Emerytura choć nie na emeryturze
Emerytura choć nie na emeryturze
Witam
Do emerytury trochę czasu mam, pracować do emerytury nie chcę czyli około 65lat można już iść ja chce stanowczo dużo wcześniej, jeszcze nie wiem w jakim wieku, bo to zależy od mojego stanu zdrowia i czasów jakie będą.
Teraz co zrobić i w co inwestować by sobie poleniuchować później?
- Zakupy metali takich jak złoto/srebro po dobrych cenach przez wiele lat (systematycznie ale w dobrych cenach) i je przechowywanie (tylko jak, gdzie?).
- Kupno mieszkania np kawalerki na wynajem.
- IKE/IKEZ.
- Waluty.
- Inwestowanie za granicą posiadając jedno konto na emeryturę za granicą np w w USA.
- Zakup ziemi niedaleko dużego miasta.
- Zakup ziemi daleko od dużego miasta w celu późniejszego osiedlenia się tam (tańsze życie, własna uprawa, wynajęcie własnego mieszkania).
Macie jakieś ciekawe pomysły na zabezpieczenie swojej przyszłości tak by w rozsądnym wieku odejść na emeryturę by czerpać z życia przyjemność takie jak leżenie, podróżowanie itd nie piszę tu o odejściu na emeryturę jako stary człowiek bez sił ale w rozsądnym wieku.
Do emerytury trochę czasu mam, pracować do emerytury nie chcę czyli około 65lat można już iść ja chce stanowczo dużo wcześniej, jeszcze nie wiem w jakim wieku, bo to zależy od mojego stanu zdrowia i czasów jakie będą.
Teraz co zrobić i w co inwestować by sobie poleniuchować później?
- Zakupy metali takich jak złoto/srebro po dobrych cenach przez wiele lat (systematycznie ale w dobrych cenach) i je przechowywanie (tylko jak, gdzie?).
- Kupno mieszkania np kawalerki na wynajem.
- IKE/IKEZ.
- Waluty.
- Inwestowanie za granicą posiadając jedno konto na emeryturę za granicą np w w USA.
- Zakup ziemi niedaleko dużego miasta.
- Zakup ziemi daleko od dużego miasta w celu późniejszego osiedlenia się tam (tańsze życie, własna uprawa, wynajęcie własnego mieszkania).
Macie jakieś ciekawe pomysły na zabezpieczenie swojej przyszłości tak by w rozsądnym wieku odejść na emeryturę by czerpać z życia przyjemność takie jak leżenie, podróżowanie itd nie piszę tu o odejściu na emeryturę jako stary człowiek bez sił ale w rozsądnym wieku.
Re: Emerytura choć nie na emeryturze
daj "fachowcom" ;););)
a tak poważnie to co wypisałeś to raczej dochód pasywny.
A rozważałeś zainwestowanie w jakiś biznes ?
a tak poważnie to co wypisałeś to raczej dochód pasywny.
A rozważałeś zainwestowanie w jakiś biznes ?
Tak byłem już na tym etapie ale zrezygnowałem bo był problem z pracownikami więc szukam rozwiązania gdzie mniej będę polegał na osobach.
Żeby biznes założyć trzeba wiedzieć co a nie jest to łatwe.
Żeby biznes założyć trzeba wiedzieć co a nie jest to łatwe.
no tak - zawsze problem to czynnik ludzki. Jedynie ludzie z polecenia.
Racja z biznesem, jest ciężko jeśli to my rozpoczynamy biznes. Natomiast czasami jest możliwość podłączenia się pod biznes.
A gdybyś miał możliwość współpracować z firmą, która nastawiona jest na Klienta. Firmą, która oferuje kompleksowe rozwiązania. Która posiada szeroki wachlarz możliwości, a każda inwestycja jest realizowana pod Klienta. A wynagrodzenie zależne jest od efektów pracy. Czy z taką firmą rozpocząłbyś współpracę ?
Racja z biznesem, jest ciężko jeśli to my rozpoczynamy biznes. Natomiast czasami jest możliwość podłączenia się pod biznes.
A gdybyś miał możliwość współpracować z firmą, która nastawiona jest na Klienta. Firmą, która oferuje kompleksowe rozwiązania. Która posiada szeroki wachlarz możliwości, a każda inwestycja jest realizowana pod Klienta. A wynagrodzenie zależne jest od efektów pracy. Czy z taką firmą rozpocząłbyś współpracę ?
To są skróty myślowe, trzeba wiedzieć coś więcej w jakiej branży działa, jak jest uzależniona od personelu ile jest automatyki w jakim kraju działa i się rozlicza oj i masę innych rzeczy.
Moją największa zasada: "Powiedziały jaskółki, że nie dobre są spółki"
Sam to sam a nie z kimś, zazwyczaj kiepsko się na tym wychodzi, wolę mieć osoby, które będą dla mnie pracować a nie ja się będę z nimi dzielił. Życie jest życiem.
Taką firmę jak opisujesz poznałem jakiś czas temu, taki schemat dla mnie jest nie do akceptacji ja wolę był właścicielem a nie współpracownikiem.
Coś mi proponujesz ? :)
Moją największa zasada: "Powiedziały jaskółki, że nie dobre są spółki"
Sam to sam a nie z kimś, zazwyczaj kiepsko się na tym wychodzi, wolę mieć osoby, które będą dla mnie pracować a nie ja się będę z nimi dzielił. Życie jest życiem.
Taką firmę jak opisujesz poznałem jakiś czas temu, taki schemat dla mnie jest nie do akceptacji ja wolę był właścicielem a nie współpracownikiem.
Coś mi proponujesz ? :)
sebo - długo się zastanawiałem co Ci odpisać ;)
bo to dłuższy temat z biznesem.
Natomiast nie chodzi mi o zaproszenie do biznesu - " choć może ;) " , lecz zwrócenie uwagi. Czasami dobrą dywersyfikacją oprócz inwestycji ""giełdowych" jest wejście w biznes ( kapitałowo ) oczywiście każdy sam musi sobie oceniać. Np. miałem kiedyś możliwość wejść do spółki, akurat związane z drukarkami 3d - spółka z Krakowa. Interesuje mnie ta branża i ją bacznie obserwuje. Wiem, że za kilka lat spółka rozwinie się na tyle, że opłacalne będzie wprowadzenie jej na giełdę. W tym przypadku nie muszę być właścicielem itd.
Powyższy przykład pokazuje istotę inwestycji.
Bo co innego jest otwierać biznes ;)
Co do współpracy to miałem namyśli domy maklerskie, które oferują kompleksową usługę zarządzania aktywami ;);) Czy tutaj rozglądałeś się.
Czasami pewne rzeczy, których szukamy mamy na wyciągnięcie ręki, ale nie posiadamy o nich kompleksowej informacji.
bo to dłuższy temat z biznesem.
Natomiast nie chodzi mi o zaproszenie do biznesu - " choć może ;) " , lecz zwrócenie uwagi. Czasami dobrą dywersyfikacją oprócz inwestycji ""giełdowych" jest wejście w biznes ( kapitałowo ) oczywiście każdy sam musi sobie oceniać. Np. miałem kiedyś możliwość wejść do spółki, akurat związane z drukarkami 3d - spółka z Krakowa. Interesuje mnie ta branża i ją bacznie obserwuje. Wiem, że za kilka lat spółka rozwinie się na tyle, że opłacalne będzie wprowadzenie jej na giełdę. W tym przypadku nie muszę być właścicielem itd.
Powyższy przykład pokazuje istotę inwestycji.
Bo co innego jest otwierać biznes ;)
Co do współpracy to miałem namyśli domy maklerskie, które oferują kompleksową usługę zarządzania aktywami ;);) Czy tutaj rozglądałeś się.
Czasami pewne rzeczy, których szukamy mamy na wyciągnięcie ręki, ale nie posiadamy o nich kompleksowej informacji.
Nie chce, żeby ktoś zarządzał moim kapitałem, jestem udupiony już w takiej inwestycji i czekam by się wycofać, żadnego pośrednictwa.
Wchodzenie we wspólne interesy też mnie nie interesuje na dzień dzisiejszy. Musiałby być dobry biznes.
Na razie wracam do tematów, które napisałem.
Jak znajdę ciekawy biznes to sam w niego wejdę jeśli będę miał możliwość.
Wchodzenie we wspólne interesy też mnie nie interesuje na dzień dzisiejszy. Musiałby być dobry biznes.
Na razie wracam do tematów, które napisałem.
Jak znajdę ciekawy biznes to sam w niego wejdę jeśli będę miał możliwość.
nikt nie powie w co zainwstowac teraz zeby za 10-15 lat nie musiec nic robic. Dlatego tu probujemy wspolnie rozwazac na czym mozna by zarobic w jakims horyzoncie czasowym i wdrazac w praniu magie procentu składanego. Wszystko zalezy jaka kwota ma Ci dac tez luz na emeryturze i jaki masz kapital zeby go zaprzac do pracy teraz.
Niektore pomysly Tomka byly dobrymi strzalami i fajnie ze mu sie chce nimi dzielic. I oby jak najdluzej bo chce w przyszlym roku wybrac sie do Londynu i moze bedzie okazja postawic mu piwo :)
Niektore pomysly Tomka byly dobrymi strzalami i fajnie ze mu sie chce nimi dzielic. I oby jak najdluzej bo chce w przyszlym roku wybrac sie do Londynu i moze bedzie okazja postawic mu piwo :)
Grzegorz tu raczej , a nawet powiem więcej jestem przekonany, że nie chodzi o rekomendacje, co kupić gdzie i jak.
Bardziej kierunek, lub jakiś pomysł.
A każdy, kto decyduje się na taką dywersyfikacje jest świadom swojej sytuacji oraz ryzyk.
Bardziej kierunek, lub jakiś pomysł.
A każdy, kto decyduje się na taką dywersyfikacje jest świadom swojej sytuacji oraz ryzyk.
No dokładnie tu nie chodzi o zakup pakietu na krótki okres i go sprzedać ale coś więcej.
Tutaj wchodzi nawet w grę zamieszkanie w innym kraju, który jest tańszy i z lepszą opieka lekarską niż Polska.
Moje propozycje są w pierwszym poście.
Rozumiem, że macie po 20 lat i jeszcze was to nie interesuje :) Też kiedyś miałem 20 lat.
Nie wiemy ile będziemy potrzebowali (gotówki) żeby żyć w przyszłości. Natomiast wiemy np, że wynajmując mieszkanie nie musimy się o to martwić, cena wynajamu + inflacja itd.
Tutaj wchodzi nawet w grę zamieszkanie w innym kraju, który jest tańszy i z lepszą opieka lekarską niż Polska.
Moje propozycje są w pierwszym poście.
Rozumiem, że macie po 20 lat i jeszcze was to nie interesuje :) Też kiedyś miałem 20 lat.
Nie wiemy ile będziemy potrzebowali (gotówki) żeby żyć w przyszłości. Natomiast wiemy np, że wynajmując mieszkanie nie musimy się o to martwić, cena wynajamu + inflacja itd.
Ja przegapiłem kilka lat wstecz nie inwestując w ETF-y wypłacające stałą dywidendę ,jak np.REITY/nieruchomości/,teraz to jest już za drogo ,ale po porządnej korekcie ,która napewno nastąpi mam zamiar wejść w w 2-4 ETF-y wypłacające taką dywidendę,które wypłacają od 7-10% rocznie,do dego zysk roczny z kakiego ETF-U średnio 10-18% w skali roku /dane historyczne/.Reasumując-środki na zakup mieszkania o wartości 400 tys.zł przeznaczyć właśnie na taką inwestycję ,po odliczeniu podatku można spokojnie sobie żyć.Co Wy na to.
Tu kilka ETF-ów dywidendowych;SDIV-8%; KBWY-7%;YYY-7,9%;BDCS-8.8%;ETF MORL 2x LEWAR-11%,lub wybrać najlepsze spółki z rynku nieruchomości i tam inwestować np.GOV-dywid-9,15%.
Saxo ma dobre propozycje pod zarządzanie ,minimalny wkład od 20-30 tys.$.,TMS broker-od 50 tys.zł.
Tu kilka ETF-ów dywidendowych;SDIV-8%; KBWY-7%;YYY-7,9%;BDCS-8.8%;ETF MORL 2x LEWAR-11%,lub wybrać najlepsze spółki z rynku nieruchomości i tam inwestować np.GOV-dywid-9,15%.
Saxo ma dobre propozycje pod zarządzanie ,minimalny wkład od 20-30 tys.$.,TMS broker-od 50 tys.zł.
wies - poczytaj o Reitach na forum. Myślę, że na bazie tych informacji zweryfikujesz swój światopogląd na temat tych inwestycji.
Co do ETFów dywidendowych - sprawdź jakie tam są spółki.
Co rozumiesz dobre propozycje pod zarządzanie ?
Co do ETFów dywidendowych - sprawdź jakie tam są spółki.
Co rozumiesz dobre propozycje pod zarządzanie ?
Jakbym się kierował to co piszą na forach to nigdy bym nie zyskiwał na moich inwestycjach ,czy spekulacjach.Z giełdą i różnymi funduszami jestem od 1998r.Na forach np.takich jak Trader 21,większość to nie ma pojęcia o złożoności inwestowania,a kierując się tam niektórymi pewniakami niektórzy nieżle popłyneli ,np.na gazie ,uranie,GDXJ, oraz wielu innych.Ja jestem zwolennikiem inwestowania z trendem i bardzo dobrze na tym wychodzę.Rachunki mam w Saxo Banku ,Dif Broker.
No i właśnie o to chodzi, zakup na długie lata z sowitą dywidendą, tylko pls nie instrumenty lewarowane.
Zawsze należy też przyjrzeć się ETF co w nich jest a nie patrzeć ślepo bo to ETF, no i tym co piszą co kupić a sami już kupili i chcą innych napędzić.
Trader21 nie ma forum. Tylko jakiś "chlew" komentarzy. Zostawmy go jak i jego folwark. (Życzę mu jak najlepiej).
Zawsze należy też przyjrzeć się ETF co w nich jest a nie patrzeć ślepo bo to ETF, no i tym co piszą co kupić a sami już kupili i chcą innych napędzić.
Trader21 nie ma forum. Tylko jakiś "chlew" komentarzy. Zostawmy go jak i jego folwark. (Życzę mu jak najlepiej).
Nikt nie ma IKE/IKEZ?
Kurcze nikt nie pracuje i nie odkłada na emeryturę poprzez te produkty ? No co za czasy.
Kurcze nikt nie pracuje i nie odkłada na emeryturę poprzez te produkty ? No co za czasy.