Okazja na Cobalt 27
Re: Okazja na Cobalt 27
Był jakiś włam do magazynu i zniknęło 112 ton surowca. Ponoć KBLT.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ouse-heist
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ouse-heist
Czyli popyt na kobalt jest, nawet u złodziei, to w sumie dobra wiadomość :)) Rzeczywiście Cobalt27 trzymał tam część swoich zapasów, ale ponoć wszystkie były ubezpieczone. Wydaje mi się jednak, że akcje lecą, bo leci sama cena kobaltu, a do tego dochodzi generalnie zły sentyment wobec surowców w tym momencie. Ja to jak zwykle mam beznadziejny timing przy wchodzeniu w takie długoterminowe inwestycje, dlatego zawsze wchodzę skromnie, a potem po takich zjazdach uśredniam i dokupuję.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Bardzo dużo urósł kobalt przez ostatnie 2 lata, korekta raczej nikogo nie zaskakuje. Ja też wszedlem trochę za szybko
W sumie coś w tym jest z tym wchodzeniem za szybko, podobno jest nawet taka zasada giełdowa, że jak myślisz że to odpowiedni moment to poczekaj jeszcze trochę. ;]
W sumie coś w tym jest z tym wchodzeniem za szybko, podobno jest nawet taka zasada giełdowa, że jak myślisz że to odpowiedni moment to poczekaj jeszcze trochę. ;]
Patryk Rozgwiazda pisze:Bardzo dużo urósł kobalt przez ostatnie 2 lata, korekta raczej nikogo nie zaskakuje. Ja też wszedlem trochę za szybko
obserwuję luźno ten kblt. patrząc na wykresy ceny kobaltu, które Tomek wkleił to on może spokojnie z korektą zejść poniżej 30$. Są jakieś inne niż rosnący dolar i korekta powody spadku koblatu obecnie? chodzi mi o fundamentalne rzeczy typu mniejsze zużycie niż prognozy, jakieś zaskakujące technologie powodujące, że jednak kobaltu nie będzie tyle potrzeba ect?
Gdzie najlepiej obserwować newsy o kobalcie/kblt - oprócz SA? ktoś coś poleca?
Po wczorajszym spadku mamy zamknięty gap na KBLT. Osobiście nie kupuję już akcji prawie w ogóle, ale przyglądam się temu, jako fajnemu zakładowi na branżę samochodów elektrycznych do wrzucenia w portfel długoterminowy. Jeszcze mam do zrobienia DD, ale przekonuje mnie fakt, że EV to nie tylko Tesla, ale praktycznie każda już większa firma produkująca samochody.
No i 5% do przodu dzisiaj na KBLT ;).
Zdaje się, że zamknięcie gapa nie miało większego wpływu. Lekki odbicie i lecimy dalej w dół. Nie lubię łapać spadających noży, ale w końcu jest to spółka na naprawdę długi termin. Pierwsza transza w portfelu.
Plus jest taki, że ta firma to ekspozycja na czysty kobalt, bo ona nie prowadzi żadnej działalności operacyjnej, a więc nie generuje ryzyka takiego jak w przypadku normalnych firm. No ale ten Cobalt 27, razem z Tata Motors, to się okazują moje dwie największe wpadki w tym roku i najgorszy timing jaki może być. Cobalt 27 zacząłem uśredniać przy cenie 9.50 CAD... Teraz to już włączam tylko swój "staying power" i czekam cierpliwie na te samochody elektryczne na ulicach (albo chociaż na jakieś zamieszanie w DRC:)
Już doczytałem w miarę przyzwoicie o KBLT i jestem do niej przekonany, bo mam dobre doświadczenie ze streamerami, tyle, że złota. Z resztą jedna z nich, Wheaton Precious Metals (dawne SLW, dzisiaj WPM), również uczestniczyła w ostatnim zakupie kobaltu od Vale.
http://www.mining.com/wheaton-precious- ... le-us690m/
A co do timingu to ja się nikomu nie dziwię. Tak jak podkreślasz, ważne, żeby mieć nisko skorelowany portfel i jakoś przetrwać większe spadki.
http://www.mining.com/wheaton-precious- ... le-us690m/
A co do timingu to ja się nikomu nie dziwię. Tak jak podkreślasz, ważne, żeby mieć nisko skorelowany portfel i jakoś przetrwać większe spadki.
Dzisiejszy dołek był na 6.67 CAD teraz jest 6.97 CAD natomiast obroty spadły - chyba ustawie zlecenie na 6.66 CAD - DONE
Ostatnio zmieniony 02 sie 2018, 22:20 przez jumper, łącznie zmieniany 1 raz.
Sama cena kobaltu ostro leci w dół od maja. Nawet ciężko określić gdzie tam jakiś dół może być. Ale no kusi ten KBLT :-).
Też zastanawiam się czy jeszcze nie dołożyć do pieca. Trochę za szybko w to wszedłem, ale no kto mógł przewidzieć ten spadek ;)
Natknąłem się na artykuł, w którym jest mowa o możliwości zastąpienia kobaltu w bateriach manganem. Wygląda na to, że technologia już jest, natomiast pozostaje tylko kwestia produkowania tego na skale przemysłową https://swiatoze.pl/nowa-technologia-ba ... w-kobaltu/
No właśnie, technologia zastępowania kobaltu tańszym niklem też już jest, ale technologia opracowana na uniwersytecie to jedno, a wdrożenie jej na komercyjną masową skalę to zupełnie co innego. W przypadku niklu mówi się o minimum 10-15 latach, więc trochę czasu jeszcze mamy :)
Mocno wierzycie w samochody elektryczne za mocno.
Akurat Nikiel to rozsądna decyzja, ale surowce lepiej przez spółki i z dywidendą, bo surowce to tak skaczą i tak trudno wyczuć dobry moment, że ja sobie odpuściłem, bo one potrafią generować tylko straty w portfelu.
Akurat Nikiel to rozsądna decyzja, ale surowce lepiej przez spółki i z dywidendą, bo surowce to tak skaczą i tak trudno wyczuć dobry moment, że ja sobie odpuściłem, bo one potrafią generować tylko straty w portfelu.