Okazja na Cobalt 27
Re: Okazja na Cobalt 27
No i wlazło w mój target, chociaż w międzyczasie obniżyłem na $3.8, a myślałem nawet o $3.5. Więcej już nie dokupuję, chyba że zejdzie w okolice $2. Cena kobaltu stała w miejscu przez ostatni miesiąc i dopiero w tym tygodniu jest jakiś ruch. Teraz zostało tylko czekać na raporty finansowe.
Nie wiem czy ktokolwiek poza mną to dzisiaj zauważył, bo kanadyjski rynek dzisiaj zamknięty, ale:
Kris, perfect timing. Jeśli do jutra się utrzyma to na wejściu jesteś min. 20% do przodu ;)
Kris, perfect timing. Jeśli do jutra się utrzyma to na wejściu jesteś min. 20% do przodu ;)
Poszło szybko. Dziwne takie wahania.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
W przypadku KBLT pojawiło się konkretne info: Cobalt 27 +15% on revised deal for part of Papua New Guinea mine
O, przeoczyłem tego newsa. Mnie najbardziej podoba się, że próbują dywersyfikować swoją ekspozycje także na nikiel, bo to może być jedyne realne zagrożenie dla popytu na kobalt w najbliższych latach.
Wczoraj GM opublikowało informacje, ze pierwszy raz osiągneli próg wyprodukowanych 200k elektrycznych aut i widza, ze cały rosnie popyt, wiec przestają produkować hybrydy i zamiast tego dwukrotnie zwiększa nakłady na produkcje czystych aut elektrycznych. Taka tendencja tez dobrze wróży cenom kobaltu.
Wczoraj GM opublikowało informacje, ze pierwszy raz osiągneli próg wyprodukowanych 200k elektrycznych aut i widza, ze cały rosnie popyt, wiec przestają produkować hybrydy i zamiast tego dwukrotnie zwiększa nakłady na produkcje czystych aut elektrycznych. Taka tendencja tez dobrze wróży cenom kobaltu.
W ogóle zabezpieczanie sobie dostępu do tych metali staje się ostatnio popularnym biznesem. Założyciel Blackwater stara się o pozyskanie funduszy na odkrywanie nowych złoży:
Oryginał tekstu na FT.
https://www.zerohedge.com/news/2019-01- ... car-metalsPrince says his new fund will focus on unexplored deposits which could be brought into production and then acquired by larger mining companies, and will look to offload its investments within four to five years.
Oryginał tekstu na FT.
Teraz dopiero zauważyłem, że CEO Cobalt 27, Anthony Milewski, udziela się na SeekingAlpha: https://seekingalpha.com/user/40062866/instablogs. Polecam, bo podnosi parę ciekawych argumentów w komentarzach do artykułów o KBLT.
-
- Stały bywalec
Cześć Tomek
Czy są dostępne opcje na Cobalt 27 na platformie Lynx? Mam tylko podgląd do akcji, to młoda spółka i pewnie nie ma opcji na akcje, ale może się mylę?
Czy są dostępne opcje na Cobalt 27 na platformie Lynx? Mam tylko podgląd do akcji, to młoda spółka i pewnie nie ma opcji na akcje, ale może się mylę?
Nie ma opcji, bo to niszowa spółka z małą kapitalizacją i z małymi obrotami, a więc trzeba w milczeniu cierpieć te okrutne wahania :)
No to jadę z wami na tym wózku :) ale narazie marginalnie jak przebije 5 to dokupię.
Chyba żartujesz pisząc że wszystko wsadziłeś w dwa aktywa?
3 aktywa dodaj gotówka.
Tak jak napisał Sebo zostawiłem sobie tylko te akcje i gotówkę. Aktualnie już pozbyłem się HCLP i kupiłem TMF (KBLT wciąż mam) ale zostawiłem sobie resztę gotówki na zakupy. Sprawdzam teorie Grega i czekam aż skończy się dead cat bounce.