Złoto, srebro, platyna
Re: Złoto, srebro, platyna
Ja też nie przywiązuje wagi do tych prognoz zbytnio.
Oj inflacja tak przywali, że ho-ho-ho patrząc się na wskaźniki wyprzedzające PPI :
Ciekawe jak szybko ludzie wpadną w panikę gdy ceny zaczną rosnąć a banki centralne będą utrzymywać negatywne stopy procentowe. Ograbią znowu 99,99% ludzi. Cały mój portfel inwestycyjny zmieniałem głównie w 1-2Q 2017 pod inflację i jej wzrost. Mam nadzieje, że trafię :)
Ciekawe jak szybko ludzie wpadną w panikę gdy ceny zaczną rosnąć a banki centralne będą utrzymywać negatywne stopy procentowe. Ograbią znowu 99,99% ludzi. Cały mój portfel inwestycyjny zmieniałem głównie w 1-2Q 2017 pod inflację i jej wzrost. Mam nadzieje, że trafię :)
-
Gents, czy macie sprawdzone źródło złotych monet za granicą/
Sure, każdy mall w Dubaju, z mechanicznego automatu można kupić monety anonimowo jak batonik, albo w starej części miasta za gotówkę, albo na http://bullionstar.com przez internet z Singapuru, z czego Greg korzysta razem z usługą magazynowania. No albo przez moją firmę http://hudsonhill.ltd, także w sposób anonimowy, bez potrzeby rejestracji danych, z dostawą pod polskie drzwi. Mamy dobry deal z rafinerią w RPA na Krugerrandy po cenie spot kruszcu :)
Wydaje mi się, że złoto do końca grudnia tego roku chce być po 1200$ (około)
Złoto od jakiś dwóch miesięcy nie wie co robić.
Ja akurat czekam bardziej na ropę aż spadnie.
oil_company nie możesz w Polsce kupić? Przy pojedyńczych sztukach nie warto a jak chce paręnaście w PL dostaniesz zawsze jakąś zniżkę.
Złoto od jakiś dwóch miesięcy nie wie co robić.
Ja akurat czekam bardziej na ropę aż spadnie.
oil_company nie możesz w Polsce kupić? Przy pojedyńczych sztukach nie warto a jak chce paręnaście w PL dostaniesz zawsze jakąś zniżkę.
Złoto lata pomiędzy 1150$-1400$ to jest cena neutralna dla złota i nic nie powinno dziwić.
Ja bym się martwił gdy :
a) cena spadnie poniżej 1150$
lub sie bardzo cieszył gdy :
b) cena wzrośnie ponad 1400$
Ja bym się martwił gdy :
a) cena spadnie poniżej 1150$
lub sie bardzo cieszył gdy :
b) cena wzrośnie ponad 1400$
Ja się zastanawiam właśnie czy nie powymieniać trochę obligacji EM na złoto, bo jedno i drugie służy trochę jako hedge walutowy aktywów w dolarach, ale złoto całkiem fajnie teraz wygląda od strony technicznej (trend, trójkąt, MACD, Fibonacci).
Ja mam wrażenie, że rynki niezbyt emocjonalnie zareagowały na pseudo-reformę podatkową, a ostatnie spadki złota to czysty efekt manipulacji, ale to moje zdanie.
Teraz to dobrze shortowac złoto. COT jest przeogromny a potencjał do spadku widze nawet i do 1150$ ... ja to w ramach hedge'u PUTy biore. Cała zasługa posiedzenia FED 13/12. Taki rozjazd COT to efekt wiary w 4 podwyżki stóp procentowych, super reformę podatkową i wydatki infrastrukturalne (o czym wczoraj Trump nawet coś przebąkiwał w planach an 2018r).
Ja nie wierzę w tyle podwyżek, ale wiara może i liczy się długoterminowo a nie krótkoterminowo, więc kupuj plotki sprzedawaj fakty. Plotka głosi 4 podwyżki i wydatki infrastrukturalne więc złoto musi zlecieć. Natomiast jak zleci i potem się okaże, że z 4rech w 2018 będzie 1dna to bum do góry.
Ja nie wierzę w tyle podwyżek, ale wiara może i liczy się długoterminowo a nie krótkoterminowo, więc kupuj plotki sprzedawaj fakty. Plotka głosi 4 podwyżki i wydatki infrastrukturalne więc złoto musi zlecieć. Natomiast jak zleci i potem się okaże, że z 4rech w 2018 będzie 1dna to bum do góry.
Chociaż patrząc na sentyment na srebrze to takie dno, że póki co gorzej być nie może ...
Grudzień będzie dobry na fizyka jak kogoś interesuje.
Srebrne monety.
Srebrne monety.
Wszystko się o FED rozbije 13 grudnia...
M. Maloney tlumaczy jak czytac ostatni duzy spadek pozycji short commercial na COT na Silver:
https://www.youtube.com/watch?v=eb3jQQfn4cU
https://www.youtube.com/watch?v=eb3jQQfn4cU
Myślałem, że platyna dojdzie do 1000$ a tu klops ale ona mnie rozczarowała.
Ciekawe czy 750$ będzie, mam nadzieję, że nie i zaraz odwróci się. Jedno mnie martwi w surowcach to jak piałem, słabe zapotrzebowanie w 2018 i to na wszystkich.
Chociaż jak patrze na ten sentyment na srebrze, to zawsze może być gorzej, choć srebro dość mocno dostało i jakoś nie widzę podstaw by dalej (mocno) taniało, minimalnie może tak.
Rozmawiają z osobami itd. to na fizyka było mocne wzięcie kiedyś ale zaczyna mocno słabnąć, ludzie przestali kupować, wypstrykali się z kasy to nie mają za co kupić. No i Ci naganiacze co krzyczeli jakie to srebro super i jak wystrzeli do góry niebawem a tu dupa bita w dół.
Surowiec przemysłowy na dzisiaj.
Tak więc o dziwo dobrej ceny, spot i tani dolar to chętnych nie ma a jeszcze w tamtych roku boom był jak cholera obserwowałem i różnica kolosalna.
Chyba dobry moment by nie inwestować w nic a kupić sobie upragnione zabawki i się bawić przez najbliższy rok.
M. Maloney fajne filmy kręci ale do niektórych trzeba mieć dystans, to sprzedawca metali (diler). Zawsze będzie twierdził, że srebro i złoto jest najlepszą inwestycją nawet ja będzie mega drogie, albo ma być mega drogie.
Ciekawe czy 750$ będzie, mam nadzieję, że nie i zaraz odwróci się. Jedno mnie martwi w surowcach to jak piałem, słabe zapotrzebowanie w 2018 i to na wszystkich.
Chociaż jak patrze na ten sentyment na srebrze, to zawsze może być gorzej, choć srebro dość mocno dostało i jakoś nie widzę podstaw by dalej (mocno) taniało, minimalnie może tak.
Rozmawiają z osobami itd. to na fizyka było mocne wzięcie kiedyś ale zaczyna mocno słabnąć, ludzie przestali kupować, wypstrykali się z kasy to nie mają za co kupić. No i Ci naganiacze co krzyczeli jakie to srebro super i jak wystrzeli do góry niebawem a tu dupa bita w dół.
Surowiec przemysłowy na dzisiaj.
Tak więc o dziwo dobrej ceny, spot i tani dolar to chętnych nie ma a jeszcze w tamtych roku boom był jak cholera obserwowałem i różnica kolosalna.
Chyba dobry moment by nie inwestować w nic a kupić sobie upragnione zabawki i się bawić przez najbliższy rok.
M. Maloney fajne filmy kręci ale do niektórych trzeba mieć dystans, to sprzedawca metali (diler). Zawsze będzie twierdził, że srebro i złoto jest najlepszą inwestycją nawet ja będzie mega drogie, albo ma być mega drogie.