Growth at Reasonable Price
Re: Growth at Reasonable Price
OK, dzięki. Nie podoba mi się tylko w tej strategii Fidelity, że wybierają sztywne P/E poniżej 15. Moim zdaniem powinno być stosowane ruchome P/E liczone jako średnia z 3-5 lat typowa dla danej spółki i jeśli aktualne P/E jest poniżej tej średniej, to spółka spełnia parametr „reasonable price”.
Tutaj można jeszcze dodatkowe parametry zastosować oczywiście, typu P/S czy P/FCF, a potem wyciągnąć z nich średnią arytmetyczną, która określi poziom docelowy ceny. W Hudsonie tworzymy właśnie taki portfel i tam mamy ze 20 kryteriów do spełnienia. Póki co załapało się do niego tylko 11 spółek, wiec trzeba będzie te kryteria trochę złagodzić :)
No ale wyniki są obiecujące, bo jak wrzuciliśmy te spółki na piętnaście lat backtestów, to CAGR wyszedł 20% bez optymalizacji i 21% z optymalizacją pod Sharpa, więc potencjał do dalszego dłubania jest spory :)
Tutaj można jeszcze dodatkowe parametry zastosować oczywiście, typu P/S czy P/FCF, a potem wyciągnąć z nich średnią arytmetyczną, która określi poziom docelowy ceny. W Hudsonie tworzymy właśnie taki portfel i tam mamy ze 20 kryteriów do spełnienia. Póki co załapało się do niego tylko 11 spółek, wiec trzeba będzie te kryteria trochę złagodzić :)
No ale wyniki są obiecujące, bo jak wrzuciliśmy te spółki na piętnaście lat backtestów, to CAGR wyszedł 20% bez optymalizacji i 21% z optymalizacją pod Sharpa, więc potencjał do dalszego dłubania jest spory :)
macie może gdzies dokładny opis, na czym polega ta strategia, jakie parametry sa brane pod uwagę, etc, etc.
Tu nie ma czegoś takiego jak jedne sztywne kryteria, bo "GARP" to raczej podejście do wyboru spółek, a nie konkretna strategia.
Jakiś punkt wyjścia to może być, na przykład:
EPS growth > 15% yoy
EPS growth > 5% qoq
Revenue growth > 10% yoy
Revenue growth > 5% qoq
P/E < 20% ze średniej z 3-5 lat
P/S < 20% ze średniej z 3-5 lat
Price vs. DCF > 20%
Current ratio > 1.2
A dodatkowo:
Rosnące prognozy przychodów i zysków
Stabilny poziom zadłużenia
Pozytywny cash-flow
Dobre rekomendacje analityków
Kurs powyżej 200 SMA
STD < 40%
Jakiś punkt wyjścia to może być, na przykład:
EPS growth > 15% yoy
EPS growth > 5% qoq
Revenue growth > 10% yoy
Revenue growth > 5% qoq
P/E < 20% ze średniej z 3-5 lat
P/S < 20% ze średniej z 3-5 lat
Price vs. DCF > 20%
Current ratio > 1.2
A dodatkowo:
Rosnące prognozy przychodów i zysków
Stabilny poziom zadłużenia
Pozytywny cash-flow
Dobre rekomendacje analityków
Kurs powyżej 200 SMA
STD < 40%
A tu jeszcze takie totalnie hardkorowe kryteria, które z 21 882 przeanalizowanych spółek, wyselekcjonowały tylko 12:
Gdzie robicie takie backtesty na bazie danych fundamentalnych?Tomek pisze:OK, dzięki. Nie podoba mi się tylko w tej strategii Fidelity, że wybierają sztywne P/E poniżej 15. Moim zdaniem powinno być stosowane ruchome P/E liczone jako średnia z 3-5 lat typowa dla danej spółki i jeśli aktualne P/E jest poniżej tej średniej, to spółka spełnia parametr „reasonable price”.
Zrzut ekranu 2018-12-4 o 19.22.25.png
Do samych backtestów i optymalizacji wagowej już wyselekcjonowanych aktywów tutaj jest fajne darmowe narzędzie: https://www.portfoliovisualizer.com/optimize-portfolio
Natomiast do wcześniejszej takiej gruntownej selekcji na bazie fundamentów tutaj: https://ycharts.com/
yCharts w wersji, która umożliwia backtesty, scoring i skanowanie po własnych parametrach, kosztuje niestety już 1500 zł/m-c, ale jest w pełni funkcjonalna siedmiodniowa wersja demo, więc można sobie wziąć urlop na tydzień i przez ten czas odwalić większość brudnej roboty :)
Natomiast do wcześniejszej takiej gruntownej selekcji na bazie fundamentów tutaj: https://ycharts.com/
yCharts w wersji, która umożliwia backtesty, scoring i skanowanie po własnych parametrach, kosztuje niestety już 1500 zł/m-c, ale jest w pełni funkcjonalna siedmiodniowa wersja demo, więc można sobie wziąć urlop na tydzień i przez ten czas odwalić większość brudnej roboty :)
AMP i CUK już miałem w portfelu, ale zachęcił mnie EIF tym, że był nisko wyceniany, notowany w CAD i wypłacał dywidendę co miesiąc. Po tych 9 miesiącach jest to spółka, która deklasuje wszystko co mam w portfelu. Kupiłem po $29.18, wzrosło już o 35%, a do tego wypłaca dywidendę na poziomie 7,5% biorąc pod uwagę cenę po jakiej dokonałem zakupu. Pluję sobie tylko w brodę, że kupiłem tak mało. Jeśli wierzyć analitykom to spółka jest dalej niedowartościowana.Czekam na jakiś zjad, żeby kupić więcej i nie mogę się doczekać...
Wieczorem przejrzę resztę z tych spółek.
W sumie tutaj kurs ostatnio raczej trzymał się dolnej granicy rekomendacji, a nie konsensusu:
A poniżej wrzucam aktualną listę z tymi samymi kryteriami posortowaną od spółek z największym upside'em. Trochę się skład zmienił :)
I jeszcze oryginalny komercyjny GARP skompilowany przez yChartsa:
A poniżej wrzucam aktualną listę z tymi samymi kryteriami posortowaną od spółek z największym upside'em. Trochę się skład zmienił :)
I jeszcze oryginalny komercyjny GARP skompilowany przez yChartsa:
A z ciekawości wrzuciłem na backtesty jeszcze wszystkie spółki z listy z pierwszej strony tego wątku z pierwszego posta z listopada 2018 roku. Takie portfolio delikatnie bije benchmark, zarówno od tamtej daty jak i YTD. Teraz akurat jest moment, gdzie wyniki są podobne, ale przez większą część roku GARP odstawał bardziej w górę niż w dół od S&P 500.
A spółki z mojego skanera (wrzucałem listę tutaj w wątku w poście z 7 grudnia) do tej pory też ładnie biły S&P 500, tylko w ostatnich dniach im się mocniej spadło. No ale te spółki przestały spełniać kryteria ze skanera mniej więcej w połowie maja i wtedy powinny z portfolio wylecieć, bo stały się już zbyt przewartościowane.
PS. Wyniki realnego portfela będą lepsze, bo te backtesty nie uwzględniają dywidend.
A spółki z mojego skanera (wrzucałem listę tutaj w wątku w poście z 7 grudnia) do tej pory też ładnie biły S&P 500, tylko w ostatnich dniach im się mocniej spadło. No ale te spółki przestały spełniać kryteria ze skanera mniej więcej w połowie maja i wtedy powinny z portfolio wylecieć, bo stały się już zbyt przewartościowane.
PS. Wyniki realnego portfela będą lepsze, bo te backtesty nie uwzględniają dywidend.
Tomek czyli dla potwierdzenia jeżeli ktoś chciałby grać tą strategią to mając 10 K USD kupuje spółki za taką samą wartość czyli po 285,70 USD ( 10.000 /35 spółek ) i z takiego portfela jest wyliczane to 19 % ? I jak się zmienia spółka to sprzedajemy i kupujemy po kursie otwarcia bo widzę że alerty przychodzą przed sesją i czy tak jak jest liczony ten wynik ?
Tak dokładnie, z tą różnicą, że moje backtesty są liczone cenami zamknięcia na bieżaco, a ich backtesty w ten sposób, że transakcje dokonywane są tylko pierwszego dnia danego miesiąca. To znaczy, pierwszego dnia każdego miesiąca kupujesz te spółki, które są na ich liście GARP i pozbywasz się wszystkich, których tam nie ma. Potem kolejne rebalansowanie następuję dopiero za miesiąc.
Kiedyś też mieli pokazane backtesty bazujące na dokonywaniu transakcji z dnia na dzień, tj. jeśli rano dostajesz sygnał, to ten sygnał bazuje na cenie z wczorajszego zamknięcia i system do backtestów zakładał, że udało Ci się kupić akcje po cenie zamknięcia z dnia dzisiejszego. Potem to zmienili, bo za dużo transakcji było generowanych przy takim skakaniu z dnia na dzień.
Tak więc teraz ten wynik 19.5% zakłada, że kalibrujesz portfolio tylko raz na miesiąc zgodnie z aktualnym kształtem listy. Mówiąc inaczej, każdego pierwszego handlowego dnia miesiąca Twój portfel ma wyglądać dokładnie tak, jak aktualna lista GARP, a każda pozycja ma stanowić 1/35 portfela.
Kiedyś też mieli pokazane backtesty bazujące na dokonywaniu transakcji z dnia na dzień, tj. jeśli rano dostajesz sygnał, to ten sygnał bazuje na cenie z wczorajszego zamknięcia i system do backtestów zakładał, że udało Ci się kupić akcje po cenie zamknięcia z dnia dzisiejszego. Potem to zmienili, bo za dużo transakcji było generowanych przy takim skakaniu z dnia na dzień.
Tak więc teraz ten wynik 19.5% zakłada, że kalibrujesz portfolio tylko raz na miesiąc zgodnie z aktualnym kształtem listy. Mówiąc inaczej, każdego pierwszego handlowego dnia miesiąca Twój portfel ma wyglądać dokładnie tak, jak aktualna lista GARP, a każda pozycja ma stanowić 1/35 portfela.
Czy jest narzędzie w internecie, w którym zapodajemy strategię opartą o wskaźnikach finansowych spółek amerykańskich, skaner skanuje nam dane z przeszłości generując sygnały buy/sell i na podstawie tego oblicza skuteczność takiej strategii względem benchmarku ?
Absolutnie hipotetycznie na przykład:
Altman >7
Piotrowski>7
zadłużenie ogólne<0,5
wzrost ceny w ciągu 3 miesięcy >10%
Absolutnie hipotetycznie na przykład:
Altman >7
Piotrowski>7
zadłużenie ogólne<0,5
wzrost ceny w ciągu 3 miesięcy >10%
Blade pisze: ↑04 gru 2018, 16:56Fidelity również udostępnia portfel GARP dla swoich klientów:
https://research2relay.fidelity.wallst. ... 6DAF53EB78}
Zrobiłem również symulację GARPa w bossaskaner, żeby zobaczyć jak to wygląda na GPW, oto wyniki:
GARP_GPW.JPG
Co daje bardzo zbliżony wynik do symulacji z ycharts, 20,8% vs 19,5%.
Ten skaner w bossie jest genialny , bo po wyborze wskaźników momentalnie pokazuje backtest. Znacie może podobny skaner gdzie są dane z innych rynków ? np. usa albo europa ? Mam podstawową wersje ycharts'a , ale tam nie ma backtestu . Z tego co wrzcił Tomek, widzę , że w wersji pro jest to możliwe. Natomiast jeżeli chodzi portfliovisualizer.com nie ma tam opcji screenera na dany moment w historii .
Tomek pisze: ↑04 gru 2018, 18:44OK, dzięki. Nie podoba mi się tylko w tej strategii Fidelity, że wybierają sztywne P/E poniżej 15. Moim zdaniem powinno być stosowane ruchome P/E liczone jako średnia z 3-5 lat typowa dla danej spółki i jeśli aktualne P/E jest poniżej tej średniej, to spółka spełnia parametr „reasonable price”.
Zrzut ekranu 2018-12-4 o 19.22.25.png
Odnośnie strategii faktorowych i sztywnych ram doboru spółek polecam zajrzeć też tutaj :
https://www.quant-investing.com/strategies
jest sporo strategii z gotowymi backtestami. Generalnie ostatnio dużo dłubie z połączeniem strategii opartej na fundamentach oraz momentum. Brakuje mi niestety narzędzi a programowania nie ogarniam , żeby zrobić takie backtesty. Jestem też niezmiernie ciekawy jak wypadłby GARP gdyby dołączyć do niego momementum. Przykładowo wyselekcjonowane spółki według kryteriów GARP'a i następnie robimy ranking według dajmy na to 6M total return i bierzemy pierwsze 10 spółek.
P.S. Mam ustawiony alert na GARP'a w ychartsie i dostaje stosunkowo często zmiany w portfelu , nawet co kilka dni , więc zastanawiam się czy nie jest ten wynik liczony dla strategii , która uwzględnia dzienne zmiany w składzie.