Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 12 lip 2018, 15:36

Tak pęka bania na TECH ... Zobaczymy czy Broadcom będzie prekursorem :) Broadcom nie ma ani 1$ w kasie i brał kredyt na buybacki ale sprzedaż siada...

Aaa i kretyni dywidende wypłacali z kredytu ...

Obrazek

Drugi z dużych Semiconductors ... AMAT ...

Obrazek

Brakuje Micron, Nvidia, Intel do kolekcji ... Czas na ich wyniki i sprzedaż ...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 12 lip 2018, 15:41

Greg, coż Ty opowiadasz. Broadcom ma osiem miliardów w kasie na koniec Q2, natomiast kurs spada, bo firma ogłosiła, że przejmuje CA Technologies, której kurs akurat rośnie dla równowagi o 18%. Tak działają M&A.
Zrzut ekranu 2018-07-12 o 15.40.14.png
Wszystkie aktywa Broadcomu wynoszą 13 mld, a pasywa 7 mld, z czego zadłużenie total tylko 2.7 mld. Odróżniajmy fakty od opinii...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 lip 2018, 15:51

A no to myślałem, że wyniki podawali, bo ich nawet nie śledzę. Wyniki pokazują 24/08 zatem.. No to sorry, już myślałem, że podzielają los AMATu jako następni.

To coś mi się z Broadcomem powaliło w takim razie...

Zresztą po ch.. im firma nie z ich działalności?

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 12 lip 2018, 16:05

EURUSD

Wsiadać, drzwi zamykać... ;) Ciekawe czy jeszcze raz odbiją od 1.15 i zrobią 3 szczyt i dopiero ziuuum. A że jutro mamy koniec tygodnia... i weekly na DXY zamknęłoby się powyżej 95... hmm... uda się czy nie uda?

I Trump-Putin w poniedziałek... się będzie działo jutro~ / w następnym tygodniu.

Edit: Chociaż jak na to patrzę teraz to przesadziłem z zasięgiem, niżej niż 1.15 nie zejdą w tym ruchu. A co będzie dalej w lipcu zobaczymy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 12 lip 2018, 20:58

dammad pisze:Np. dzisiaj przeglądałem sobie cały sektor semiconductors i jeszcze kilka innych powiązanych z tech. Znaczna większość firm zero gotówki, a wprost kosmiczny kredyt, pomijając już absurdalne wyceny P/E (...)
Kurde, skąd Wy bierzecie te dane? Wrzuciłem na wykres pierwszych 12 spółek z ETF-a Semiconductors SOXX i najgorsza firma na koniec pierwszego kwartału miała 765 mln gotówki w kasie, a najlepsza... 38 miliardów.
generate_fund_chart.png
Tu jeszcze current ratio, czyli stosunek bieżących aktywów do bieżącego zadłużenia. Wszystko co jest poniżej jedynki oznacza, że firma ma więcej zadłużenia niż aktywów, a powyżej jedynki, że ma więcej aktywów niż pasywów. Im bardziej current ratio wybiega ponad jedynkę tym lepiej, bo np. current ratio 3 oznacza, że firma ma 300 mln aktywów i tylko 100 mln pasywów (zadłużenia). Dla kontekstu dodam, że średnie current ratio dla spółek z S&P 500 wynosi obecnie 1.7
TXN_QCOM_NVDA_AVGO_INTC_ADI_TSM_MCHP_MU_SWKS_AMAT_XLNX_chart.png
A co do absurdalnych wycen P/E, to właściwie wszystko poza Nvidią ma całkiem atrakcyjne wyceny jak na tę branżę. Znowu dla kontekstu podam, że S&P 500 ma aktualnie 1y forward P/E na poziomie 16.5
TXN_QCOM_NVDA_AVGO_INTC_ADI_TSM_MCHP_MU_SWKS_AMAT_XLNX_chart-2.png

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 12 lip 2018, 21:16

eleste pisze:FAANG może też dostać z innej strony- zaczyna się dyskusja o blokowaniu metali ziem rzadkich.

https://www.zerohedge.com/news/2018-07- ... rth-metals

Na dzień dzisiejszy to Chiny je produkują - z jednej strony to w końcu może dać silny impuls na REMX (jak od lat wieszczy IT21), ale z drugiej strony nie zapominajmy o DXY oraz fakcie, że te metale wcale nie są takie rzadkie. Po prostu w Chinach są "produkowane" bo w US się nie opłaca. Przy ewentualnym global spowolnieniu będzie ich też potrzebne mniej.
Z drugiej strony taka blokada to powinien być up dla tech konkurentów FAANGA z Chin.
https://www.benzinga.com/news/18/07/119 ... rkets-pain
To na początek.
Z artykułu, ktory zalinkowałeś w ZeroHedge:
Rare earths, which are also used in military applications, weren’t mined domestically last year, leaving the U.S. to rely entirely on supplies from abroad. According to the US Geological Survey, the country imported $150 million worth of rare-earth metals and compounds in 2017, a 27% increase from the prior year.
Mówimy o 150 milionach. To naprawdę są groszowe sprawy, mała płynność, wiele zależy od regulacji szczególnie "green green". Wydaje mi się, że ten temat wraca tylko dlatego, że jest nieznany przez wielu i jest odkryciem czegoś nowego co nikt jeszcze nie zna, a tylko "wtajemniczonym" da zarobić krocie. Oczywiście wtajemniczeni są anonimowi otoczeni mgiełką tajemniczości, ukryci pod pseudonimami - wszystkowiedzący, których gram wiedzy da nam miliony. Dorzućmy do tego jeszcze inwestycje w Srebro, skracanie NFLX oraz doom and gloom od prawie dekady i już jesteśmy w zaklętym kręgu tajemnej wiedzy.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 12 lip 2018, 21:41

Tomek pisze:
dammad pisze:Np. dzisiaj przeglądałem sobie cały sektor semiconductors i jeszcze kilka innych powiązanych z tech. Znaczna większość firm zero gotówki, a wprost kosmiczny kredyt, pomijając już absurdalne wyceny P/E (...)
Kurde, skąd Wy bierzecie te dane? Wrzuciłem na wykres pierwszych 12 spółek z ETF-a Semiconductors SOXX i najgorsza firma na koniec pierwszego kwartału miała 765 mln gotówki w kasie, a najlepsza... 38 miliardów.

generate_fund_chart.png
Tu jeszcze current ratio, czyli stosunek bieżących aktywów do bieżącego zadłużenia. Wszystko co jest poniżej jedynki oznacza, że firma ma więcej zadłużenia niż aktywów, a powyżej jedynki, że ma więcej aktywów niż pasywów. Im bardziej current ratio wybiega ponad jedynkę tym lepiej, bo np. current ratio 3 oznacza, że firma ma 300 mln aktywów i tylko 100 mln pasywów (zadłużenia). Dla kontekstu dodam, że średnie current ratio dla spółek z S&P 500 wynosi obecnie 1.7

TXN_QCOM_NVDA_AVGO_INTC_ADI_TSM_MCHP_MU_SWKS_AMAT_XLNX_chart.png
A co do absurdalnych wycen P/E, to właściwie wszystko poza Nvidią ma całkiem atrakcyjne wyceny jak na tę branżę. Znowu dla kontekstu podam, że S&P 500 ma aktualnie 1y forward P/E na poziomie 16.5

TXN_QCOM_NVDA_AVGO_INTC_ADI_TSM_MCHP_MU_SWKS_AMAT_XLNX_chart-2.png
Z finviz.com i gurufocus.com, ale generalnie się zgadza z tym co podałeś, więc musiałem gdzieś się machnąć. Mam to zapisane w pliku, ale bez opracowania jeszcze i generalnie semi pomiędzy reitami, medical itd więc może stąd ten błąd. Sprawdzę jutro dokładnie, a Tobie dziękuje za info.

GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM » 13 lip 2018, 00:50

Greg pisze:A no to myślałem, że wyniki podawali, bo ich nawet nie śledzę.
dammad pisze:Z finviz.com i gurufocus.com, ale generalnie się zgadza z tym co podałeś, więc musiałem gdzieś się machnąć
Panowie.. siejecie panikę i rozsiewacie ploty. Więcej faktów / mniej histerii. Dobrze że Tomek tu teraz częściej zagląda bo mówi często "sprawdzam" ;) Podziwiam wiedzę / analizę itd i śledzę wątek od samego początku. Dziękuję Wszystkim za wkład i wpisy ale.. zaczyna wyglądać to trochę jak zaklinanie rzeczywistości i dominuje jednostronne spojrzenie na rynek.

No offence Pls! Taka obserwacja...

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 13 lip 2018, 08:49

A dolar już prawie 95 ;)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 13 lip 2018, 09:37

Mam wrażenie, ze znowu próbują wyjść ponad te 95 (jak co tydzień od miesiąca). Pytanie czy tym razem na to pozwolą? Jakoś wciąż jestem za tym, że jednak zobaczymy korektę i to może być ostatnia próba przed poniedziałkiem~

A GrzegorzM dobrze napisał, można dyskutować, ale czasem nas ponoszą emocje i w ferworze walki popełnia się błędy, więc postaram się weryfikować rzetelniej informacje zanim się nimi podzielę.

Pozdr~

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 13 lip 2018, 10:24

GrzegorzM pisze:
Greg pisze:A no to myślałem, że wyniki podawali, bo ich nawet nie śledzę.
dammad pisze:Z finviz.com i gurufocus.com, ale generalnie się zgadza z tym co podałeś, więc musiałem gdzieś się machnąć
Panowie.. siejecie panikę i rozsiewacie ploty. Więcej faktów / mniej histerii. Dobrze że Tomek tu teraz częściej zagląda bo mówi często "sprawdzam" ;) Podziwiam wiedzę / analizę itd i śledzę wątek od samego początku. Dziękuję Wszystkim za wkład i wpisy ale.. zaczyna wyglądać to trochę jak zaklinanie rzeczywistości i dominuje jednostronne spojrzenie na rynek.

No offence Pls! Taka obserwacja...
Popieram w 100% ostatnio to po prostu kopiowanie innych i nic więcej, coraz więcej błędów, nie sprawdzanie tylko powielanie, taki duży minus Internetu.
Dzięki Tomek za wyprostowanie, bo sam już nie wiedziałem czy to ja źle widzę, że przychody rosną jak i gotówka a tutaj na forum wprost przeciwnie.
Panowie nie powielajcie, wiadomo, każdy się myli ale kopiować na pałę to przesada.

Co do "95" co z tego, np PLN się umacniał i to mocno a Euro już nie, jak ma strzelić to strzeli, ma dwa kierunki dół albo góra.
"95-95.500" to szczyty ostatnie, żeby je przebić musi być siła a jak widać od grudnia 2017 jakoś nie ma siły.
To nie jest jakaś magiczna liczba tylko silny opór, którego nie udało się przebić od blisko 7 miesięcy. Jeden napisze 95 i stu powieli te 95 :)
Wiele prób było i pewnie następna próba się uda bo ile to można. Strasznie się tym ekscytujecie.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 13 lip 2018, 10:38

sebo pisze:Co do "95" co z tego, np PLN się umacniał i to mocno a Euro już nie, jak ma strzelić to strzeli, ma dwa kierunki dół albo góra.
"95-95.500" to szczyty ostatnie, żeby je przebić musi być siła a jak widać od grudnia 2017 jakoś nie ma siły.
To nie jest jakaś magiczna liczba tylko silny opór, którego nie udało się przebić od blisko 7 miesięcy. Jeden napisze 95 i stu powieli te 95 :)
Wiele prób było i pewnie następna próba się uda bo ile to można. Strasznie się tym ekscytujecie.
No przecież o to chodzi, że 95 to silny opór i dlatego jest tak obserwowany. A co się dzieje jak się przełamuje silny opór? Ano, silny ruch. Czym się ekscytować, jeśli nie testami oporów/wsparć? Zwłaszcza, jeśli chodzi o walutę, która wpłýwa na ruchy innych aktywów. Ja się właśnie ekscytuję powiązanym wsparciem w złocie na ~$1240. I co, nie wolno mi?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 13 lip 2018, 10:47

Wolno!
Masz zdrowie 7 miesięcy się ekscytować. Przebijało już parę razy.
Złoto jest ciekawe i mimo wszystko powolutku do góry nie spiesząc się z jakimiś tam korektami, jak ktoś gra z lewarem na krótko to faktycznie może być podnieta.
Oj tyle wsparć i oporów jest łamanych z taką łatwością, że ja wątpię w nie.

$
Ludzie patrzą na wykres i jak tylko podchodzi pod linię to odwracają pozycję bądź je zamykają, sam mam pozycję na wzrost, ale to zabawa z nudów. Jak podejdzie to pewnie od razu sprzedam. I tak ileś razy.

Gold
1240 pewnie pęknie z łatwością, jeśli do niej dojdzie a raczej tak się stanie, ale to nie znaczy, że poleci mega nisko, pęknie i pójdzie pod kreską. Choć mam nadzieję, że tak się nie stanie i od 2020r będzie już wzrostowo.
Takie mam założenie od paru lat wstecz. W tym temacie mi się nie spieszy. Bardziej ważne jest dla mnie jakie złoto będzie biło rekordy do góry.
Tylko kto ma kupić te złoto? Kasa jak była to poszła w mieszkania (40-50 latkowie), a młodzi (około 20 paru lat) w smartfony i inne pierdoły.
Czy złoto ma przyszłość, przy takim społeczeństwie ? Raczej nie.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2018, 10:59 przez sebo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 13 lip 2018, 10:58

Masz racje Sebo z tą ekscytacją, ale rzeczywiście strefa 95 jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej, bo jej przebicie może być tym kamykiem, który ruszy lawinę. Na dzień dzisiejszy wszystko jest połączone z dolarem i widać, że mamy faktycznie dwie siły, które od kilku miesięcy ze sobą walczą. Będzie dokładnie tak jak piszesz przebiją teraz lub jeszcze nie... i tak w kółko, a emocje zawsze warto trzymać na wodzy, choć ja tu się bardziej czuje jak na dobrym meczu piłkarskim kiedy znów mamy groźną sytuację w polu karnym ;)

Zablokowany