Spółki do shortowania

Gramy na spadki. Przewartościowane, nadmuchane, przeeksponowane. Stawiamy na przebicie każdego balona.
Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Re: Spółki do shortowania

Post autor: Ryszard Wielkouch » 14 wrz 2017, 14:39

Kandydat na szorta CAR. Za szortem przemawia sprzedaż akcji przez insiderów oraz to, że kurs napotkał na opór w ostatnich dniach. Oczywiście jest ryzyko bo wykres pokazuje trend wzrostowy.

car.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 14 wrz 2017, 21:53

Trochę się spóźniłem z publikacją, ale okazuje się że insider prawdę Ci powie ;)

car2.png

Może ktoś ma pomysły na ciekawe shorty?

Obiecująco wygląda jeszcze etf xrt

xrt.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 15 wrz 2017, 00:57

Można poshortowac bitcoina ;) Zobaczymy czy bańka właśnie pęka... Tak wyliczyłem, że jak zleci do pi*drzwi 1000$ to jest ten limit gdzie BTC wrócił do realnego trendu...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 15 wrz 2017, 07:59

1000$ to jest dzisiaj podobno realny koszt "wykopania" jednego Bitcoina - tak przynajmniej szacują jego kopacze, a więc pole do spadku jest tu duże.

Problem w tym, że tego ustrojstwa nie da się shortowac jeszcze w żaden cywilizowany sposób. A przynajmniej ja takiego nie znam. Dopiero pod koniec roku mają być na niego opcje, ale wychodząc z założenia, że ciemny lud wszystko kupi, to ja bym bardziej przy użyciu tych opcji grał nie tyle na wzrost czy spadek Bitcoina, ale po prostu na jego zmienność.

PS. Ryszard, tym wykresem CAR wygrałeś właśnie nagrodę pocieszenia jako mistrz perfekcyjnego timingu :)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 15 wrz 2017, 09:59

PS. Ryszard, tym wykresem CAR wygrałeś właśnie nagrodę pocieszenia jako mistrz perfekcyjnego timingu :)

To czekam na puchar ;)

Też nie widzę sposobu na shortowanie bitcoina. Jest fundusz bitcoinowy GBTC, ale nie ma na niego opcji. Druga opcja to szortowanie producentów kart graficznych służących do kopania krypto walut, ale na teraz nie widać żadnej reakcji.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 15 wrz 2017, 10:12

Puchar? Nagrodą pocieszenia są słowa pocieszenia:)

Nvidia jest w sumie totalnie przewartościowania, bo Forward P/E wynosi tu... 42, a kurs wygląda jakby ostatnio wyhamował wzrosty.

Aż wystawie sobie na to jakiegoś bear spreada wieczorem, tak dla czystej zasady, żeby chociaż cokolwiek postawić przeciwko temu kuriozalnemu rynkowi.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 15 wrz 2017, 13:01

Dobrze teraz mieć szorty tak na wszelki wypadek można dostać nieoczekiwanego bonusa od Atomowego Kima ;)

Zastanawiam się nad parą walutową EUR/GBP przynajmniej do listopada bo pojawiły się pogłoski odnośnie podnoszenia stóp procentowych.

eurgbp.png

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 16 wrz 2017, 08:25

Te jego próby chyba już nie robią na rynkach większego wrażenia. Wygląda na to jakby inwestorzy przywykli do tego, że to jest teraz nowa normalność.

A to EUR/GBP chcesz kupić czy sprzedać?

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 16 wrz 2017, 09:26

Tak jest to nowa normalność, ale kilku analityków w tym James Rickards twierdzi, że sytuacja wymknie się spod kontroli w ciągu pół roku.
Jak dla mnie na pokazie sił powinno się skończyć bo będziemy mieli epicki krach, ale co ja tam wiem ;)

Temat o szortowaniu więc chciałem kupić opcje put na na EUR/GBP, ale jedyne co znalazłem to GBP/USD za pomocą etfu FXB.
Timing pewnie znowu nie jest świetny bo funt już dość mocno się umocnił, ale zgodnie z regułą "kupuj plotki sprzedawaj fakty" powinien w dalszym ciągu rosnąć.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 16 wrz 2017, 17:26

Tomek pisze:Nvidia jest w sumie totalnie przewartościowania, bo Forward P/E wynosi tu... 42, a kurs wygląda jakby ostatnio wyhamował wzrosty.

NVIDIA to też kosmos, tyle, że ta spółka zarabia, ale jej przychody przy kursie 60$ i 170$ są takie same o dziwo O_O, tyle, że "górnicy" od Bitcoina kupują Nvidie i tak jak patrzyłem się w ich zestawieniach mają spore straty na kartach graficznych dla sektora detalicznego (Kowalski kupuje komputer), ale rekompensują to wzrostem sprzedaży dla "górników", tyle, że sprzedaż i przychody ze sprzedaży są od kilku lat takie same (mówie z pamięci, bo raz już NVIDIE prześwietlałem, skąd skok z 60$ na już teraz 170$) - to efekt szału na "walucie" krypto.

Tomek pisze:1000$ to jest dzisiaj podobno realny koszt "wykopania" jednego Bitcoina - tak przynajmniej szacują jego kopacze, a więc pole do spadku jest tu duże.

No widzisz, a ja ten 1000$ wyliczyłem z teorii bańki a więc : (pod warunkiem, że bańka pęka)

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 16 wrz 2017, 19:24

No Nvidia rzeczywiście ładnie zarabia, a prognozy przychodów i zysków cały czas stabilnie rosną. Tylko, że nawet patrząc na prognozowany EPS na cały 2018 rok, to P/E przy dzisiejszej cenie akcji wychodzi tu 50. Zwłaszcza, że trzeba wziąć pod uwagę, że jak kurs BTC runie, to zapotrzebowanie na ich karty graficzne też runie i prognozy będą rewidowane.

Zwróćcie uwagę, że od końcówki 2016 roku swoje pozycje zaczynają redukować zarówno inwestorzy instytucjonalni, jak i sami insiderzy. Wygląda więc na to, że od 2017 r. kurs pompuje już tylko ulica.

Obrazek

Zauważyłem też, że tłumowi uciekinierów przewodzi CEO Nvidii, który regularnie wyprzedaje spore pakiety akcji od paru miesięcy. No i już pomijam nawet fakt, że ostatnia sprzedaż pakietu za 18 mln miała miejsce parę dni przed tym jak Chiny ogłosiły, że banują giełdy BTC. To oczywiście przypadek! :)

Obrazek

PS. Ryszard, a jeśli chcesz shortować EUR/GBP, to nie prościej na foreksie przez jakieś polskie XTB czy coś takiego?

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 17 wrz 2017, 10:11

Nvidia wygląda jak dobry materiał na shorta. Nawet wykres bitcoin wygląda na fazę bull trap.

Tylko jest jeden problem CEO JP Morgan Jamie Dimon specjalnie zbija cenę, a potem JP Morgan kupuje bitcoina po spadkach

http://www.zerohedge.com/news/2017-09-1 ... oin-europe

Liczba shortów na Nvidie mocno spadła, ale pewnie był to wynik short squeeza :) ?

chart.png

Faktycznie Tomku byłoby lepiej skorzystać z forexa tylko nie miałem z nim jeszcze styczności ;)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 wrz 2017, 14:14

To na pewno po części efekt short squeeze, choć Nvidia nigdy nie miała pokaźnego "float'u" w shortach. Myślałem, że 4-5% to raczej max był (a tu było po 10-15% shortów wow!). Za piątek 15/09 mieli 3.09% shortów - to co to jest, ale z drugiej strony jak się zacznie wyprzedaż, to lepiej, żeby tych shortów było 30% bo kurs nie zwali się w trybie "ludicrous". Do tego "days to cover" = 1.4 co oznacza, że potrzeba 1.4 dnia aby wszystki shorty zamknąć (a to tyle co NIC).

Nvidia zarabia póki co, ale "szczury" się katapultują. Jest z czego zlatywać. Cena kompletnie oderwana od rzeczywistości, ale jeszcze kilka nacji musi zbanować BitCoina, a wtedy spadek przychodów o 3% to wodospad o 20% w dół, bo to zazwyczaj tak działa. Ja tą NVIDIĘ też cały czas obserwuje pod względem spadku na BTC i zawalenia się jej kursu, ale jeszcze z 1 kraj powinien dołożyć bana na te krypto-g..wna ;)

Jak już o nich rozmawiamy :

"Jaki kraj pozwoli na kreowanie "pseudo" waluty i pominie kontrolę na tą walutą?" - podziwiam wielbicieli BTC i innych krypto, ale niech odpowiedzą sobie najpierw na to pytanie. Rządy mają ogromne pole do popisu w banowaniu crypto, a jak cały czas jestem przekonany, że koniec krypto będzie wtedy gdy ISIS zrobi atak terrorystyczny a rząd USA orzeknie, że finansowani byli przez krypto. Wtedy mamy The End, bo dla przykładu kogoś do pierdla wsadzą i handel umrze :) Tylko jak potem przekonać ludzi do cashless society...

Skoro jest już 3% shortów i wszystkie uciekły czas coś obstawić przeciwko chyba :)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 17 wrz 2017, 15:36

Nvidia niedawno była w topie najbardziej szortowanych spółek, 2 strony wcześniej jest lista top szortów :)
Mała ilość shortów jest jak najbardziej bearish.

Zwróciłbym jeszcze uwagę na drugiego producenta kart graficznych i procesorów czyli AMD. Tam sytuacja jest identyczna President & Ceo wyprzedaje duże ilości akcji.
amd.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 wrz 2017, 17:02

AMD i Nvidia poleciały na fali "kopania" krypto-walut. Chyba ani jeden CEO ani drugi CEO sami przestali wierzyć już w te krypto skoro tak zaczęli się pozbywac akcji. To zawsze też jest znak.

Tak patrzę NVIDIA już 190$ (WOW)... ta spółka ma tak spokojnie z -100$ do zlecenia, o ile tylko mania na krypto musi przelecieć przez jakieś kolejne bany. JP Morgan teraz zrobił cyrk z Bitcoinem, ale czy to znowu nie było wyreżyserowane, zeby ubrać ulicę w krypto przed zwałką - zobaczymy. Dziś Chiny znowu rozszerzyły zakaz crypto.

ODPOWIEDZ