Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Raczej technika nie zrobi mnie w wała, bo poziomy które określiłem jako kluczowe dla utrzymania trendu są nieodległe. Jeśli je przekroczymy dla mnie będzie to potwierdzenie że należy spodziewać się głębszych spadków.
Oczywiście duży szacunek dla Ciebie Greg za rozległą wiedzę, dużo można nauczyć się z Twoich postów, ale co do porównania skuteczności podejścia technicznego i fundamentalnego nie zgadzam się do końca.
Fajnie że wkleiłeś wykres liry, bo on to dobrze obrazuje. O ile pamiętam to w sierpniu przy kursie 7 zapowiadałeś armagedon na USD/TRY i w gospodarce tureckiej. Tymczasem grając wtedy przeciwnie można było zarobić w kilka miesięcy fortunę.
Oczywiście duży szacunek dla Ciebie Greg za rozległą wiedzę, dużo można nauczyć się z Twoich postów, ale co do porównania skuteczności podejścia technicznego i fundamentalnego nie zgadzam się do końca.
Fajnie że wkleiłeś wykres liry, bo on to dobrze obrazuje. O ile pamiętam to w sierpniu przy kursie 7 zapowiadałeś armagedon na USD/TRY i w gospodarce tureckiej. Tymczasem grając wtedy przeciwnie można było zarobić w kilka miesięcy fortunę.
Zero demand, nikt tego nie kupuje, a firma stoi na skraju bankructwa. Pasuje to oczywiście do tezy o nadchodzącym krachu, tylko ze to nieprawda.Greg pisze:Apple nawet już błaga Amazon aby tam telefony opychać, bo ZERO demand się robi...
Sprzedaż Apple ma się świetnie, a wyhamowujaca liczba sprzedawanych iPhonow w sensie jednostek jest rekompensowana ich wyższą ceną. To normalne, ze z rozwojem technologii wydłużył sie cykl zycia telefonu i ludzie już tak chętnie nie wymieniają modeli na nowy co roku, bo nikt nie ma takiej potrzeby, skoro stary tez dobrze działa.
Dlatego Apple nadrabia w przychodach, np. usługami, które rosną w szalonym tempie. Co z tego, ze już tak dynamicznie nie rośnie ci sprzedaż iPhonow, skoro rekompensowane jest to dynamicznym wzrostem sprzedaży uslug, aplikacji i subskrypcji poprzez te obecne iPhony?
No ale nawet wracając do samych telefonów, to Apple od wielu lat ma cały czas podobny udział w rynku i nic tu się nie zmienia.
To, czy ta dziesiąta z rzędu korekta okaże się tylko jedenastą z rzędu korektą, czy jednak początkiem bessy, to przekonamy się wkrótce, ale wkladajmy jednak trochę więcej rzetelności w sprawdzanie informacji, na podstawie których wyciągamy wnioski. Garbage-in, garbage-out. Jeśli przy jakiejkolwiek analizie dane wejściowe będą kiepskiej jakości, to i wynik na wyjściu okaże się do kitu.
Poniżej kilka danych, a nie opinii:
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Też mam lęki jak robię coś jak Gartman :) Z jego prognoz pamiętam, że polecał GE do portfela emerytalnego :Pdammad pisze:Mi wchodzenie na górce odpowiada. Byle w dobrym kierunku.
Dobrze, że nie wiedziałem, że Gartman grał short, bo miałbym lęki ;)
Z wcześniejszych prognoz, genialny timing odnośnie ropy naftowej gdy powiedział, że otwiera longa, ropa po 15 minutach poszła w dół :)
Odnośnie Apple to Greg odleciał w swoich prognozach w sferę fantazji, nie po raz pierwszy ;)
Lira się wysypała ponieważ USA przycisnęło Turcję. Libor idzie do góry, USD również, tak samo rentowność obligów. Moim zdaniem to nie tyle pomyłka, a kwestia timingu.
Zresztą w ostatnim tygodniu pojawiły się ciekawe newsy, analizy, które skłaniają do przemyślenia. Rysuje się realny scenariusz silnej recesji na rynkach EM, a USA będzie balansować gdzieś w obecnym rejonie + trochę wyżej/niżej bez krachu do momentu kiedy się faktycznie nie sypnie kwestia długów EM w USD i nie poleci sektor bankowy w EU. I choć sam obstawiam wiosnę na top, a w dalszym ciągu osuwanie się bez jakiś fajerwerków na początku to cała sytuacja może się nam przeciągnąć o rok czy dwa. Będzie jutro parę artykułów w prasówce, nawiązujących do tego co napisałem.
Pozdr
Zresztą w ostatnim tygodniu pojawiły się ciekawe newsy, analizy, które skłaniają do przemyślenia. Rysuje się realny scenariusz silnej recesji na rynkach EM, a USA będzie balansować gdzieś w obecnym rejonie + trochę wyżej/niżej bez krachu do momentu kiedy się faktycznie nie sypnie kwestia długów EM w USD i nie poleci sektor bankowy w EU. I choć sam obstawiam wiosnę na top, a w dalszym ciągu osuwanie się bez jakiś fajerwerków na początku to cała sytuacja może się nam przeciągnąć o rok czy dwa. Będzie jutro parę artykułów w prasówce, nawiązujących do tego co napisałem.
Pozdr
Dammad długoterminowo to zlot będzie. Pytanie jak operować i zarabiać do tego zjazdu. Do zjazdu może ominąć nas wiele okazji Long /short. W tym czasie możemy obrócić tymi papierami z 20 razy. Interesuje mnie wasze opinie w tym temacie. Przed nami grudzien, czas gdzie większość myśli o świętach. Jak widzicie zamknięcie na końca listopada. Jak będziemy domykac rok z jakim poziomem sp500.
jak patrzę na wykres S&P 500 z kilkunastu ostatnich lat, to listopad i grudzień wyglądają zielono, z wyjątkiem 2008 roku oczywiście
jestem dobrej myśli, że rok zakończymy na 2800-2900
Sp500 w 2014 i 2015 było na minusach.
patrzyłem na oko
2014 na plus
03.11.14 2017,81
31.12.14 2058,90
2015 na minus ~60, fakt
2014 na plus
03.11.14 2017,81
31.12.14 2058,90
2015 na minus ~60, fakt
Na global slow-down gdy Chiny płacą szynką? Aby ta faza zakończyła się na 2900 to ropa musi dźwignąć inflację i wrócić ponad 76$... That's not gonna happen anymore... Ale patrzcie sobie i obserwujcie ... Ropa spada ostatnia a ona spada akurat jak rynek robi retest wypadnięcia z trendu...Besso pisze:jak patrzę na wykres S&P 500 z kilkunastu ostatnich lat, to listopad i grudzień wyglądają zielono, z wyjątkiem 2008 roku oczywiście
Patrzcie jaki precyzyjny strzał z ropą. A mamy -23% na oil prices w miesiąc ...
Błąd picked zamiast peaked ... to z rozpędu. Ropa spada mamy peak inflacji czyli już widać RATE CUTS na horyzoncie ... a rate cuts z niczego nie wynikają oprócz spadków i to gwałtownych. Czym będą spowodowane - nie mam pojęcia i mało mnie to interesuje :)
2008 to walking in the park będzie vs 2018+... Zacznie się od ogromnej recesji w krajach Emerging Markets... Oczywiście US też dostanie... Sypnie się dług EEM a gro jego zapada 2019-2020 i potrzebuje EEM na gwałt ogromnej ilości $ a ich brak. Rynek wyprzedza fakty i już to dyskontuje...dammad pisze:Lira się wysypała ponieważ USA przycisnęło Turcję. Libor idzie do góry, USD również, tak samo rentowność obligów. Moim zdaniem to nie tyle pomyłka, a kwestia timingu.
Pozdr
Ja obstawiam, że 2 topy już mieliśmy ... Daty znacie. Inflacja spada bo EEM padają jak muchy a to głównie zasługa FEDu i ich QT i Rate Hikes ... Więc jak to już pada i Chiny płacą szynką to do wiosny to będziemy z -40% ... Ale powodzenia życzę w prognozach wzrostu :)
LIBOR robi ostatni strzał do góry i za chwilę rate-cuts ... nie wiem czy dotrwamy do grudnia (podwyżka stóp Fed Funds Rate), ale 2019 to już rate cuts na bank.
Mamy double top na US10Y = 3.25% ... I jak wyleci to z tego wedge'a to będzie stock market crash, bo rynek gwałtownie zacznie wyceniać rate-cuts ... Wyżej nie da rady ... Dlatego żadnych 2900 nie będzie już...
Double top US10Y=3.25% (koniec inflacji ... teraz zaczyna się deflacja i stopy zaczną spadać bo rynek spowolnił, ropa spada i earnings spadną teraz jak kamień...)
I stary wykres ... Jak wylecimy w dół to rynek walnie pionowo w dół wyceniając rate-cuts i srogą deflację... Ograniczenie MA200 i 3.22% z fake'iem na 3.25% i to jest TOP jeżeli chodzi o stopy procentowe...
Dolny kanał TLT :
Double top US10Y=3.25% (koniec inflacji ... teraz zaczyna się deflacja i stopy zaczną spadać bo rynek spowolnił, ropa spada i earnings spadną teraz jak kamień...)
I stary wykres ... Jak wylecimy w dół to rynek walnie pionowo w dół wyceniając rate-cuts i srogą deflację... Ograniczenie MA200 i 3.22% z fake'iem na 3.25% i to jest TOP jeżeli chodzi o stopy procentowe...
Dolny kanał TLT :
Bardzo bym sobie życzył, abyśmy nie mieli gwałtowne krachu, a zwykłe osuwanie się w dół podobne np. do tego co robi DAX czy EEM. Dlaczego? Po prostu w takim mniej zmiennym i bardziej przewidywalnym otoczeniu łatwiej się zarabia moim zdaniem. Możesz rozgrywać kilkunasto dniowe swingi, plus dodatkowo akumulować pozycję główną zgodnie z trendem i budować większą kampanię. Natomiast w momencie, gdyby się sypnęło mocno to zmienność, może być tak duża, że ciężko będzie o dobre wejścia w dane pozycje czy branie w odpowiednim miejscu tp. Pomijam już fakt, że obecnie to piaskownica wręcz, bo mamy przejrzyste poziomy typu. 2600, 2700, 2790-2815 czy 2873 czy ATH, a jak zejdziemy niżej to się zacznie gdybanie 2400? a może 2325~ itd.
Ciekawe 2 tyg się zapowiadają ... Jeżeli ropa spada i rynek robi retest trendu do zrobienia break-the-ice, a ktoś spodziewa się ceny akcji Apple poniżej 170$ do tego piątku (16/11) to może być baaaaaaaaaaaaaaardzo ciekawie ... Czas nam pokaże.
A będzie zapewne ok 2400-2450, retest 2580, potem pod 2100. A co potem to na tą chwilę jedna wielka niewiadoma... No dawaj Elon gdzieś w tych okolicach musisz się wywalić ... Auta się nie sprzedają, pożyczek już nie dostajesz, cykl się zamknął przed SpaceX i Teslą - koniec kaski... Upaciuszek się trzyma...
Target na razie 1200-1500 (SP500 Futures), ale to w 2Q2019... Co będzie powodem? Nie mam zielonego pojęcia, ale powód się znajdzie.
A będzie zapewne ok 2400-2450, retest 2580, potem pod 2100. A co potem to na tą chwilę jedna wielka niewiadoma... No dawaj Elon gdzieś w tych okolicach musisz się wywalić ... Auta się nie sprzedają, pożyczek już nie dostajesz, cykl się zamknął przed SpaceX i Teslą - koniec kaski... Upaciuszek się trzyma...
Target na razie 1200-1500 (SP500 Futures), ale to w 2Q2019... Co będzie powodem? Nie mam zielonego pojęcia, ale powód się znajdzie.
Ale bajki opowiadasz... Patrz i obserwuj... co się wydarzy z 4Q2018 Earnings... A w 1Q-2Q2019 to już w ogóle... I zapamiętaj sobie cenę na szybko ok 130$ Apple... Chyba bear market nie przeżyłeś i nie wiesz jak to się odbywa (rynek wycenia do przodu) ... Ah te Wasze confirmation bias... Sorry ale to już jest śmieszne Panowie... Nie mówię, że firma zbankrutuje, ale mówię, że za 2 lata będzie wyceniania jak Nokia i będzie miała spore problemy.Tomek pisze:Zero demand, nikt tego nie kupuje, a firma stoi na skraju bankructwa. Pasuje to oczywiście do tezy o nadchodzącym krachu, tylko ze to nieprawda.Greg pisze:Apple nawet już błaga Amazon aby tam telefony opychać, bo ZERO demand się robi...
Sprzedaż Apple ma się świetnie, a wyhamowujaca liczba sprzedawanych iPhonow w sensie jednostek jest rekompensowana ich wyższą ceną. To normalne, ze z rozwojem technologii wydłużył sie cykl zycia telefonu i ludzie już tak chętnie nie wymieniają modeli na nowy co roku, bo nikt nie ma takiej potrzeby, skoro stary tez dobrze działa.
Dlatego Apple nadrabia w przychodach, np. usługami, które rosną w szalonym tempie. Co z tego, ze już tak dynamicznie nie rośnie ci sprzedaż iPhonow, skoro rekompensowane jest to dynamicznym wzrostem sprzedaży uslug, aplikacji i subskrypcji poprzez te obecne iPhony?
Zapamiętaj Tomek sobie jedno ... Rynek wycenia 12M do przodu (do tego się odnosi ZERO DEMAND vs tego, że rynek oczekuje nieskończonego wzrostu o 20% Q/Q). Apple to spółka growth. Wywaliła 15-letnią parabolę (15sto letni TREND został na Apple wywalony - TAK 15-sto letni), czyli rynek zacznie ją sprowadzać do parteru, i każde odstępstwo od wzrostu nawet o 1% kurs akcji będzie ogromnie karany, ale to nie o 1% będą spadały przychody ... A o tak 10% Q/Q... Przestań wrzucać beznadziejne statystyki bo przy przejściu bull/bear one NIE MAJĄ ŻADNEGO ZNACZENIA tak samo jak P/E = 3 na spółkach łupkowych gdzie ugotowaliście się na confirmation bias tak samo jak na Emerging Markets, które są tanie, albo Semiconductors w wykonaniu Microna ... ale końcówka cyklu je zmasakrowała i zmasakruje je mocniej. To sam siebie oszukujesz i wprowadzasz w błąd naszych czytelników. Nie rób tego please...
Apple dostanie ogromny cut w earnings... A sprzedaż usług spadnie drastycznie. Tak działa slow-down i rynek już to wycenia.
OK, zostawiam ten wątek w całości Tobie i zobowiązuję się, że nie będę więcej wklejał tu żadnych twardych danych, które nie pasują do Twojej teorii, ani w żaden inny sposób nie będę weryfikował tego, co wypisujesz.Greg pisze:Przestań wrzucać beznadziejne statystyki (...) sam siebie oszukujesz i wprowadzasz w błąd naszych czytelników. Nie rób tego please...