Interactive Brokers
-
Re: Interactive Brokers
A wiecie może czy IB posiada opcje na pary walutowe np. USD/PLN?
I czy IB pobiera jakąś opłatę za wykonanie opcji (wykorzystanie strategii wystawionych putów).
I czy IB pobiera jakąś opłatę za wykonanie opcji (wykorzystanie strategii wystawionych putów).
Wykonanie opcji jest darmowe (zarówno exercise jak i assignment), ale z par walutowych IB ma tylko opcje na EUR/USD i GBP/USD. Szczerze mówiąc nie znam brokera, który indywidualnym klientom oferuje inne opcje walutowe. Zazwyczaj to domena banków i transakcji zawieranych poza regulowanym rynkiem.
Dla zainteresowanych - Interactive brokers udostępniło od dzisiaj handel na GPW: https://www.interactivebrokers.com/en/i ... 100&page=1
ale wygląda na to że ilość spółek - przynajmniej na razie - jest dość ograniczona.
Prowizje: https://www.interactivebrokers.com/en/i ... &p=stocks1
0,1 % min. 15 PLN
ale wygląda na to że ilość spółek - przynajmniej na razie - jest dość ograniczona.
Prowizje: https://www.interactivebrokers.com/en/i ... &p=stocks1
0,1 % min. 15 PLN
Z minimalna prowizja 15 pln to polskiego rynku chyba nie zawojuja...
Szerokiego rynku raczej nie ale dla kogoś kto obraca większymi kwotami 0,1 % to niezła oferta - nie licząc DeGiro to, o ile się nie mylę, najlepsza spośród dostępnych brokerów.
- ProstaGiełda
- Kontakt:
Z perspektywy mojego handlu to słaba oferta. Gdybym grał tylko na Blue Chipach to najlepsza możliwa, ale weź tu wrzuć 15 000 zł (czyli minimum przy którym 0.1% = 15zł) w niektóre spółki sWIG i podniesiesz ich kurs o 50% jednym zleceniem ; )
Takich ekstremalnie mało płynnych spółek to lepiej w ogóle unikać w handlu - niezależnie od wielkości prowizji :)
Założyłem konto w IB parę dni temu. Póki co jedno główne zaskoczenie (albo brak umiejętności uruchomienia) nie mam dostępu do żadnej AT.
Wpłaciłem parę dolarów i czekam na przeniesienie opcji ale myślałem, że poza opóźnieniem notowań to AT będzie dostępna od razu a tu niespodzianka.
Wygląda na to, że nauka gry poza granicami kraju będzie kosztowna ;-)
Wpłaciłem parę dolarów i czekam na przeniesienie opcji ale myślałem, że poza opóźnieniem notowań to AT będzie dostępna od razu a tu niespodzianka.
Wygląda na to, że nauka gry poza granicami kraju będzie kosztowna ;-)
Brak umiejetnosci uruchomienia. AT dziala nawet nawet na danych z opoznionym dostarczeniem. Jak widzisz wykres ceny to masz tez dostep do AT.
Po prostu próbowałem to robić przez WebTrader a tu chyba nici z tego i trzeba wejść przez TWS.
Tu pojawia się problem bo na kompie w pracy blokuje mi wejście na TWS (po zainstalowaniu aplikacji nie wpuszcza mnie na serwer).
Przyzwyczaiłem się do Sogo więc teraz chodzę trochę po omacku.
Tu pojawia się problem bo na kompie w pracy blokuje mi wejście na TWS (po zainstalowaniu aplikacji nie wpuszcza mnie na serwer).
Przyzwyczaiłem się do Sogo więc teraz chodzę trochę po omacku.
Andrzej pisze:Brak umiejetnosci uruchomienia. AT dziala nawet nawet na danych z opoznionym dostarczeniem. Jak widzisz wykres ceny to masz tez dostep do AT.
AT jest tylko na TWS. Pogadaj z IT w pracy zeby odblokowali, ja mialem ten sam problem, ale nie wiedzieli jak to zrobic i kazali mi uzywac VPN do laczenia z TWS, ale ja w Luandzie mam biuro tu nikt nic nie umie zrobic poza zainstalowaniem worda. W Polsce powinni Ci odblokowac bez problemu polaczenie.
W Interactive Brokers pojawiła się również możliwość wyboru PLN jako waluty podstawowej ( base currency ).
Czy można w IB wykonać dwie transakcje na tym samym walorze o przeciwnych kierunkach lub posiadać kilka portfeli/rachunków, tak aby właśnie grać kilkoma systemami na tym samym walorze?
Można hedgować pozycje jak najbardziej.
Domyslnie np. przy składaniu zlecenia sell jeśli mamy już pozycję long zamykana jest automatycznie pozycja long.
Ale wystarczy wejść w ustawienia zaawansowane na panelu order entry i odhaczyć parametr "one cancels other" i można otworzyć przeciwstawną pozycję nie usuwając już istniejącej.
Domyslnie np. przy składaniu zlecenia sell jeśli mamy już pozycję long zamykana jest automatycznie pozycja long.
Ale wystarczy wejść w ustawienia zaawansowane na panelu order entry i odhaczyć parametr "one cancels other" i można otworzyć przeciwstawną pozycję nie usuwając już istniejącej.
Ok, dzięki.
Rozumiem też, że z IB API też to wykonam?
Rozumiem też, że z IB API też to wykonam?