Gramy na VIXie
Re: Gramy na VIXie
Nie chce mi się zakładać nowego tematu, ale coś zaczyna się dziać, ala "Get Ready for a Crash"
Zainteresował mnie ten wykres :
Generalnie pokazuje on siłę franka szwajcarskiego (największego safe haven) do dolara. Zasada jest prosta :
Jeżeli z tego trójkąta zleci w dół tej kurs do np. 0.80 to oznacza krach na rynku, bo CHF strasznie się umocni do dolara, i odwrotnie
Jeżeli wyleci górą z tego trójkąta do 1.20 to oznacza, że dolar zyska bardzo i wiara w dolara wróci będziemy mieli 5% wzrostu PKB i do tego stopy 5% w USA...
Widząc taki wykres :
i tych co prognozują indeks dolara 150 oznacza to mniej więcej, że strefa euro upadnie, bo indeks dolara to głównie koszyk dolara, euro, franka, jena i funta, może cośtam jeszcze jest. Pytanie też czy to był Bear Trap czy teraz jest Bull Trap i potem dolar poleci w dół.
Technicznie CHF wyleci mocno z tego trójkąta pytanie w którą stronę. Daje Wam pole do popisu w interpretacjach :)
Zainteresował mnie ten wykres :
Generalnie pokazuje on siłę franka szwajcarskiego (największego safe haven) do dolara. Zasada jest prosta :
Jeżeli z tego trójkąta zleci w dół tej kurs do np. 0.80 to oznacza krach na rynku, bo CHF strasznie się umocni do dolara, i odwrotnie
Jeżeli wyleci górą z tego trójkąta do 1.20 to oznacza, że dolar zyska bardzo i wiara w dolara wróci będziemy mieli 5% wzrostu PKB i do tego stopy 5% w USA...
Widząc taki wykres :
i tych co prognozują indeks dolara 150 oznacza to mniej więcej, że strefa euro upadnie, bo indeks dolara to głównie koszyk dolara, euro, franka, jena i funta, może cośtam jeszcze jest. Pytanie też czy to był Bear Trap czy teraz jest Bull Trap i potem dolar poleci w dół.
Technicznie CHF wyleci mocno z tego trójkąta pytanie w którą stronę. Daje Wam pole do popisu w interpretacjach :)
Ja w swoich założeniach mam umacnianie dolara a spadek franka i to widać już od jakiegoś czasu.
W późniejszym terminie odwrócenie trendu.
W późniejszym terminie odwrócenie trendu.
Oj dzisiaj sypnęła się reforma podatkowa Trumpa. Ściema była od początku. W październiku USA dodało 0.25T$ długu. Reforma podatkowa utrącona to zjazd Russell'a 2000.
Wskaźnik inflacji PCE w dół (więc odchodzi kwestia podwyżek stóp procentowych w USA w Grudniu) + 0.25T$ długu - taaak na pewno odchodzi :)
Patrzę się czy oby szybko nie kupić VIXa znowu, chodź mam opcje na 3xshort na Russelu 2000 (i tak nie wierzyłem w reformę podatkową w takim wydaniu)
Aż patrzę się czy zaraz dolar nie zanurkuje znowu, a to ostatnie odbicie pod 95 to max osiągnięć dolara. Na razie świetnie ten rysunek oddaje reformę podatkową :
Zrobił się póki co z tego 2022 rok :)
Wskaźnik inflacji PCE w dół (więc odchodzi kwestia podwyżek stóp procentowych w USA w Grudniu) + 0.25T$ długu - taaak na pewno odchodzi :)
Patrzę się czy oby szybko nie kupić VIXa znowu, chodź mam opcje na 3xshort na Russelu 2000 (i tak nie wierzyłem w reformę podatkową w takim wydaniu)
Aż patrzę się czy zaraz dolar nie zanurkuje znowu, a to ostatnie odbicie pod 95 to max osiągnięć dolara. Na razie świetnie ten rysunek oddaje reformę podatkową :
Zrobił się póki co z tego 2022 rok :)
Załączam wykres w kontekście VIX jako ciekawostkę. Symbol instrumentu widoczny na wykresie.
- Załączniki
-
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
VIX 9.2 wygląda na dobry moment na wejście ;>
Ja się pozbyłem swoich pozycji na VIX z oszałamiającym zyskiem 6% i póki co daję sobie chyba spokój, bo za dużo pozytywnych newsów na rynkach się pojawia, a na horyzoncie rajd św. Mikołaja :)
Ryszard Wielkouch pisze:VIX 9.2 wygląda na dobry moment na wejście ;>
W tych czasach czekam na niskie 9tki a najlepiej na 8.x to wtedy wchodzę ;)
SELL VIX!!! :)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
ja to się boje ... SELL VIX to zakładanie sobie pętli na szyję w nadziei, że Banki Centralne nas uratują. Wszystko tylko nie SELL VIX :)
Ee, to ja tak daleko nie wybiegam w przyszłość. U mnie to taki SELL VIX najdalej do wtorku, jak najbliższe spready wygasną. Część zamknę pewnie jeszcze dzisiaj (już mam +10%) albo jutro.
Swoją drogą czytałem rano, że nr 1. pod względem zwrotów w tym roku jest fundusz, którego strategia polega wyłącznie na sprzedawaniu VIX-a. 200% zysku od stycznia. Zapomniałem teraz nazwy, ale to jakiś ETN bodajże od Blackrocka.
Swoją drogą czytałem rano, że nr 1. pod względem zwrotów w tym roku jest fundusz, którego strategia polega wyłącznie na sprzedawaniu VIX-a. 200% zysku od stycznia. Zapomniałem teraz nazwy, ale to jakiś ETN bodajże od Blackrocka.
Tomek pisze:Swoją drogą czytałem rano, że nr 1. pod względem zwrotów w tym roku jest fundusz, którego strategia polega wyłącznie na sprzedawaniu VIX-a. 200% zysku od stycznia. Zapomniałem teraz nazwy, ale to jakiś ETN bodajże od Blackrocka.
Chodzi o : ProShares Short VIX Short-Term Futures (SVXY)
Znowu VIX spadł to nieprzyzwoicie niskich poziomów, więc może czas obstawić hmm.
Być może jakieś 2-4 dolarowe ruchy na VIX, z tego co widać idziemy na 2700 SP500 a i 3000 nie jest nierealne. Szaleństwo zakupów trwa w najlepsze, zero korekt. Teraz będą żyli obniżką podatków i zachętą do powrotu kapitału z zagranicy.
Od stycznia do dzisiaj.
VIXY 100 na 26
TVIX 87 na 7
VXX 100 na 31
na TVIX tylko patrzeć jak zrobią resplit tak jak na pozostałych. Na VIXY w ciągu 2 lat były już dwa.
Od stycznia do dzisiaj.
VIXY 100 na 26
TVIX 87 na 7
VXX 100 na 31
na TVIX tylko patrzeć jak zrobią resplit tak jak na pozostałych. Na VIXY w ciągu 2 lat były już dwa.
Wszystko jest realne, nawet i 10000 :) tylko podaż pieniądza muszą zwiększyć parokrotnie i najlepiej ją rozdać zhelikopterów, żeby ulica zaczęła grać, ale i ten scenariusz jest durny, ale to nie ten temat ...
ostatnie wzrosty to raczej zasługa banków centralnych i iluzja wiecznej wspinaczki w nieskończoność. Czas popatrzeć w bilanse banków centralnych. Reforma podatkowa ma tu małe znaczenie i tak wszystko jest już w cenie.
ostatnie wzrosty to raczej zasługa banków centralnych i iluzja wiecznej wspinaczki w nieskończoność. Czas popatrzeć w bilanse banków centralnych. Reforma podatkowa ma tu małe znaczenie i tak wszystko jest już w cenie.
Ten wykres pokazuje potęgę banków centralnych :)