sebo pisze:Gdzie kwalifikujemy Uran oraz Ropę?
Piszesz, że ropa będzie nisko OK a co z Uranem czy możemy go przypisać do surowców?
Mi cały czas ropa nigdzie nie pasuje.
Co do mieszkań chyba, ludzie za bardzo wierzą, że kupią za grosze, nawet jak spadną to raczej połowę wartości nie będzie, nie ma na dzisiaj i na najbliższe lata takiej opcji.
Uran tam gdzie ropa, będzie też niziutko ... Strong DXY = Weak commodities ... Ale to będzie życiowa szansa aby się w surowce zapakować.
Co do mieszkań to na razie ciężko określić ... Co się zdarzy za 2 lata niewiadomo, mój zasięg przewidywania to góra 1/2 roku. Wiadomo, że PMI będą mocniej spadać i coraz więcej slow-down będzie przechodziło w recesje. Co spowoduje deflacyjny strzał? Nie wiem, jak będzie wiadomo co w Polsce to poruszymy temat. Nie zapominajmy, że polscy deweloperzy budują za obligacje niezabezpieczone. Sporo buduje się z terminami oddania 2020. Czy to się sprzedaje jeszcze? Nie wiem. Sporo z terminami 2019 jest już sprzedane. Teraz co się stanie gdy slow-down przejdzie w recesje...
Jak wcześniej pisałem to Polska jest na początku slow-down. Niepewnością jest strefa EURO. Gdy ona szybko spowolni to Polska oberwie. Recesji w Polsce spodziewam się na końcu mitycznej fali #3 na dolarze, która to utknęła na płaskiej korekcie na EURUSD na poziomie ok 1.15. Ile do tego czasu jak się recesja zacznie ludzi kupi mieszkania i ile deweloperzy rozpoczną budów tego niestety niewiadomo, więc trzeba na bierząco patrzeć.
Natomiast jadąc na akt notarialny sprzedaży mieszkania w radiu mówili, że mamy w W-wie najwyższe ceny od 10 lat i będą tylko rosły... Pytanie kiedy nas to ruszy, bo my na razie jesteśmy na początku, ale nie wiadomo jak się rozegra sytuacja globalnie, która spowoduje, że zaczniemy przyspieszać slow-down i wpędzi nas w recesje. Czy już za 3M czy może 6M ... Pytanie co to znaczy recesja... Powiedzmy, że my na potrzeby nasze stwierdzimy, że w Polsce będzie recesja gdy pojawi się -25% na WIG (ok 50-51k pkt). Technicznie pięknie od szczytów z 2008 roku się odbiliśmy 26/01/2018 (to początek inflationary slow-down) :