Ropa, Gaz i inne

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Thorwald
Stały bywalec

Re: Ropa, Gaz i inne

Post autor: Thorwald » 23 cze 2018, 11:33

Obrazek

EIA estimates that U.S. crude oil production averaged 10.7 million barrels per day (b/d) in May, up 80,000 b/d from the April level. EIA projects that U.S. crude oil production will average 10.8 million b/d in 2018, up from 9.4 million b/d in 2017, and will average 11.8 million b/d in 2019.

Im większa produkcja tym więcej trzeba piasku. Produkcja dużo szybciej rośnie wraz ze wzrostem ceny ropy, niż spada wraz ze spadkiem ceny. Ważne, żeby albo produkować "piasek" tam gdzie jest zapotrzebowanie na niego lub mieć możliwość taniego dostarczenia tam gdzie jest potrzebny. Jednym z najważniejszych ograniczników wzrostu produkcji ropy w USA są problemy logistyczne. Kolejnym ważnym czynnikiem w przypadku spółek "piaskowych" to zapewniać kompleksowe usługi. Technologia cały czas ewoluuje i żeby spółka nie została wypluta na którymś z "technologicznych zakrętów" powinna zapewniać nie tylko piasek, ale kompleksowe usługi. Tak, że jak wymagany rodzaj piasku lub rodzaj cieczy do fracowania się zmieni to by mogła nadal zapewniać usługę.

Crude oil is produced in 32 U.S. states and in U.S. coastal waters. In 2017, about 65% of total U.S. crude oil production came from five states: Texas—38% North Dakota—11% Alaska—5% California—5% New Mexico—5%

EIA forecasts that total U.S. crude oil and petroleum product net imports will fall from an annual average of 3.7 million b/d in 2017 to an average of 2.5 million b/d in 2018 and to 1.6 million b/d in 2019, which would be the lowest level of net oil imports since 1959.

The U.S. Energy Information Administration (EIA) estimates that in 2017, about 4.67 million barrels per day of crude oil were produced directly from tight oil resources in the United States. This was equal to about 50% of total U.S. crude oil production in 2017. Tight oil is oil embedded in low-permeable shale, sandstone, and carbonate rock formations.
In 2017, U.S. net imports (imports minus exports) of petroleum from foreign countries were equal to about 19% of U.S. petroleum consumption.1 This was the lowest percentage since 1967.

_Deco_10

Post autor: _Deco_10 » 23 cze 2018, 19:32

Mam takie pytanie częściowo powiązane z tematem ropy a mianowicie czym się różnią akcje Gazpromu z akcjami Gazprom Neft? Te drugie wycenione są kilka razy drożej, z czego to wynika? Czy Gazprom Neft to są wyodrębnione, bardziej dochodowe części całego Gazpromu?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 23 cze 2018, 20:53

Stary, nie zadawaj pytań, na które odpowiedź można znaleźć w Google w ciągu siedmiu sekund. Gazprom Neft to zupełnie inna, odrębna spółka, która działa na rynku już od 1995 roku. Większość jej akcji należy do Gazpromu, ale jedne z drugimi nie mają wiele wspólnego, a ich nominalna cena nie ma żadnego znaczenia, bo trzeba ją odnosić do tego, ile zysku każda ze spółek generuje na jedną akcję.

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 05 lip 2018, 11:33

Chcę shortować ropę, ale szukam odpowiedniego instrumentu i ze względu na problem w ETFach zainteresowałem się certyfikatami turbo, przeczytałem artykuł Tomka i certyfikat, który się do tego nadaje to RCLCOAOPEN, ale mam pytanie jak jest z takim instrumentem gdy jednak timing będzie zły i ropa jeszcze będzie pędzić w górę, a ja będę musiał go trzymać np rok albo dwa, czy taki instrument się nadaje do trzymania go w portfelu w długim terminie? jak taki instrument reaguje na rolowania kontraktów? Może ktoś opisze jakieś swoje doświadczenia z tymi instrumentami, ewentualnie powie na co zwrócić uwagę i jakie występują zagrożenia

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 05 lip 2018, 11:52

Jak instrument jest z lewarem to jak może być na długi termin?
Na stronie ING coś tam masz wzór matematyczny z tego co pamiętam i można policzyć.
Kiedyś kupiłem na wzrost jakiś certyfikat, miałem go rok zarobiłem ale bardzo mało w porównaniu do wzrostu ropy, dla mnie to badziewie ale kto co lubi.
Żeby ropę shortować trzeba być twardzielem.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 05 lip 2018, 12:25

RCLCOAOPEN to nie jest turbo, tylko tracker, a więc on po prostu śledzi ceny ropy naftowej i oddaje je w odwrotny sposób jeden do jednego. Nie występuję tu efekt dźwigni. No ale to się kompletnie nie nadaje na trzymanie go przez rok czy dłużej, bo ceny takiego instrumentu będą odstawały w dłuższym terminie z uwagi na koszt rolowania kontraktów i na sam koszt utrzymania tego certyfikatu na rachunku. Zerknij na ten artykuł: https://www.tradingforaliving.pl/co-to- ... -contango/

A jeśli szukasz instrumentów z dźwignią, to one w ogóle nie nadają się do niczego dłuższego niż jeden dzień: https://www.tradingforaliving.pl/etfy-c ... -dzwignia/

Szortowanie towarów i surowców wcale nie jest takie łatwe, ale jeśli już miałbym coś polecić (poza opcjami oczywiście) to stawiałbym na kontrakty CFD, które możesz kupić praktycznie u każdego brokera, nawet foreksowego. Za ich pomocą możesz prosto zagrać na wzrosty lub spadki większości surowców.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 05 lip 2018, 12:37

Tomek pisze:A jeśli szukasz instrumentów z dźwignią, to one w ogóle nie nadają się do niczego dłuższego niż jeden dzień: https://www.tradingforaliving.pl/etfy-c ... -dzwignia/
Nie do końca prawda. Ogólnie zasada brzmi tak: im bardziej zmienny instrument bazowy, tym krócej można trzymać lewarowany instrument pochodny. Jeśli mówimy o czymś co zmienia się średio około 1% dziennie i nie ma nagłych ruchów po 20% to można instrument lewarowany trzymać nawet latami:
Obrazek
Oczywiście trzeba pamiętać o ryzyku ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 06 lip 2018, 11:36

Moim zdaniem trzymanie lewarowanych ETF-ów czy certyfikatów to ruletka o nieznanym wyniku, bo nigdy nie przewidzisz ani nie wyliczysz, ile pieniędzy zarobisz, jeśli kurs instrumentu bazowego wzrośnie o XX%. No i trzeba uważać na reverse splity, które zaciemniają obraz. QQQ w ciągu ostatnich lat miał już trzy.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 06 lip 2018, 11:47

No nie jest to na pewno coś na czym należy budować swój portfel. Piłem tylko do tego, że można rozważyć odpowiednio dłuższe (>1 dzień) trzymanie lewarowanego ETF-u, jeśli się wie co się robi.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 06 lip 2018, 12:02

Nie no, jasne, masz rację, ja też trochę przesadziłem z tym jednym dniem. Klucz to tak jak napisałeś – wiedzieć co się robi :) Swoją drogą, dziwna sprawa z tą ropą, ja to się nastawiłem na solidną korektę w okolice 65 USD na Brent, a tu wygląda jakby już było po wszystkim.

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 07 lip 2018, 10:37

Na ropie ekstremum na różnicy cen kontraktów bieżącego i kolejnego (silne backwardation):
aa.jpg
można to rozegrać jako delta neutral calendar spread (mean reversion): short na bliższy termin, long na dalszy
bb.jpg

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 08 lip 2018, 10:42

W ogóle ciekawa sytuacja na ropie:
Załączniki
aa.jpg

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 12 lip 2018, 11:14

Przyznam, że jestem zaskoczony reakcją ceny ropy WTI na informację o rekordowym spadku zapasów. Ktoś ma jakieś teorię dlaczego reakcja była w tą stronę i w takiej sile ?
Nie była to reakcja na eskalację wojny handlowej, bo o nowych oświadczeniach wiedziano od rano.
Nie była to chyba reakcja na to co działo się na rynku akcji, bo działo się od otwarcia rynków.
Moje przypuszczenia krążą w rejonie różnic między spot i najbliższymi kontraktami.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 12 lip 2018, 11:21

Libia powiedziała wczoraj, że na nowo otwiera cztery terminale odpowiedzialne za eksport 800 000 bpd. Do tej pory wydobycie z nich było wstrzymane. W dodatku Arabia Saudyjska zaraportowała w tym samym czasie, że w czerwcu zwiększyła poziom wydobycia o kolejne 400 000 bpd. To razem daje 1.2 mln bpd dodatkowej ropy na rynku.

ODPOWIEDZ