Live o wszystkim
Re: Live o wszystkim
Baltic Dry Index istotnie jest na niskich poziomach tak jak dla 2001, 2008. teoretycznie więc powinno być to impulsem. Jednak w 2016 zanotowano jeszcze niższy poziom który jakiegoś wielkiego dramatu nie wywołał poza krótkoterminową korektą. Trudno też zaakceptować koncepcję że spadnie do zera. Porównując dwa wykresy BADI i US500 jakakolwiek korekta w górę była impulsem do wzrostów.
Teraz najistotniejsze. Czy przyjąć ten wskaźnik jako wyprzedzający?
Teraz najistotniejsze. Czy przyjąć ten wskaźnik jako wyprzedzający?
- Załączniki
-
-
Greg pisze: ↑16 lut 2019, 23:05Dlatego w cyklu masz "banking crisis" - czyli zamrożenie wszystkiego co masz. EU zadbała o to, mogą całą Twoją kasę skonwerować na akcje i nikt Cię o zgodę poprosić nie musi.
Easy. Best investment = NO INVESTMENT.
... jak BlackRock zamrozi Ci ETFy?
Wiem, wiem, nierealne...
Tu nie chodzi o nie realne, tylko czy jesteś świadomy o czym piszesz? To co piszesz to zerowe zaufanie do wszystkich instytucji, to koniec całego systemu opartego o waluty jak i kredyt (zaufanie), masa ludzi straci wszystkie pieniądze to wojny domowe. To coś na olbrzymią skalę bo na cały świat a nie tak jak we Francji zadymy.
Jeśli źle, dlatego dużo ludzi zarabia coraz więcej i coraz więcej ładują kasy w giełdę oraz nieruchomości, na całym świecie buduje się na maksa, aż już miejsca brakuje, w miastach występuję olbrzymie skupisko osób, aż dziw bierze, że nie pojawiła się jakaś choroba co wytępi całe miasta.
Miejmy nadzieję, że tym razem Greg się pomyli i aż tak źle nie będzie, chociaż jak sam twierdzi ekonomii nie oszukamy. Co do osób krytykujących to: spadki w 2018 przewidział, obniżki stóp procentowych w USA robią się coraz bardziej realne (gdzie jeszcze w połowie grudnia były abstrakcją), dane które pokazują gospodarki są na prawdę złe: Niemcy, USA, Chiny... Wg mnie jedyne z czym się nie wstrzelił to black swan, który może nastąpić w każdej chwili
Zauważyliście że od kilku dni WSZYSTKO rośnie?
To chyba nie jest normalne...
To chyba nie jest normalne...
Po prostu ubierają byki :)
-
Za jakieś dwa lata greg wróci na forum i będzie nawoływał do powrotu do rynku akcji i temu podobnych, a wiele osób tutaj będzie wołalo "no co ty, cały świat się wali, jutro nie będzie giełd!". Cyklicznej bessy nie da się odwrócić.
Jeśli biegniesz setki metrów, a robiąc parafrazę do QE to i nawet tysiące, to w pewnym momencie po prostu musisz odpocząć. Inaczej przestaniesz oddychać.
Wszystkie rzeczy ostatnio nagle rosną, całkiem sztucznie to wygląda. Nawet pompowany USDPLN na sam środek szczytu antyirańskiego w Warszawie.
Jeśli biegniesz setki metrów, a robiąc parafrazę do QE to i nawet tysiące, to w pewnym momencie po prostu musisz odpocząć. Inaczej przestaniesz oddychać.
Wszystkie rzeczy ostatnio nagle rosną, całkiem sztucznie to wygląda. Nawet pompowany USDPLN na sam środek szczytu antyirańskiego w Warszawie.
Ot, taka ciekawostka:
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ny/xyyz6tk
Tomek, mam nadzieję że nas nie zlikwidujesz...
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ny/xyyz6tk
Tomek, mam nadzieję że nas nie zlikwidujesz...
No worries, mój fundusz ma obstawione obie strony rynku :)
Bardzo ciekawe informacje i punkt widzenia o rynku nieruchomości w Chinach:
https://www.youtube.com/watch?v=_lAoTBV ... ture=share
https://www.youtube.com/watch?v=_lAoTBV ... ture=share
:)
wpadlem zobaczyc co slychac, widze troche irytacji na forum ze usa ciagle rosnie :)
wpadlem zobaczyc co slychac, widze troche irytacji na forum ze usa ciagle rosnie :)
czemu irytacji? dobry czas na dobieranie do krótkich pozycji
-
- Stały bywalec
irytacja? a gdzież tam. Puki rośnie kupuję, jak zacznie spadać, sprzedam:)
Poczatkujacy pisze: ↑20 lut 2019, 17:35irytacja? a gdzież tam. Puki rośnie kupuję, jak zacznie spadać, sprzedam:)
Nie chce się czepiać, ale "pukać" to można do drzwi, a "puki co" to nie dość, że brzydki rysycyzm, to w dodatku należy go pisać przez "ó" z kreską.
A więc "bierz nogi za pas, póki jeszcze czas"...