Polecicie mi brokera zagranicznego?
Re: Polecicie mi brokera zagranicznego?
ja mam i7 + 16 Gb ramu, mam w tej chwili otwarty 2 * TWS (LYNX+ IB) oraz sporo innych rzeczy i zużycie zasobów mam następujące; procek 40%, RAM 60%, dysk 1%, grafika zintegrowana 12%, grafika dodatkowa 0%. Więc wolne działanie / ładowanie się platformy nie wynika z braku zasobów
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Znaczenie ma też łącze internetowe, wersja javy, wersja systemu 64 bitowa i ustawienia w programie o których była wcześniej mowa, ale z tym wszystkim pewnie nie ma problemu.
Ja jeszcze bym spróbował powiększyć ilość pamięci w programie powyżej zalecanej normy ;) 2GB chociaż tego nie zalecają to zawsze można zmienić, a jak nie to męczyć support :)
https://ibkr.info/article/2170#note1
Ja jeszcze bym spróbował powiększyć ilość pamięci w programie powyżej zalecanej normy ;) 2GB chociaż tego nie zalecają to zawsze można zmienić, a jak nie to męczyć support :)
https://ibkr.info/article/2170#note1
-
Czy to normalne, że IB przerzuca mnie na stronę co.uk? To tam mam zakładać konto, a nie na .com? Dałoby się to poprzez VPN wymusić, ale wygląda, że jako PL mam zakładać poprzez filę UK. Right?
tak wlasnie jest. na europe ich lokacja to UK.
-
A czy przy zakładaniu przeszedł wam dowód i prawo jazdy? Nie chce mi się po bankach latać, a rachunków o jakich oni piszą nie mam.
nie masz konta w polskim banku? nie musisz nigdzie latac, wiekszosc bankow udostepnia takie potwierdzenia (np potwierdzenie przelewu) online.
nie masz konta w polskim banku? nie musisz nigdzie latac, wiekszosc bankow udostepnia takie potwierdzenia (np potwierdzenie przelewu) online.
-
Mam, ale oni tam opieczętowanych chcą, a z internetów pieczątki nie pobiorę ;)
E.
Hmmm z banku jednak nie chcą ostemplwanego jak patrzę.
E.
Hmmm z banku jednak nie chcą ostemplwanego jak patrzę.
z banku wystarczy jakiekolwiek potwierdzenie przelewu gdzie widnieje TWOJE Imie/Nazwisko oraz Adres z tego co pamietam.
Dzień dobry wszystkim.
Analizuję którego brokera wybrać dla inwestowania długoterminowego w akcje/ETF rynku US. Po przeczytaniu licznych opinii, zapoznaniu się z ofertą wychodzi mi coś takiego:
Założenia:
Inwestowanie długoterminowe - wpłata nowych środków raz na pół roku, utrzymywanie otwartej pozycji minimum 2 lata, maksymalny horyzont - do śmierci i jeden dzień dłużej. Nie jestem leniwy, dywidendy mogę sam reinwestować bądź wypłacać. Średnioroczna stopa dywidendy z zainwestowanego kapitału - 4% brutto. Średnia cena za sztukę akcji 50 USD (dla wyliczenia prowizji od sztuk)
Rozważani brokerzy:
XTB, Lynx, DeGiro, IB
Podatek od dywidendy XTB (30%), Lynx (30%), DeGiro (30%), IB (19% - W8EN)
Analiza:
Analizuję ile dywidendy zostanie po wszelkich opłatach - prowizje, podatek, opłata za konto.
1. Zakładany kapitał startowy 10000USD (wymóg IB), suma dywidend w ciągu roku 400USD. Kupno 5 pozycji za kapitał.
XTB
400-25 (prowizja) - 120 (podatek)=255
Lynx
DeGiro
400-3,6 (prowizja) - 120 (podatek)=276
IB
400-5 (prowizja) - 120 (podatek) - 100 (opłata za nieaktwyność) =219
2. Zakładany kapitał startowy 2500USD (wymóg Lynx), suma dywidend w ciągu roku 100USD. Kupno 1 pozycji za kapitał
XTB
100-5 (prowizja) - 30 (podatek)=65
Lynx
DeGiro
100-0,75 (prowizja) - 30 (podatek)=69,25
IB
100-5 (prowizja) - 30 (podatek) - 110 (opłata za nieaktwyność) =-30
3. Zakładany kapitał startowy 10000USD , suma dywidend w ciągu roku 400USD. Kupno 3 pozycji za kapitał.
XTB
400-15 (prowizja) - 120 (podatek)=265
Lynx
DeGiro
400-2,5 (prowizja) - 120 (podatek)=277,5
IB
400-3 (prowizja) - 120 (podatek) - 100 (opłata za nieaktywność) =221
Podsumowanie:
Przy podanych założeniach najlepiej wypada DeGiro. Zysk nie jest jednak duży w stosunku do Lynx/XTB zważywszy na niektóre opinie jakie ma DeGiro. Natomiast opłata za nieaktywność w IB zabija korzyść z podatku 15% w US i 4% w Polsce. W Lynxie można świadomie wystawić akcje na wypożyczenie z szansą na dodatkowy zysk. Dodatkowo w Lynx mam możliwość zakupu ETF amerykańskich korzystając z opcji. Zatem wychodzi mi że dla moich celów najbardziej pasuje mi Lynx.
Prośba do forumowiczów. Czy moje rozumowanie jest poprawne? Najbardziej chodzi mi o kwestie podatkowe. Jeśli w US pobiorą mi 30% podatku to w Polsce nie muszę już nic dopłacać?
Analizuję którego brokera wybrać dla inwestowania długoterminowego w akcje/ETF rynku US. Po przeczytaniu licznych opinii, zapoznaniu się z ofertą wychodzi mi coś takiego:
Założenia:
Inwestowanie długoterminowe - wpłata nowych środków raz na pół roku, utrzymywanie otwartej pozycji minimum 2 lata, maksymalny horyzont - do śmierci i jeden dzień dłużej. Nie jestem leniwy, dywidendy mogę sam reinwestować bądź wypłacać. Średnioroczna stopa dywidendy z zainwestowanego kapitału - 4% brutto. Średnia cena za sztukę akcji 50 USD (dla wyliczenia prowizji od sztuk)
Rozważani brokerzy:
XTB, Lynx, DeGiro, IB
Podatek od dywidendy XTB (30%), Lynx (30%), DeGiro (30%), IB (19% - W8EN)
Analiza:
Analizuję ile dywidendy zostanie po wszelkich opłatach - prowizje, podatek, opłata za konto.
1. Zakładany kapitał startowy 10000USD (wymóg IB), suma dywidend w ciągu roku 400USD. Kupno 5 pozycji za kapitał.
XTB
Lynx
DeGiro
400-3,6 (prowizja) - 120 (podatek)=276
IB
400-5 (prowizja) - 120 (podatek) - 100 (opłata za nieaktwyność) =219
2. Zakładany kapitał startowy 2500USD (wymóg Lynx), suma dywidend w ciągu roku 100USD. Kupno 1 pozycji za kapitał
XTB
Lynx
DeGiro
100-0,75 (prowizja) - 30 (podatek)=69,25
IB
100-5 (prowizja) - 30 (podatek) - 110 (opłata za nieaktwyność) =-30
3. Zakładany kapitał startowy 10000USD , suma dywidend w ciągu roku 400USD. Kupno 3 pozycji za kapitał.
XTB
Lynx
DeGiro
400-2,5 (prowizja) - 120 (podatek)=277,5
IB
400-3 (prowizja) - 120 (podatek) - 100 (opłata za nieaktywność) =221
Podsumowanie:
Przy podanych założeniach najlepiej wypada DeGiro. Zysk nie jest jednak duży w stosunku do Lynx/XTB zważywszy na niektóre opinie jakie ma DeGiro. Natomiast opłata za nieaktywność w IB zabija korzyść z podatku 15% w US i 4% w Polsce. W Lynxie można świadomie wystawić akcje na wypożyczenie z szansą na dodatkowy zysk. Dodatkowo w Lynx mam możliwość zakupu ETF amerykańskich korzystając z opcji. Zatem wychodzi mi że dla moich celów najbardziej pasuje mi Lynx.
Prośba do forumowiczów. Czy moje rozumowanie jest poprawne? Najbardziej chodzi mi o kwestie podatkowe. Jeśli w US pobiorą mi 30% podatku to w Polsce nie muszę już nic dopłacać?
Zerknij też na TastyWorks, ostatnio znieśli prowizje na ETFy oraz akcje (plus też taki, że amerykańskie ETFy możesz kupić bezpośrednio, bez konieczności bawienia się opcjami) + wypełniasz W8BEN i kwestia podatkowa taka jak w IB.
https://tastyworks.com/commissions-and-fees.html
(sam korzystam z IB)
https://tastyworks.com/commissions-and-fees.html
(sam korzystam z IB)
Hmm ktoś ma to potwierdzone że W8BEN działa w Lynxie i faktycznie pobierają 15%?
Od wyniku DeGiro w mojej analizie powinienem jeszcze odjąć ~2,78USD za dostęp do giełdy.
Jeśli by ten W8BEN potwierdził się w Lynxie to na Lynxa można by postawić.
A to TastyWorks otwiera konta rezydentom Polski?
Od wyniku DeGiro w mojej analizie powinienem jeszcze odjąć ~2,78USD za dostęp do giełdy.
Jeśli by ten W8BEN potwierdził się w Lynxie to na Lynxa można by postawić.
A to TastyWorks otwiera konta rezydentom Polski?
W8BEN działa w LYNX, zresztą w DeGiro chyba również.
Jeśli nie złożysz formularza i broker pobierze Ci 30% to i tak w Polsce musisz dopłacić 4%.
Jeśli nie złożysz formularza i broker pobierze Ci 30% to i tak w Polsce musisz dopłacić 4%.
Załapałem się na pierwszą dywidendę w Degiro i mam zrobione W8ben i jak widać jest 15%