Pytania Początkujących

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Pytania Początkujących

Post autor: Tomek » 05 gru 2019, 20:57

Lyxor ma ETF-a na Grecję, notowany jest np. we Frankfurcie, ticker LYMH.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 05 gru 2019, 21:30

@sebo

Mifid II zobowiazuje fundusz i brokera do dostarczenia dokumentow KIID. Obywatelstwo inwestora nie ma nic do rzeczy. Jesli masz rezydencje podatkowa poza EEA i nie masz dostepu do ETFow z USA to proponuje zmienic brokera.

@Tomek

Dzieki za korekte. Jakims cudem to przegapilem. Niemniej jednak zostaje przy GREK ze wzgledu na plynnosc i koszty transakcji.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 05 gru 2019, 21:42

A sorki, jeśli mieszkasz za granicą i pracujesz zagranicą i się w dodatku rozliczasz to ok, oczywiście poza UE albo anglo-jezycznym kraju. Ja, nie pracuje za granicą ani w kraju, więc z tym jest inaczej u mnie.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 06 gru 2019, 07:20

sebo pisze:
05 gru 2019, 20:56
Mieszkać a obywatelstwo to dwie różne rzeczy ja mieszkam daleko i żadne prawo EU mnie obowiązuje ale paszport mam PL. Więc musisz mieć obywatelstwo szwajcarskie. Bajki, bujda ojojoj.

Sebo to nie tak, tu sie liczy rezydencja a nie obywatelstwo. A kolega chyba wie co kupuje na rachunku, czy moze Ty wiesz lepiej?
Ja na przyklad wiem ze mieszkajac w Niemczech nie moge kupowac etf wiekszosc bo mi broker nie pozwala na podstawie tego gdzie przebywam),
Ale jakbym mieszkal (rezydencja) w Szwajcarii to bym mial tak jak glina pelen dostep. Zreszta kolega mieszka w US i ma tak samo, mimo iz NIE jest obywatelem us

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 06 gru 2019, 10:05

Ja mieszkam w paru krajach a to nie znaczy, że mogę pójść do banku czy brokera i założyć konto. Twój kolega w USA mieszka na innej zasadzie tam, podstawa u niego praca więc, zgoda na pracę, to zupełnie co innego. Możesz być Rentierem i mieszkać sobie np w jakimś kraju ale nie masz żadnych praw.
"A kolega chyba wie co kupuje na rachunku, czy moze Ty wiesz lepiej? " pls co ma piernik do wiatraka, wyskoczyłeś jak ... pierwsze podlizywanie, tak się zaczyna, za chwilę na priv będzie a jakiego masz brokera a to a sramto.

Po następne pisałem wyżej, mają ETFy kraje anglojęzyczne nie czytasz uważnie. Po następne Szwajcaria jest poza EEA.
Mnie akurat to rybka, bo ja mam dostęp do wszystkiego, więc się nie przejmuję. No dobra odbiegliśmy od tematu.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 06 gru 2019, 10:37

Nie rozumiem po co mialbym sie podlizywac komukolwiek? To co napisalem jest akurat na temat, bo przez tekst “opowiadasz bajki” stwierdzasz, ze kolega glina klamie i nie wie co jest u niego na koncie mozliwe a co nie, zatem dobieraj ostrozniej slowa lub dopytaj/doprecyzuj.

Co do kwestii mieszkania- nie wiem o czym ty mowisz, ale mieszkac (miec rezydencje podatkowa) mozna. W jednym kraju (a nie kilku). Jesli masz sobie ilestam domow w roznych krajach i sobie mieszkasz (a rezydencje masz w PL) to podlegasz pod prawa EU w kwestii inwestycji (jesli zgodnie z prawda podales dane u brokera). Nie trzeba pracowac zeby byc rezydentem, natomiast trzeba to okreslic we wlasciwym miejscu (urzad skarbowy), bo gdzies musisz podatek odprowadzic.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 06 gru 2019, 15:43

pls uważaj "stwierdzasz, ze kolega glina klamie i nie wie co jest u niego na koncie mozliwe a co nie, zatem dobieraj ostrozniej slowa lub dopytaj/doprecyzuj." bo to są słowa twoje nie moje, ja tak nie pisałem i też do portfela nie zaglądam. Po następne po co się wcinasz w coś?
Kawałek z kolegi wypowiedzi nie był dla mnie zrozumiały ale już jest i koniec, po co coś dopowiadasz, weź się...
Pisałem, że mieszkam w paru, ale nie pisałem, że mam domów parę, jeśli przebywam poza krajem z tego co pamietam powyżej 180 dni to mogę wybrać gdzie chce płacić podatki, ale nie muszę bo ja nie mam dochodów w tych krajach. Tylko, że to była zupełnie inna sytuacja kolega już wyprostował i OK. Więc pls nie dodawaj swoich słów w moje i tyle.
Piszmy już na temat.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 06 gru 2019, 15:49

Oj panowie. Troche usmiechu. Piekny dzien na gieldzie dzis :-)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 06 gru 2019, 16:33

sebo pisze:
06 gru 2019, 15:43
pls uważaj bo to są słowa twoje nie moje, ja tak nie pisałem i też do portfela nie zaglądam.

Odnoslem sie do tego (chyba Twoje slowa):

sebo pisze:
05 gru 2019, 20:56
Więc musisz mieć obywatelstwo szwajcarskie. Bajki, bujda ojojoj.

Stwierdzenie: bajki, bujda jesli nie odnosza sie do tego co opisalem to sam nie wiem do czego ;-)

Po następne po co się wcinasz w coś?
Kawałek z kolegi wypowiedzi nie był dla mnie zrozumiały ale już jest i koniec, po co coś dopowiadasz, weź się...

Po to jest forum zeby dyskutowac, jesli chcesz zeby nikt nie komentowal, to mozesz wyslac priv. Jak zreszta widzisz, nic nie dopowiadam.

Pisałem, że mieszkam w paru, ale nie pisałem, że mam domów parę

Spoko ja tez jak wypoczywam gdzies to nie lace podatkow tam - ale place je w miejscu rezydencji podatkowej.

Piszmy już na temat.

Przeciez piszemy :)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 06 gru 2019, 16:43

Uznałeś, że Bajki to kłamstwo, to się lepiej zastanów.
Prawidło powinno być wynajmuję domy, dzisiaj jest ten problem, że jak ktoś przyjeżdża, że wsi do miasta to mówi, mieszkam na Mokotowie (Warszawa) wynajmuje mieszkanie na Mokotowie. Dużo zaczyna się rozdzierać w mowie. Z tego też względu powstał problem, zakupu ETF a podatkami.
Szwajcaria jest wyjątkiem, chociaż to już nie jest to samo co było, teraz to taki pies amerykańców.
No ale wypoczywasz chwilę i wracasz i idzie do roboty i tam płacisz podatki, a ja wypoczywam itd ale nie wracam by iść do roboty ale by poleżeć dalej.
Więc to różnica jest.
Żeby była jasność w tym wszystkich a ja się nie znam, przykład mieszkamy w Szwajcarii idziemy do banku i do brokera założą nam konta? Mimo, że mieszkami w Szwajcarii, nie powinni ale co powinniśmy zrobić by nam założyli? No oni nie są jak USA w którym musimy mieć numerek plus meldunek, zgodę na pracę itd.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 07 gru 2019, 11:12

glina pisze:
05 gru 2019, 14:48

Nie wybieram spolek dywidendowych. Wzrosotwych tez raczej nie (i z tych dwoch, zwlaszcza w watku "Pytania poczatkujacych", mniej ryzykowne zdecydowanie sa te dywidendowe). Moja strategia to long-only na szerokich rynkach przy uzyciu ETFow. W zupelniosci zadowalaja mnie srednie wazone dywidendy z indeksow i nie zaprzatam sobie glowy segregowaniem rynku na style/sektory/faktory.

Lubie posluchac osob ktore w taki wywazony sposob mysla, mozesz sie podzielic swoja strategia budowania portfela na podstawie tego co wyzej napisales? W sensie jakie ETFy laduja u ciebie w portfelu i w jakich proporcjach je ustalasz (jesli oczywiscie masz ochote).

Marek

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 07 gru 2019, 14:11

Chetnie opisze swoj portfel w osobnym watku jak tylko bede mial nieco wiecej czasu pod reka.

Na teraz moge tylko napisac, niepopularna pewnie na forum dla aktywnych inwestorow opinie, ze dla 99% osob najkorzystniejszym rozwiezaniem bedzie akumulujacy Ishares MSCI World (IWDA) w kombinacji z Ishares MSCI Emerging Markets IMI (EMIM) w proporcjach 85:15. To najwieksze, najplynniejsze, najblizej sledzace indeksy fundusze tego rodzaju o bardzo niskich kosztach zarzadzania (odpowiednio 0.2% i 0.18%).

Nawet w wypadku aktywnie zarzadzanego portfela, jestem zdania, ze rdzen w postaci MSCI ACWI powinien stanowic w nim co najmniej 50%.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 07 gru 2019, 14:35

glina pisze:
07 gru 2019, 14:11
Na teraz moge tylko napisac, niepopularna pewnie na forum dla aktywnych inwestorow opinie [...]
Na tym forum nie mamy żadnego dogmatycznego podejścia do inwestowania. Każdy rodzaj inwestowania jest dobry, jeśli daje zarobić. Mieliśmy z resztą ostatnio dyskusję, że im więcej punktów widzenia tym lepiej. Także nie przejmuj się co jest tutaj popularne tylko pisz, jeśli masz w czymś doświadczenie.

LukaszB

Post autor: LukaszB » 07 gru 2019, 15:06

glina pisze:
07 gru 2019, 14:11
Chetnie opisze swoj portfel w osobnym watku jak tylko bede mial nieco wiecej czasu pod reka.

Na teraz moge tylko napisac, niepopularna pewnie na forum dla aktywnych inwestorow opinie, ze dla 99% osob najkorzystniejszym rozwiezaniem bedzie akumulujacy Ishares MSCI World (IWDA) w kombinacji z Ishares MSCI Emerging Markets IMI (EMIM) w proporcjach 85:15. To najwieksze, najplynniejsze, najblizej sledzace indeksy fundusze tego rodzaju o bardzo niskich kosztach zarzadzania (odpowiednio 0.2% i 0.18%).

Nawet w wypadku aktywnie zarzadzanego portfela, jestem zdania, ze rdzen w postaci MSCI ACWI powinien stanowic w nim co najmniej 50%.

Buduję swój portfel w podobny sposób, IWDA+EIMI mają docelowo stanowić 90% portfela. Pozostałe 10% zostawione na spekulację, żeby nie było nudno (indywidualne spółki i opcje). Nie trzymam się podziału 85/15 między IWDA i EIMI (czy 88/12 jak powinno być w teorii), używam 75% rynków rozwiniętych i 25% emerging markets. Moim zdaniem w dłuższej perspektywie to EM będą miały lepsze zwroty.

Mam pytanie odnośnie podatków: w USA jest coś takiego jak "wash sale", tzn. jeśli sprzedam jakieś akcje księgując stratę, ale później w ciągu 30 dni je odkupię to nie mogę tej straty rozliczyć jako straty z podatkowego punktu widzenia. Czy w Polsce jest coś podobnego, czy można sprzedawać i generować straty do woli a chwilę później odkupować?

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 08 gru 2019, 10:12

@ Lukasz
Zasadniczo sie zgadzam, ale nie jestem przekonany czy przewazanie EIMI to najlepsza droga do pokonania rynku. Po kosciach czuje, ze trzymanie sie wazenia kapitalizacji rynkowej w rdzeniu portfolio to bezpieczniejsza droga.

MSCI Emereging Markets IMI jest dosc mocno skoncentrowany. Ponad 30% Chin, a docelowo z pelna inkuzja A-Shares bedzie jeszcze wiecej. Taiwan, Korea, Indie Brazylia to sumarycznie kolejne 40%. Cala reszta krajow swiata to szczatkowe ilosci. Np. Rosja to 3.5%. Nawet z przewazeniem EM IMI do 25% portfela, wychodzi nam alokacja <1% w Rosji, a wiele innych krajow <0.1%. To szum.

Osobiscie dowazam wszystkie mniejsze kraje EM po rowno (w mysl strategii All-Country-Equal-Weight) do ok 1% calosci portfela kazdy i regularnie rownowaze ich alokacje. W momencie kiedy zarysuje sie okazja, typu kryzys w Turcji, Chile, zwiekszam alokacje wielokrotnie az do powrotu do waluacji do dlugoterminowej "sredniej". indexy gdzie kraje sa mocno skorelowane jak np. MSCI Eastern Europe ex. Russia (ETF: CEC), czy MSCI GCC (ETF: XGLF) mozna brac zbiorczo zeby ulatwic sobie zycie. W europejskich ETFach najtrudniej chyba o ekspozycje na pojedyncze kraje ameryki lacinskiej, a w kazdym regionalnym ETF Brazylia to ponad 60%.

Dodatkowo dorzucam jeszcze Frontier Markets w postaci bardzo fajnego ETFa sledzacego index S&P Select Frontier (DX2Z).

ODPOWIEDZ