Spółki do shortowania
Re: Spółki do shortowania
Co do samego short synthetic to ja się w pełni zgadzam, ale mówiłeś o short synthetic + call, a wtedy to jest odpowiednik kupienia PUT-a :)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Ciekawe o czym wie Catz Safra o czym nie wie rynek :) ? Może o tym:
Dzisiaj otworzyłem małego shorta na spółkę SBAC. Spółka przewartościowana jednak może ktoś was powie dlaczego. Z tego co się zdążyłem zorientować to spółka wynajmuje nadajniki do sieci wifi. Spółka ma PE jakieś 482 i zachowuje się jak spółka mega growth a tu zwykły wynajem nadajników na dachach. Czy macie może pojęcie dlaczego jest taka wysoka wycena ? Czy ma to coś wspólnego z 5 G ? Będę dalej analizował ale może ktoś z was się na nią natknął i coś wie :)
-
- Stały bywalec
Krzych_option fun pisze: ↑13 mar 2019, 17:33Ja dziś zagrałem na spadek THC, ale delikatnie 1 PUT strike 31. Wygaśnięcie maj 2019
Hej Panowie, trzymajcie dalej short na THC? Ja założyłem spreada do kupionego PUTa 31, teraz mam 31/26. 17 maja wygasają opcje, ciekawe czy dalej będzie up czy może w te 5 tygodni spadną poniżej 28$? Zobaczymy.
Ja trochę się bawię tym THC . W chwili obecnej mam puty na 80 dni po 28 . Liczę ze wyniki będą słabe, a jak nie to trzeba będzie się ewakuować po najmniejszych kosztach :)
Generalnie cały rynek rośnie ostatnio wiec ciągnie nawet śmieci za sobą . Pocieszeniem jest to ze THC nie szaleje za bardzo :)
-
- Stały bywalec
Wpisz THC w Google to zobaczysz hahahahah dobre dobre :):)
-
- Stały bywalec
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Polecam jeszcze raz LYFT. Spółka jest niedochodowa ponad 900 milionów straty za 2018. Nic nie zapowiada ogromnej poprawy wyników za ten rok. Akcje do shortowania dostepne sa chyba od czwartku, ja wrzucilem szorty w piatek. Na razie idzie b dobrze. Oczekiwana waluacja spółki to 32-35$. I to jest tylko do czasu jak wejdze na giełdę UBER kiedy to obie spółki walczyć będą o tego samego inwestora.
Też się czaję na szorta na LYFT, zwłaszcza że są już opcje dostępne. Chciałem w zeszłym tygodniu zagrać na krótko, ale się zreflektowałem w ostatniej chwili jak zobaczyłem koszty – 40-50% rocznie było parę dni temu za utrzymanie pozycji w IB, ale teraz koszt spadł do 4%, więc po problemie.
Tomek, gdzie na platformie można sprawdzić koszty shortowania?
I jeszcze pytanie od czego one zależą oprócz stóp procentowych oczywiście? Chodzi o to czy jest możliwa sytuacja że w krótkim terminie następuje jakaś diametralna zwyżka kosztów utrzymywania shorta?
I jeszcze pytanie od czego one zależą oprócz stóp procentowych oczywiście? Chodzi o to czy jest możliwa sytuacja że w krótkim terminie następuje jakaś diametralna zwyżka kosztów utrzymywania shorta?
To zależy od podaży akcji do grania na krótko. To znaczy, im mniej osób zgadza się wypożyczać akcje danej firmy do krótkiej sprzedaży, tym większe będą koszty takiej krótkiej sprzedaży (fee) i tym więcej osoba wypożyczająca zarobi (rebate). To można sprawdzić w New Window -> SLB Rates:
Generalnie największe koszty mają te spółki, które wszyscy chcą szortować, a nikt nie chce trzymać ich akcji :)
Generalnie największe koszty mają te spółki, które wszyscy chcą szortować, a nikt nie chce trzymać ich akcji :)