Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 08 sie 2018, 18:45

Gregory pisze:Gospodarka Rosji to przecież gospodarka surowcowa, ropa w niej zajmuje bardzo dużą pozycję. Myślę że wywiad doniósł że z ropą będzie źle. W każdym razie z każdym tickiem ropy w dół rubel up. Nie da się tego nie zauważyć.
Dla odmiany spadający rubel pociągnął złoto, sądzę że target będzie w okolicy 82 tyś.
To nie tak ... To psychologia...

Rosja bardzo chciała uciec od DXY, ale pomyliła cykl. DXY rośnie, a waluta rezerwowa jest potrzebna do obsługi wszystkiego (póki nie upadnie, a nie upada). Nagle Rosja zdała sobie sprawę, że myślała, że w tym cyklu DXY upada i zaopatrzyła się bezsensownie z tony złota. Cykl poszedł w fazę strong DXY czyli słabe złoto, albo crash na EEM, więc Rosja podwójnie jest poszkodowana. Raz, że nie ma USD, dwa ma Gold, ale to nie ten cykl, więc jak sprzeda złoto to straci na tym. Jedyne co jej zostaje to pompowanie ropy bo ta jest w USD i zalanie świata, aby nie wyprzedawać złota... No i tak psychologia zachowań ludzkich powoduje -> Strong DXY = low oil price...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 sie 2018, 18:56

Nuda dzisiaj jak cholera ... Coś się musi wydarzyć, abym dostał powiadomienie +/- 2% NASDAQ... PPT ratuje rynek po raz pierdyliardowy ... Albo go puszczą banki centralne, albo stracą kontrolę ... albo a) albo b) innej opcji nie ma... 4.3 sigma się wydarzy i to szybciej niż nam się wydaje.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 sie 2018, 19:00

A my na to ... Wow, ale zdziwieni jesteśmy, wiemy to od 1/2 roku :)

Obrazek

noth

Post autor: noth » 08 sie 2018, 19:09

Patrząc na COT to mi wychodzi, że USD raczej powinien słabnąć i da giełdzie pare miesięcy więcej wzrostów, ale równie dobrze mogą dobrać L bardziej i dxy dalej do 100. Chociaż złoto, platyna na ekstremach wyprzedania, to samo aussie i kiwi. Ewentualny jakiś mały deal Chiny-USA może właśnie te wyprzedane waluty, metale ładnie wystrzelić do góry.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 sie 2018, 19:11

Czy wiadomo coś na temat osiągnięć delegacji Tureckiej w Waszyngtonie?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 sie 2018, 19:18

noth pisze:Patrząc na COT to mi wychodzi, że USD raczej powinien słabnąć i da giełdzie pare miesięcy więcej wzrostów, ale równie dobrze mogą dobrać L bardziej i dxy dalej do 100. Chociaż złoto, platyna na ekstremach wyprzedania, to samo aussie i kiwi. Ewentualny jakiś mały deal Chiny-USA może właśnie te wyprzedane waluty, metale ładnie wystrzelić do góry.
COT źle mówi gdy po 10 latach trend się zmienia... i ludzie się fixują na record long/short od 2 lat...

Chyba, że dolar nagle zasłabnie ... Czego nie można wykluczyć, ale EURUSD mi podpowiada, że marne na to szanse...

RSI 20 w trendzie spadkowym może być za chwilę RSI 5... RSI ma rację bytu przy stałym trendzie, inaczej patrzeć na RSI nie ma co patrzeć, bo technika przy zmianie trendu OSZUKUJE (co już nie raz wspominałem).

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 sie 2018, 19:20

Gregory pisze:Czy wiadomo coś na temat osiągnięć delegacji Tureckiej w Waszyngtonie?
Na razie tyle co nic ...

Obrazek

noth

Post autor: noth » 08 sie 2018, 19:29

Greg pisze:
noth pisze:Patrząc na COT to mi wychodzi, że USD raczej powinien słabnąć i da giełdzie pare miesięcy więcej wzrostów, ale równie dobrze mogą dobrać L bardziej i dxy dalej do 100. Chociaż złoto, platyna na ekstremach wyprzedania, to samo aussie i kiwi. Ewentualny jakiś mały deal Chiny-USA może właśnie te wyprzedane waluty, metale ładnie wystrzelić do góry.
COT źle mówi gdy po 10 latach trend się zmienia... i ludzie się fixują na record long/short od 2 lat...

Chyba, że dolar nagle zasłabnie ... Czego nie można wykluczyć, ale EURUSD mi podpowiada, że marne na to szanse...

RSI 20 w trendzie spadkowym może być za chwilę RSI 5... RSI ma rację bytu przy stałym trendzie, inaczej patrzeć na RSI nie ma co patrzeć, bo technika przy zmianie trendu OSZUKUJE (co już nie raz wspominałem).
Wydaje mi się po prostu, że paliwa brakuje powoli USD na wzrosty nie mogą się przebić ponad 95, jak pisałem dużo L w Cot, podwyżka stóp wliczona w kurs ponad 90% prawdopodobieństwa, Trumpowi też zaczyna nie pasować mocny dollar.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 08 sie 2018, 19:35

Dobre :)

Obrazek

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 08 sie 2018, 19:45

Jest jeszcze QT robione przez FED.

DXY koło 95 może się kręcić jeszcze trochę. Jak przebije 96 to znaczy, że do góry będzie leciał dalej.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 08 sie 2018, 19:55

noth pisze:
Greg pisze:

Wydaje mi się po prostu, że paliwa brakuje powoli USD na wzrosty nie mogą się przebić ponad 95, jak pisałem dużo L w Cot, podwyżka stóp wliczona w kurs ponad 90% prawdopodobieństwa, Trumpowi też zaczyna nie pasować mocny dollar.
Też widzę w COTach pozycjonowanie na słabego dolara względem wielu walut, ale jest tam też mega pozycjonowanie na np. wzrost na 10 letnich obligacjach amerykańskich. Wydaje mi się, że jedno wyklucza drugie. Mocny dolar to drogie obligacje. Drogie obligacje to mocny dolar. Drogie obligacje i mocny dolar to duża wyprzedaż na rynku akcji.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 08 sie 2018, 20:08

Greg co to jest 4.3 sigma?
Bo nigdy wczesniej tego nie uzywałeś a teraz tylko o tym piszesz.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 08 sie 2018, 20:23

Bartek pisze:Greg co to jest 4.3 sigma?
Bo nigdy wczesniej tego nie uzywałeś a teraz tylko o tym piszesz.
https://sixfigureinvesting.com/2016/07/ ... ack-swans/

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 sie 2018, 20:30

Ryszard Wielkouch pisze: Też widzę w COTach pozycjonowanie na słabego dolara względem wielu walut, ale jest tam też mega pozycjonowanie na np. wzrost na 10 letnich obligacjach amerykańskich. Wydaje mi się, że jedno wyklucza drugie. Mocny dolar to drogie obligacje. Drogie obligacje to mocny dolar. Drogie obligacje i mocny dolar to duża wyprzedaż na rynku akcji.
Tak jedno wyklucza drugie. Mocny DXY = niskie rentownosci 10Y (wzrost ceny obligacji). Obligacje maja racje potem rynek walutowy.

GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM » 08 sie 2018, 21:39

Troche do posmiania.. mam nadzieje ze Wszyscy maja poczucie humoru ;-)
ppt.jpeg

Zablokowany