Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Trump ma nałożyć kolejne sankcje na Iran na początku listopada za rozwoj arsenalu nuklearnego. W odwecie Iran zastrzega że zablokuje cieśninę Ormuz. Podobno tamtędy przepływa 20% światowej wymiany handlowej ropy. Czy to może być wydarzenie które spowoduje Break the ice ?
Nie mam zielonego pojęcia... Widać, że takie wydarzenie będzie. A co to będzie to mało nas interesuje jak jest się dobrze przygotowanym...
@Besso - jest dobrze ;)
https://stooq.pl/n/?f=1258026
Rating ... jakby to coś w ogóle znaczyło...
@Besso - jest dobrze ;)
https://stooq.pl/n/?f=1258026
Rating ... jakby to coś w ogóle znaczyło...
Ano cóż - był to generalnie tydzień słabych danych makro z Polski, w każdym razie słabszych od oczekiwań. Czyżby oznaczało to, że zastrzeżenia RPP, iż przyszłość może przynieść osłabienie koniunktury, już się spełniały?
Zawiodły dane o zatrudnieniu i wynagrodzeniu. W tym pierwszym przypadku oczekiwano +7,1 proc. r/r, było +6,7 proc., w tym drugim miało być +3,4 proc. r/r, uzyskano tylko +3,2 proc. r/r. Produkcja przemysłowa wzrosła we wrześniu o 2,8 proc. r/r, gdy oczekiwano dynamiki 4,3 proc. Zawiodła też produkcja budowlano-montażowa: +16,4 proc. r/r (zakładano +18 proc.).
Wreszcie, dziś mieliśmy dane o sprzedaży detalicznej i też były mizerne. Dynamika roczna: +5,6 proc. Robi to wrażenie, ale nie jeśli się wie, że po rynku krążyły prognozy rzędu +7,6 proc., a w sierpniu było 9 proc. W skali miesięcznej wrzesień dał spadek o 3,4 proc.
A cóż działo się ze złotym? Na USD/PLN (USDPLN, 3.73165 -0.71%, News) mieliśmy 16 października mniej niż 3,69 jako dołek, potem złoty zaczął się osłabiać, co wynikało głównie z przetasowań eurodolarowych oraz z kiepskich danych krajowych (rynek jakby zapomniał o podwyżce ratingu przez S&P). Maksima z dziś do 3,7635, ale korekta na głównej parze sprowadziła wykres niżej, kończymy na 3,7285.
Na euro-złotym proces osłabienia też w jakiejś mierze wystąpił. Dołek z 16/17 października to 4,2815, wczoraj mieliśmy prawie 4,31 - ale dziś wieczorem 4,2920. Ogólny obraz od przynajmniej 3 miesięcy można uznać za konsolidacyjny.
(Tomasz Witczak - FMCM)
Zgadywanka moja kolejna... Tzw. Recognition Phase (Official Bear Market - media communication) będzie około ... 1Q2019/2Q2019 (ok 6M po drugim topie, bo w końcu przewidujemy na 6M do przodu :))... Ale dla mnie recesja zaczęła się od II topu na SP500 czyli od 4Q2018. Jak będzie? Czas zweryfikuje.
#TimeStop
#TimeStop
Zapamiętajcie sobie kolejną ciekawostkę... To jest wedge który powinien w bull market dać bullish break up czyli wybić do góry ... Niestety wybija w dół... (technika oszukuje na zmianie trendu).
W przejściu na bull market będzie odwrotnie, będzie rosnący wedge, który powinien wybić dołem, a wybije górą.
Tak to wygląda :
W przejściu na bull market będzie odwrotnie, będzie rosnący wedge, który powinien wybić dołem, a wybije górą.
Tak to wygląda :
Greg tabela z % którą wstawiłeś oczywiście daje pewien pogląd jednak nieco zakłamuje rzeczywistość w kontekście tematu tego wątku. Bowiem domyślnie tutaj obowiązują dwie daty styczeń 2018 i październik 2018. Tabela podaje wartości od maximów do dzisiaj. Maxima wypadały w różnym czasie. Wartości te nie maja wspólnego czasu T0. On jest różny dla każdego z krajów i wynika z odmiennych fundamentów gospodarczych. Uwzględniając daty przytoczone powyżej to Grecja ok 32%, Turcja 50% a Nigeria 24%.
Świeża prasówka -> viewtopic.php?p=18621#p18621
@Besso
Moim zdaniem tutaj nic nie wygląda zdrowo... Wierzę, że masz rękę na pulsie, pytanie czy pacjent w ogóle ma jeszcze jakiś "puls"... Chiny są już po zawale, a połowa rynków światowych ma silne drgawki. USA powoli zaczyna łapać, że to nie jest zwykła grypa obrazowo mówiąc ;)
@Besso
Moim zdaniem tutaj nic nie wygląda zdrowo... Wierzę, że masz rękę na pulsie, pytanie czy pacjent w ogóle ma jeszcze jakiś "puls"... Chiny są już po zawale, a połowa rynków światowych ma silne drgawki. USA powoli zaczyna łapać, że to nie jest zwykła grypa obrazowo mówiąc ;)
Wiem, to jest od globalnego topu tam jest to napisane, ale niech każdy to zobaczy, kto twierdzi,że mamy cud gospodarkę...Gregory pisze:Greg tabela z % którą wstawiłeś oczywiście daje pewien pogląd jednak nieco zakłamuje rzeczywistość w kontekście tematu tego wątku. Bowiem domyślnie tutaj obowiązują dwie daty styczeń 2018 i październik 2018. Tabela podaje wartości od maximów do dzisiaj. Maxima wypadały w różnym czasie. Wartości te nie maja wspólnego czasu T0. On jest różny dla każdego z krajów i wynika z odmiennych fundamentów gospodarczych. Uwzględniając daty przytoczone powyżej to Grecja ok 32%, Turcja 50% a Nigeria 24%.
Chiny to mówie Wam po raz n-ty, że znikną na 10 lat z mapy świata ... Tam już się tak sypnęło, że właściwie nie wiadomo co robić. Najzabawniejsze jest to, że Chiny chciały sobie zrobić nowy jedwabny szlak i chciały to zrobić kosztem 1.5T$ długu... (Tak dolarów i długu)... A dolar robi QT i Chiny eksplodują... A FED mocniej się jeszcze zabawia w podwyżki stóp śmiejąc się z Chińczyków,którzy pegowali sobie złoto do $, ale sypnął się peg bo dług w $ jest tak ogromny, że nie są w stanie tego utrzymać...
Tak durnego narodu jak Chiny z tak powalonymi ambicjami to nie widziałem ... No może lokalnie to Elon Musk i Tesla..., a Chiny to na dużą skalę...
https://www.scmp.com/business/companies ... es-private
Tak durnego narodu jak Chiny z tak powalonymi ambicjami to nie widziałem ... No może lokalnie to Elon Musk i Tesla..., a Chiny to na dużą skalę...
https://www.scmp.com/business/companies ... es-private
@Greg
tylko, że mi się nie wydaje, że "jest super". napisałem, że jest dość zdrowo
@dammand
pacjent kaszle, ja podchodzę do tego spokojnie i zakładam, że to grypa, Wy że gruźlica
rynek zweryfikuje już niebawem, ale ja obecnie jestem na małych zakupach, bo widzę promocję
@dammand
pacjent kaszle, ja podchodzę do tego spokojnie i zakładam, że to grypa, Wy że gruźlica
rynek zweryfikuje już niebawem, ale ja obecnie jestem na małych zakupach, bo widzę promocję
Nie jest zdrowo ... Jest bardzo źle ...
Zdrowo to wyglądało pozornie od 26/01/2018 do teraz ...
Od Października już nie... Ale zobaczymy.
Nie złapcie się na fake confimation bias. Gdy trzeba przechodzić na drugą stronę niestety czasami brak doświadczenia powoduje, że tkwimy w błędzie gdy wszystko dookoła mówi "RUN AWAY".
Zdrowo to wyglądało pozornie od 26/01/2018 do teraz ...
Od Października już nie... Ale zobaczymy.
Nie złapcie się na fake confimation bias. Gdy trzeba przechodzić na drugą stronę niestety czasami brak doświadczenia powoduje, że tkwimy w błędzie gdy wszystko dookoła mówi "RUN AWAY".
Na małych krótkich można być byle z głową ;) a nawet gruźlicę się dziś da wyleczyć, więc czas pokaże~
Źle zakładasz. Jedynym lekarstwem jest QE i obniżka stóp FEDu, aby to wyleczyć, więc widzisz gruźlicę, ale bagatelizujesz sprawę.Besso pisze:@Greg
@dammand
Ale masz oczywiście prawo do tego, bo zawodowo się nie zajmujesz tymi sprawami... Czas pokaże. Nauczysz się czegoś i to najlepsze :)
Jeszcze raz niech WARNING się włączy :
3xshort banks wybija ... That's a bad bad sign... (o Homebuildersach nie wspominam)
3xshort banks wybija ... That's a bad bad sign... (o Homebuildersach nie wspominam)
What the hell?
I don't know, ale 3xshort banks wywala w cholere ...
PS : Aaaa... Weź tygodniówki czy miesięczne, bo daily na długich trendach to można wsadzić sobie niestety gdzieś.
PS : Aaaa... Weź tygodniówki czy miesięczne, bo daily na długich trendach to można wsadzić sobie niestety gdzieś.