Pakistan na gorąco

Kraje, w których mało kto jeszcze inwestował (poza nami). Pakistan, Sri Lanka, Bangladesz, Nigeria, ale także Europa Wschodnia, kraje nadbałtyckie, Bliski Wschód oraz Brazylia, Argentyna, Meksyk, Kolumbia i pozostałe „no hablo español".
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Pakistan na gorąco

Post autor: Tomek » 29 gru 2017, 12:58

ETF PAK z giełdą w Karachi bardziej rozjechał się ostatnio przez spadek wartości rupii pakistańskiej (w której wyceniane są macierzyste aktywa) względem dolara amerykańskiego (w którym wyceniany jest ETF). Dywidenda tak samo jest odcinana od pojedynczych spółek z giełdy macierzystej, tylko od każdej w innym czasie, a ETF robi jedno skumulowane odcięcie. No ale NAV ETF-a po wczorajszej sesji zrównało się już do 12.06 USD, tylko nie wszystkie serwisy to jeszcze pokazują. Różne portale aktualizują takie dane z różnym opóźnieniem i stąd te czasowe dysproporcje. Nie wspominając o innej strefie czasowej i opóźnieniu na giełdzie w USA względem giełdy z Pakistanu. Jednak tutaj ogon raczej nie będzie machał psem, bo kapitalizacja giełdy w Karachi to jakieś 90 miliardów dolarów, a AUM ETF-a ledwie 50 milionów, więc odpływ/napływ kapitału do ETF-a ma raczej znikome przełożenie na kondycję lokalnej giełdy.

Po tej redukcji, P/E na 2017 rok spadło do 8.70. Nie wiem czy też zauważyliście, ale średnie ROE dla spółek z tego ETF-a to 16%(!)

PS. Cezary, mnie też nie martwi wzrost populacji w Pakistanie, biorąc pod uwagę, że największy przyrost jest w grupie osób pracujących, czyli 15-65 lat. Dobrze to widać jak się porówna ten wskaźnik, np. z taką Japonią.

pakistan-age.png

mpac

Post autor: mpac » 29 gru 2017, 17:05

A tak z ciekawości zapytam: czym można zrównoważyć ETF PAK? Jakie są rynki i zależne od nich ETF, których cena związana jest odwrotnie proporcjonalnie z sytuacja w Pakistanie. Wiem, ze to straszne uproszczenie i nie ma na to prostej odpowiedzi, sytuacja geopolityczna i ekonomiczna jest zbyt skomplikowana by taka zależność wysnuć ot tak, ale ponieważ jestem laikiem to pozwalam sobie zadać to pytanie, licząc na podanie jakiś tropów :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 29 gru 2017, 17:22

Tak naprawdę to Pakistan mało z czym jest skorelowany. Ta korelacja zazwyczaj oscyluje wokół zera. Ja regularnie sprawdzam korelację pomiędzy wszystkimi nowo dodawanymi aktywami w portfelach, które prowadzę i jeszcze nie znalazłem takiego, z którym Pakistan byłby skorelowany odwrotnie. No ale korelacja odwrotna (ujemna) nie jest pożądana, bo wtedy Twój portfel cały czas stałby w miejscu. Powinieneś raczej szukać aktywów, które mają zerową korelację pomiędzy sobą, a takimi aktywami dla Pakistanu jest... wszystko :)

mpac

Post autor: mpac » 29 gru 2017, 17:30

To w sumie dobrze. W chwile po zadaniu pytania zdałem sobie własnie sprawę z ryzyka korelacji i posiadania w portfelu dwóch skorelowanych przeciwstawnie aktywów :) Poćwiczę sobie trochę na PAKu swoje nerwy w najbliższym czasie rozglądając sie za czymś w miarę stabilnym dla równowagi :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 29 gru 2017, 17:39

Dajcie spokój z dorabianiem korelacji do PAK.

To takie dorabianie na siłę teorii, żeby uzasadnić swój wybór. PAK nie jest skorelowany z niczym i albo wierzysz w to ze względów na Chiny, fundamenty, demografię itp, albo nie - to jedyna korelacja jaką widzę ;)

mpac

Post autor: mpac » 29 gru 2017, 17:45

Gdybym nie wierzył to bym nie kupił :) Ale biorąc pod uwagę niski poziom finansowy inwestycji i moje zerowe doświadczenie praktyczne traktuje to jako poligon doświadczalny :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 29 gru 2017, 17:47

Grunt, żeby wyjść na zero w pierwszym roku - to już będzie mega sukces :)

mpac

Post autor: mpac » 29 gru 2017, 17:50

W to wierzę równie głęboko ;) Teoretycznie daje sobie dalszy horyzont czasowy ale nie wiem czy nerwy pozwolą, to poligon na mojej głowie również ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 29 gru 2017, 18:01

mpac, jesteś chyba jedyną osobą w tym kraju, która zaczynając naukę swoje pierwsze kroki w inwestowaniu stawia na giełdzie... w Pakistanie :)

A poważnie, to jest cholernie ryzykowny deal, który w dużej mierze opiera się na chińskim kapitale. Jak tam coś nie wyjdzie, to niezła klapa będzie. Ja bym polecał, żeby Pakistan i inne tego typu rzeczy absolutnie nie zajmowały więcej niż po 10% całego portfela. Tak na wszelki wypadek.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 29 gru 2017, 18:15

Dzisiaj przyznali mi dywidendę ale jeszcze nie wiem o co chodzi, mam 3 jakieś transze.
Nie wiem co oni podzielili ale wygląda to inaczej niż zwykle. Mam dywidendę i dwie rezerwacje cokolwiek to znaczy.

mpac

Post autor: mpac » 29 gru 2017, 18:27

Moj ćwiczebny portfel jest tak mały na razie ze więcej wydam na waciki w tym roku niż stracę na Pakistanie ;)
A poza tym mogłem zacząć od wsadzenia 100% w Bitcoina, nieprawdaż ;)
A tak poważnie to zacząłem od najbardziej ryzykownej opcji żeby wystartować na Degiro, mam jeszcze IKZE zupełnie gdzie indziej w czymś innym a Pakistan pozostanie pewnie najbardziej ryzykownym zasobem na który sie zdecyduje.

Tomek pisze:mpac, jesteś chyba jedyną osobą w tym kraju, która zaczynając naukę swoje pierwsze kroki w inwestowaniu stawia na giełdzie... w Pakistanie :)

A poważnie, to jest cholernie ryzykowny deal, który w dużej mierze opiera się na chińskim kapitale. Jak tam coś nie wyjdzie, to niezła klapa będzie. Ja bym polecał, żeby Pakistan i inne tego typu rzeczy absolutnie nie zajmowały więcej niż po 10% całego portfela. Tak na wszelki wypadek.

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 29 gru 2017, 18:50

sebo pisze:Dzisiaj przyznali mi dywidendę ale jeszcze nie wiem o co chodzi, mam 3 jakieś transze.
Nie wiem co oni podzielili ale wygląda to inaczej niż zwykle. Mam dywidendę i dwie rezerwacje cokolwiek to znaczy.

U mnie wygląda to tak sam, ale po zsumowaniu wszystko się zgadza.
Konto mam w Degiro.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 29 gru 2017, 18:57

Sprawdziłem i się zgadza, nie wiem po grom to podzielili. No ale jest OK.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 01 sty 2018, 11:12

A jaki podatek pobrali Wam od tej dywidendy? U mnie IB tym razem zabrał 15%, pomimo tego, że w zeszłym roku pobierali 30% od Pakistanu.

EDIT: Ah, paydate jest dopiero 09.01, czyli te dywidendy to na razie są na zasadzie accruals, czyli narosłe (należne), ale jeszcze nie wypłacone. Tak więc 09.01 wysokość rzeczywiście pobranego podatku może się jeszcze zmienić.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 02 sty 2018, 12:52

Witam serdecznie!
Debiutancki post, bo też mnie PAK interesuje... Czy po wczorajszym/dzisiejszym zamieszaniu USA/Pakistan spodziewacie się jakiejś wyprzedaży i niskich cen, czy to będzie bez znaczenia dla tego ETF-u?

ODPOWIEDZ