalne znaczenie. Osobiście radził bym zachować dużą ostrożność w dobieraniu wielkości pozycji. W życiu nic nie jest pewne, a na giełdzie to już w ogóle nie ma nic pewnego :)
-
- Stały bywalec
Zapomniałem dodać że trzeba kupić opcje call jak chcesz zagrać na wzrosty, ale to pewnie wiesz. Nie radzę wystawiać gołych opcji bez pokrycia w gotówce albo w akcjach. Spready też są ok, grając na wzrosty możesz kupić call'a z niższą ceną wykonania i wystawić call'a z wyższą ceną wykonania, albo wystawić put'a z wyższą ceną wykonania i kupić z niższą. Z resztą Tomek napisał kilka fajnych artykułów o opcjach i tam sporo zostało wyjaśnione.
Dziękuję za wszystkie propozycje, plan się nie realizuje bo ciągle stoją za wysoko, czekam na okolice 2770 a najlepiej 2660 więc na razie mam czas na dokształcanie
GLGT
GLGT
-
- Stały bywalec
Jak liczysz na spadki to kup opcje PUT, albo załóż spread'a kredytowego lub debetowego, zawsze to jakaś poduszka bezpieczeństwa. W załączniku profil zysków i strat jak byś przewidywał spadki w okolicach 2770 pkt. na S&P500. Załącznik dotyczy SPDR (SPY).
-
Niech nie przychodzi Wam do glowy ze cos bedzie z tego odbicia. Z tego poziomu +- 20% w dol przed odwrotem trendu. Czy to akurat teraz? Raczej nie ale to jest ciezko okreslic, nie dotykam tego, osobisicie szacuje ze bedzie to z +- 2900 na spx
czesc,
ja tez wystawiam call spready credit na SPX or SPXW, ale ostroznie, a hedguje je uzywajac debit call spreads, dynamic delta hedging.
tylko w tym wypadku lepiej miec brokera ktory mniej kosi w prowizjach, IB jest OK.
pozdrawiam Andrzej
ja tez wystawiam call spready credit na SPX or SPXW, ale ostroznie, a hedguje je uzywajac debit call spreads, dynamic delta hedging.
tylko w tym wypadku lepiej miec brokera ktory mniej kosi w prowizjach, IB jest OK.
pozdrawiam Andrzej
miserable_trader pisze: ↑05 cze 2019, 15:38Niech nie przychodzi Wam do glowy ze cos bedzie z tego odbicia. Z tego poziomu +- 20% w dol przed odwrotem trendu. Czy to akurat teraz? Raczej nie ale to jest ciezko okreslic, nie dotykam tego, osobisicie szacuje ze bedzie to z +- 2900 na spx
chcesz powiedziec ze korekta w dol od 2900 ?,
ja mysle ze to wystrzeli na 2950 do poprzedniego maximum, mam wrazenie ze rate cut przez FED bedzie mial silniejszy wplyw i popchnie stock do gory, niz trade war z China, Mexico, India.
a jak FED jednak nie obetnie rates to Trump wymysli cos (tweet) zeby market spadl zeby zmusic FED to obnizenia rates.
jak juz FED obnizy rates to zacznie robic deal z kazdym dookola i wygra wybory 2020.
jak na razie (perspektywa dni , tygodni) to raczej bullish outlook
-
- Stały bywalec
Jak to dobrze że w poniedziałek pozymakałem te short'y. Ale zabrakło mi odwagi otwierać call'e. Na razie w USA trzymam tylko call na MYLAN (bardzo delikatny trade).
-
- Stały bywalec
Sorry to był wtorek :)
czyzby okazja na short na najblizsze kilka dni ? zobaczymy czy przebije sie przez resistance 2880-2900
- Załączniki
-
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Też tak myślę. Obstawiam, że Trump coś wymyśli przez weekend. Jeszcze półtora tygodnia do spotkania FEDu, a nie chce mi się wierzyć, żeby FED obniży stopy procentowe w momencie gdy giełda jest blisko szczytu. To grozi stworzeniem potężnej bańki.
-
To nie FED decyduje co sie stanie ze stopami a rynek (przynajmniej w dluzszym terminie), obecnie rynek wycenia obnizke zanim FED zaczal jeszcze swoje gadanie. Nie ma zadnego znaczenia co powie Trump.
- tak takie prawdopodobienstwo obstawiam. Nawet zapodalem sobie dzisiaj puty na (s&p) SPY na sierpien, ze strike 286 i 285, zobaczymy. Nie ma znaczenia dla gieldy w ktore strone pojda stopy.Chcesz powiedziec ze korekta w dol od 2900?