Tesla

Inwestowanie na Wall Street w spółki Made in USA. Akcje, ETF-y i indeksy. Pomysły, sugestie i rekomendacje. Kanada i Australia też dają radę.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Tesla

Post autor: Greg » 07 sie 2017, 15:40

Jeszcze tu :

Ogólnie zaraz skończą się Tesli kredyty ZEV (Zero Emission Vehicles). Jaki wpływ na wyniki tych dopłat miały wyniki EPS :

Obrazek

Ogólnie rzecz ujmując z ostatnich -1.33$ Non-GAAP zobaczylibyśmy prawie -2.00$ co oznacza, że 30-40% zysku Non-GAAP na tą chwilę to dopłaty z dotacji.

Problem w tym, że te dotacje małe nie są, i teraz co będzie gdy produkcja masowa się zacznie i one uciekną...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 sie 2017, 20:07

Wchodzi nowa konkurencja dla Tesli - Faraday Future - za nim ogromny kapitał chiński. Nawet fabrykę w Kaliforni (tam gdzie Tesla) otwierają. Właśnie podpisali umowę.

Electric car startup Faraday Future signs factory deal
Washington, Aug 7, 2017 (AFP) -

Electric car startup Faraday Future said Monday it had signed a lease for a new assembly plant in California and reaffirmed its intention to start deliveries in 2018.
The company, whose backers include the head of the financially strapped Chinese tech group LeEco, said its new facility will be in Hanford, California, roughly halfway between Los Angeles and Silicon Valley.
Faraday Future had previously said it would set up a factory in Las Vegas to build its vehicles aimed at competing with high-end Teslas.
"We know there is a lot of work and risks ahead, but this event represents a major step forward for the company," said Stefan Krause, the company's chief operating and chief financial officer.
"Investors invest in people, and our employees continue to be Faraday Future's strongest asset."
Faraday Future has revealed only scant details about its organization and financing.
But in January, it showed off a prototype of its FF91 vehicle on the sidelines of the Consumer Electronics Show in Las Vegas, claiming it outperformed Tesla cars on key benchmarks.
Attending that event was Chinese billionaire Jia Yueting, founder of LeEco, the company whose assets have been frozen in a dispute with creditors in China.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 sie 2017, 22:09

What is a zombie company? It is — in the BIS (Bank of International Settlement) definition — a listed firm, with ten years or more of existence, where the ratio of EBIT (earnings before interest and taxes) relative to interest expense is lower than one.

Strzelam (nie sprawdzam). Tesla = zombie company.

Swoją drogą nowy news! Tesla zabiera się za ciężarówki!

Tesla (NASDAQ:TSLA) is moving forward with plans to develop a long-haul electric semi-truck, according to documents leaked to Reuters.
The company is expected to make a Tesla truck announcement sometime next month.
Technology companies see some long-term potential for autonomous trucks to lower costs on certain cross-country routes, although battery ranges will need to be improved to bring the concept to the road.

A więc :

Albo Model 3 się nie sprzedaje (ogromna ilość anulowanych zamówień), albo obligacje za 1.5MLD$ słabiutko się sprzedają i trzeba podkręcić atmosferę!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 sie 2017, 23:37

Dlaczego Musk tak kłamie?

Bo dostanie 1.4MLD$ z opcji jeżeli wartość firmy będzie ponad 43.2MLD$ (270$ za akcję) z końcem 30/09/2017

https://www.bloomberg.com/news/articles ... milestones

Uczcie się jak się robi mega-szwindel na "dumb money"

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 22 sie 2017, 23:00

SolarCity zbankrutowało i zostało wchłoniętę przez TESLĘ, ale w niczym to nie przeszkodziło aby SolarCity było gwarantem na prędce obligacji niedawno wystawionych i zwiększonych z 1.5B$ na 1.8B$, które otrazu straciły 3%

Obrazek

Jak myślicie jak to jest gdy zbankrutowana firma zabezpiecza obligacje spółki, która nigdy nie zarobiła 1$? Przecież to czyste oszustwo.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 22 wrz 2017, 21:29

Może się pomylę może nie (liczyłem na niższy poziom odrobinę, a zrobiła się formacja podwójnego szczytu). Obstawiam, że 390$ to max na Tesli i bańka zaczyna pękać. Instytucjonali wyszli dając rekomendację na 450$ i ludzie się zapakowali w akcje.

Short na TESLi zaczyna być moją największą pozycją, no risk no fun, ale patrząc się na DOW na 22tys pkt i kurczące się kredyty na auta fajnie mieć shorty ;) Czy się sprawdzi? Rozliczcie mnie za ok 1 rok ;)

Obrazek

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 wrz 2017, 00:24

I jeszcze jeden mój wykres tym razem :

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 25 wrz 2017, 19:02

A ja się pochwalę, że właśnie zamknąłem swoje niedźwiedzie spready na Teslę z zyskiem +66% w tydzień, więc od dzisiaj znowu jestem wyłącznie po długiej stronie rynku :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 wrz 2017, 15:57

Tomek pisze:A ja się pochwalę, że właśnie zamknąłem swoje niedźwiedzie spready na Teslę z zyskiem +66% w tydzień, więc od dzisiaj znowu jestem wyłącznie po długiej stronie rynku :)

No to cool :)

PS : Model 3 wyprodukował się w max 270 sztukach póki co i przesuwają coraz dalej ludziom daty produkcji i SolarCity przyznał się do manipulowania wynikami celem wyłudzenia kasy z rządowych dotacji (Ten sam SolarCity co gwarantuje spłatę 1.8B$ obligacji TESLi). Ciekawe ile takich karaluszków zaraz wyjdzie z szafy, bo póki co nie ma kto tam tego produkować, bo wszyscy executive'owie odeszli...

Schodami się wchodzi, windą się zjeżdża - to Twoje słowa...

Short 366$ póki co na kontraktach terminowych

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 paź 2017, 22:23

Trafiłem ...

Tesla (NASDAQ:TSLA) announces that it delivered 26,150 vehicles in Q3. The tally consists of 14,065 Model S vehicles, 11,865 Model X vehicles and
220 Model 3s.

Obstawiałem 270. Niedużo się pomyliłem. Wyprodukowali 260 sztuk i niby 220 poszło do klienta (raczej do pracowników). Nie ma żadnej produkcji Modelu 3, to wszystko ręcznie robią... A gdzie te 5000 na tydzień i ten wykładniczy wzrost?

Model S i X poszły na gigantycznej obniżce, a więc 2-2.5B$ straty za 3Q się szykuje...

Model 3 production bottlenecks were cited as a drag on Q3, but Tesla says its's confident the issue will be fixed in the near term.

No fajnie ... Bottlenecks ... A miało być 5000 aut w tydzień...

i słowa "confident" i "near term" dość przerażają... :) w szczególności, że szefowie manufacturingu odeszli.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 03 paź 2017, 13:08

Za to podnieśli prognozę sprzedaży S i X do 100 tyś (do tej pory było 47 tyś). To powinno im chyba pokryć straty z mniejszej liczby wyprodukowanych trójek :P I skąd wziąłeś sprzedaż Modelu 3 w liczbie 5000 szt. na tydzień? Musk mówił o total sprzedaży trójki na cały wrzesień na poziomie ponad 1500 szt.

Zrzut ekranu 2017-10-03 o 13.05.57.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 paź 2017, 22:53

5000 aut/tydzień to produkcja. Tyle mają osiągnąć w grudniu a teraz już 1500 aut/tydzień znaczy miesiąc temu miało być 1500aut/tydzień.
Natomiast jak kupa executive'ów odeszła w tym szefowie produkcji to łatwo było przewidziec, że z produkcji Modelu 3 raczej będzie d..a niż sukces, bo się potwierdziło.

Podnieśli prognozy Modelu S i X, bo rabatują je na potęgę, byle je opchnąć bo się nie sprzedają. W Norwegii te modele nawet po -30k$ dawali, dlatego za wrzesień wystrzał sprzedaży. Każdy debil potrafi sprzedać coś ze stratą. Dlatego ciekawie będzie w raporcie za 3Q. Zrobili to po to, żeby właśnie Musk mógł powiedzieć, że 100tys sprzedadzą, bo tak świetnie się sprzedają... Nie widze tu wzrostu Modelu S od 2 lat, oprócz tego, że coraz mocniej musi być rabatowany. Cyfry ile sztuk aut sprzedałeś mają się nijak do tego ile na nich zarobiłeś. To wyjdzie w raporcie. Nie rozumiem dlaczego ludzie patrzą się na to ile sprzedali a nikt nie patrzy póki co na to, że coraz większe rabaty są na te auta.

Obrazek

Jeżeli revenue nie wzrośnie zbytnio a przy tym operating net income będzie dużą stratą + FCF bardzo spadnie pod ok 2B$ oznacza nic innego jak potwierdzenie faktu o upychaniu aut na ogromnych stratach po to by podbić cenę akcji poprzez pokazanie istotnej sprzedaży ilości aut, gdzie łatwo potem wmówić, że podnosimy prognozy na 100tys.

Musk zawsze podnosi prognozy, ale ... pokaż ile razy trafił. Nigdy nie wiem jak można wierzyć człowiekowi, który zawsze dość ... znacznie mija się z prawdą. Zobaczymy ile depozytu też ubędzie w raporcie za 3Q, choć pod tą pozycją Tesla pokazuje ~7 różnych pozycji maskując realne odpływy zamówień za Model 3.

Ostatnia rekomendacja Morgana na 371$ (czy coś podobnego) pokazuje, że podbijamy cenę akcji bo nowy bond offering, albo equity raise sie szykuje. Znowu brak kasy. Szybko spalili 1.8B$ obligacji gwarantowanych przez Solar City (większość poszło na spłatę długów Solar City z tej kwoty).

Zresztą jakaś firma prawnicza jakiś pozew zakłada na Tesle i zarząd odnośnie "securities fraud".

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 paź 2017, 03:27

Następny update tego Enrona przeznaczonego do bankructwa :

Tesla Cuts Model 3 Orders to Autopart Maker Hota by 40%

Inaczej mówiąc, TESLA obcieła zamówienia u pod-dostawców na Model 3 o 40%...

Przypominam, że 1 listopada będą na pewno super wyniki za 3Q...

Moje ruchy przy shortach o średniej cenie 366$ chyba zaczną nabierać kolosalnego rozpędu, bo kół ratunkowych Elonowi nie rzucą.

From Hero to Zero...

Po wynikach zrobię update i powiem czego się spodziewam, krachu spodziewałem się odrobinę wcześniej gdy dobijało do 400$, ale wtedy jeszcze raz potwierdziło ten szczyt i zaczął się krach (ja obstawiałem, że to był pojedyńczy szczyt i potem bańka pęknie)

Póki co 325$, ale spodziewam się dość szybko zejścia poniżej 200$. Potem będzie panika i TESLA nie będzie mogła dostać finansowania i będzie ZONK. Dzielnie coraz bardziej zwiększałem shorty choć ze -25% pod kreską nawet byłem...

Obrazek

Nawet Chief Accounting Officer pozbył się właśnie wszystkich akcji :

http://ir.tesla.com/secfiling.cfm?filin ... IK=1318605

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 lis 2017, 21:23

Yeah -1.7B$ straty we FCF i prawie 3$ straty EPS i 2.6B$ revenue (było 2.9B$)

Powiem szczerze. Zakładałem -1.8B$ straty FCF i 3$ straty EPS oraz 0.5B$ straty z operacyjnej.

REKORD!

A przed wynikami opowiadałem gościowi z Wall Street Journal sytuację TESLi w Europie, bo czekają na wyniki TESLi, żeby jutro puścić artykuł o niej prognozując 1.8B$ straty i 2.6-2.9B$ revenue.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 lis 2017, 22:20

Obligacje TESLi toną o 5% oczekując stopy zwrotu 10% w skali roku za ryzyko. Ciekawe jak teraz Elon pozyska kapitał na dalsze finansowanie.

Obrazek

ODPOWIEDZ