Złoto, srebro, platyna

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Re: Złoto, srebro, platyna

Post autor: Ryszard Wielkouch » 22 lip 2017, 11:44

Może to nic nie znaczy, ale spekulacyjne pozycje na spadek jena japońskiego mocno wzrosły. W poniedziałek jest odczyt PMI dla przemysłu i usług. Prognoza to 52.
Jeżeli zobaczymy flash crash w nocy na metalach to wiadomo skąd :>

net_short.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 22 lip 2017, 21:35

Obrazek

Zobaczcie. Na potwierdzenie tego co pisałem o zerowych stopach procentowych, że inflacji nie mogą wywołać.

W latach 90-93 ok 1-2ch krajów odnotowało niską inflację. A jakie stopy procentowe były? w USA około 5%

Po 2008 roku? Wszędzie niska inflacja, a stopy? Wszędzie ZERO.

A FED chce wzbudzić inflację tanim pieniądzem.... haha. 2 posty wyżej macie wytłumaczenie dlaczego nie da się. Oczywiście inflacja jakaś jest, choć cieżko ją skalkulować, ale na pewno nie taka jak inflacja wycen np. akcji.

YEN jest akurat strasznie dziwną walutą dla mnie, której nie rozumiem. Tu nie ma wbrew pozorom bezpośredniej korelacji jak się wszyskim wydaje do metali szlachetnych. Na razie to tak wszyscy to handlują. Nadrukujesz tego Yena tyle, że zalejesz świat a ludzie widzą w tym safe haven asset...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 23 lip 2017, 23:56

Kolejne potwierdzenie mojego myślenia, że do STAGE 3 powoli się zbliżamy :

https://youtu.be/CyVmWgdIAmY?t=9m5s

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 sie 2017, 21:08

Dwóch największych manipulatorów rynku : Goldman Sachs i JP Morgan skupuje gigantyczne pokłady fizycznego srebra... Hmmmm (zawierzcie mi na słowo już mi się nie chce wrzucać danych twardych)...

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 09 sie 2017, 21:19

Zgadza się, ja to jestem uzależniony od srebra ;) Póki co spółki wydobywające lub pośredniczące w metalach szlachetnych nie oddają wzrostu cen złota oraz srebra w wycenach swoich akcji. Chyba wszyscy traktują to jako fake rally i za chwilę wszystko ma wrócić do normy.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 09 sie 2017, 21:21

No to mądre chłopaki, jak już to dawno temu zrobiłem, teraz tylko czekać na rajd jak Kubica.

Z tymi spółkami jest mały problem, że od paru lat nie wiedzie im się dobrze finansowo.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 sie 2017, 21:29

Ja też zwiększam zaangażowanie w fizyczne srebro... i w wydobywcze ... te od srebra.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 09 sie 2017, 21:45

Ja już jestem dawno po 2014 był dobrym rokiem, hm aż tyle mineło czasu? Naprawdę w tej inwestycji trzeba być cierpliwym.

Wydobywcze, chodzi Ci o spółki wydobywcze (które, wydobywają tylko srebro) ?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 sie 2017, 21:47

sebo pisze:Wydobywcze, chodzi Ci o spółki wydobywcze (które, wydobywają tylko srebro) ?

Tak.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 09 sie 2017, 22:17

Wybierasz/wybrałeś pojedyńcze spółki czy cały ETF?
:)

Jak kiedyś przeglądałem to był jeden ETF, który posiadał spółki wydobywcze, ale jak się przyglądałem pojedyńczym spółką to jakieś rewelacyjne nie były. Pewnie to się nie prędko zmieni, chyba, że się mylę. Srebro musi być droższe by miały przyzwoite zarobki.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 10 sie 2017, 12:06

Nie wybieram spółek pojedyńczych. Tu idę w ETFy (niestety ... no cóż lenistwo nie popłaci mi pewnie). Są 2 takowe : SILJ i SIL

Srebro jest w skrajnej niełasce, ale ponownie powtarzam - "Nie po to Goldman z JP Morganem skupują fizyczny metal z rynku, żeby na tym stracić". Zresztą historycznie Gold:Silver ratio pokazuje jak skrajnie srebro jest niedowartościowane :

Obrazek

Przełamuje to MA50, więc srebro powinno zyskiwać, zresztą ten wskaźnik jest na 75 a to oznacza, skrajne przewartościowanie złota vs srebra. Oczywiście pytanie czy tak dalej będzie czy srebro stało się już metalem przemysłowym (jak platyna - ale z platyną jest trochę inna historia, jej się wydobywa 200 ton rocznie tylko i zaczyna jej brakować pomału) czy jeszcze szlachetnym.

Spółki wydobywające srebro nie mają najlepszego czasu za sobą. To dobrze, bo zmniejsza się wydobycie tak, że zaczyna się robić za mała podaż w stosunku do popytu. Analogiczna sytuacja do uranu, gdzie z 500 "kopaczy" zostało 40stu. Tu jest podobnie - pytanie tylko kiedy rynek się "zorientuję", więc chcę być pierwszy. :)

Ten rok chcę zamknąć z 10% całego portfela w fizycznym metalu (50/50 gold i silver) i ok 5% w akcjach spółek wydobywczych (też 50/50 gold i silver), stopniowo się cashując z innych inwestycji. Coraz mniej działania FEDu i ECB czy BoJ mi się zaczynają podobać.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 10 sie 2017, 14:38

10% przy tym co się dzieje na świecie, to dość mało.

Napisałeś coś ważnego, czy srebro jest metalem przemysłowym czy jeszcze szlachetnym, zastanawiam się od dawna i mam dwie odpowiedzi chyba o jedną za dużo.

Dlaczego jak ktoś inwestuje w złoto to do portfela wkłada max 10% czy to jest z góry ustalony przedział maks ze znanych dywersyfikacji portfela? Czemu nie 25% 50% czy 75% tylko max 10%?

W dokumencie World Silver Survey 2017 na stronie 28 są wymienione spółki i można je poddać sprawdzeniu finansowemu i wybrać te z najlepszą perspektywą.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 10 sie 2017, 15:08

Źle zrozumiałeś sebo, ja chcę 10% do końca roku (po prostu to 10-15% się zbiega z tym ile zcashuje innych inwestycji). Docelowo chciałbym tak mieć ze 25%. Niestety w moim przypadku to nie takie proste, żeby dojść szybko do 25%.

Te 10% to nie jest żaden przedział, że max itp. Fakt, że zaczynam fluktuację ze wszystkich obligacji, akcji itp w stronę złota i cash'u. Na pewno za wszystkie środki nowe które mi "wejdą" nie kupię ani jednej obligacji i ani jednej akcji. Wszystko będę sukcesywnie wywalał w metale szlachetne.

Nikt nie powiedział max 10%. Jak coś innego spadnie (np. akcje) to może się okazać, że z tych 10-15% zrobi się 30%, więc ten % jest dość płynny.

Srebro na razie jest traktowane jako metal przemysłowy, ale wydaje mi się, że gdy złoto zacznie rajd do góry to srebro też zyska ponownie status szlachetnego z przemysłowego.

Dopiero co pokazywałem 2 strony temu, że złoto wybija się górą lub dołem z formacji flagi (trójkąta) po 7 latach trendu. Obstawiałem górę i póki co :

Obrazek

Ta czerwona przerywana linia to górna linia flagi od 08/2011, a więc 6-ścio letnia formacja...

Obrazek

Wybicie ponad 1300$ to bullish sygnał, a ponad 1400$ to rajd i mega bullish w/g mnie i to tak na 2000$ - wtedy srebro przyspieszy tak ze 2-3x szybciej niż złoto. Na razie nie ma się co cieszyć bo może to być "bull trap" póki co, więc na fanfary jeszcze za wcześnie. W szczególności, że kraj z 3MLD$ PKB (Korea Północna) grozi wojną USA z PKB liczonym w T$ co już jest farsą samą w sobie... Pamiętajcie, że było bardzo dużo shortów na złoto, więc możemy spory short squeeze zaraz zobaczyć.

A mam wrażenie, że zaczynamy początek tak z 10-15% korekty właśnie - zresztą dopiero co pisałem o strasznie niskim poziomie wolnej gotówki przez inwestorów co przekłada się na brak możliwości pompowania cen akcji (no chyba, że banki centralne zaczną skupować) i pobrania krótkich pozycji

Odnośnie srebra, podobna sytuacja jak na złocie tyle, że flaga jest od 08/2012 i jeszcze nie wybiło, ale ostatnie 3 dni to jakiś absurd na srebrze (w sensie byczy)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 sie 2017, 11:25

TADAMMMMM : złoto przełamało 1300$

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 sie 2017, 11:32

To teraz się przekonamy czy jest siła, bo jak nie to znowu spadnie i tak w kółko przez ruski rok.
Ogólnie ostatnio ciekawie zachowywały się surowce.
Tyle lat już czekam :)

ODPOWIEDZ