Pytania Początkujących
Re: Pytania Początkujących
And777, premia jest dalej aktualna, przy zakładaniu konta podaj kupon: tradingforaliving.pl i otrzymasz 50 USD zwrotu za prowizje. Przelew najlepiej wykonać w PLN, ponieważ LYNX ma konta w polskim oddziale Citibanku, a więc po pierwsze przelew będzie darmowy, a po drugie wymienisz złotówki na dolary już na platformie po kursach międzybankowych. Tam zawsze dostaniesz lepszą cenę niż nawet w kantorze internetowym. Żeby broker zatrzymywał 15% podatku od dywidendy trzeba zadeklarować, że korzystasz z tzw. tax treaty, co w praktyce oznacza potrzebę wypełnienia internetowego odpowiednika formularza W-8BEN przy zakładaniu konta.
Początkujący, w takim wypadku opcja zostanie przez brokera automatycznie wykonana, czyli dzień po wygaśnięciu na Twoim rachunku znajdzie się 100 akcji kupionych po 20 USD. Broker zawsze automatycznie wykona opcję, która w dniu wygaśnięcia będzie in-the-money przynajmniej o jednego centa.
Początkujący, w takim wypadku opcja zostanie przez brokera automatycznie wykonana, czyli dzień po wygaśnięciu na Twoim rachunku znajdzie się 100 akcji kupionych po 20 USD. Broker zawsze automatycznie wykona opcję, która w dniu wygaśnięcia będzie in-the-money przynajmniej o jednego centa.
Tomek, a czy da się sprawdzić gdzieś na koncie Lynx czy jest złożona ta deklaracja W-8BEN, bo szczerze mówiąc nie przypominam sobie, żebym coś takiego wypełniał, ale może przeoczyłem, bo sporo było tych formularzy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Chyba nie da się tego sprawdzić samemu, ale głowy nie dam, bo w LYNX mam konto firmowe, a nie prywatne, więc nie za bardzo mam jak tego poszukać. Z tego co kojarzę, to wypełnienie deklaracji powinno być obligatoryjne, ale zapytaj dla pewności w supporcie LYNX czy masz ją wypełnioną.
A jeśli nie, to zawsze można potem dosłać mailem, to jest jedna strona do wypełnienia: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf
A jeśli nie, to zawsze można potem dosłać mailem, to jest jedna strona do wypełnienia: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf
Tomek pisze: ↑30 sty 2019, 07:54
Teraz to ja dopytam bo zwątpiłem :-)
Nie powinno być tak że broker wykona opcję jeśli cena będzie poniżej ceny strike a nie powyżej? Przecież jeśli wystawiamy opcję put dostajemy premię za to ktoś ma prawo sprzedać nam swoje akcje powyżej ceny rynkowej a nie poniżej?
No przecież! Jakiś roztargniony dzisiaj jestem. Masz racje Arku, w tym pytaniu PUT-a wziąłem za CALL-a i stad mi wyszło in-the-money. Sorry!
Przy okazji masz potwierdzenie że edukacja w temacie opcji która prowadzisz jest skuteczna :-)
jeszcze niedawno byłem całkiem "zielony" w tym temacie :-)
jeszcze niedawno byłem całkiem "zielony" w tym temacie :-)
To jeszcze jedno pytanie :-), co to znaczy że przy wystawianiu opcji PUT ryzyko straty jest nieograniczone? Na który parametr zwracać uwagę żeby to ryzyko mieć pod kontrolą?
to znaczy, że jeśli dziś akcje XYZ kosztują 100$ i wystawiasz opcję PUT@99$ zgarniając jakąś premię (powiedzmy 100$), to jak szybko akcje zaczną lecieć w dół do zera, to i tak wiszisz 10k$ (w akcjach), bo prędzej czy później ktoś wykona taką opcję i dokona się sprzedaż (powiedzmy przy ostatecznej cenie 0,01$) tych akcji (100sztuk) dla Ciebie po 99$, zatem z powodu "bankructwa", czy tam zjazdu, musiałeś i tak wydać 9900$ (minus 100$ premii)
zatem ryzykujesz 9900$ biorąc za to 100$ (premia).
zatem ryzykujesz 9900$ biorąc za to 100$ (premia).
Czy to jest normalne że mój operator podaje dane opóźnione o 15 minut?
Spodziewałem się że notowania są na żywo, a tylko dla e-serwisów "darmowych", czy też publicznych notowsnia są opóźnione.
Spodziewałem się że notowania są na żywo, a tylko dla e-serwisów "darmowych", czy też publicznych notowsnia są opóźnione.
-
- Stały bywalec
Kolejne pytanie z serii: dziwne pytania początkującego.
ostatnio zastanawiam się czy w ogóle jest sens jeszcze rozpatrywania/wyszukiwania takich spółek, o takim wzroście kapitału w tych czasach?
https://zapodaj.net/4abe75a714f5b.jpg.html
bardzo ciekawi mnie Wasza opinia.
ostatnio zastanawiam się czy w ogóle jest sens jeszcze rozpatrywania/wyszukiwania takich spółek, o takim wzroście kapitału w tych czasach?
https://zapodaj.net/4abe75a714f5b.jpg.html
bardzo ciekawi mnie Wasza opinia.
Ostatnio, przypadkowo, trafiłem na spółkę PHUN... od 3.01 do dzisiaj prawie 2000% wzrostu ;)
-
- Stały bywalec
no na wykresie masz trochę większy przedział:) Czyli teoretycznie - spółki były ok przez bardzo długi czas do dziś.. czy będą - nie wiadomo... czy warto? na to jestem za początkujący... może kiedyś odpowiem;P
Siemanko!
Z racji bycia żółtodziobem mam szereg pytań głównie dotyczących praktyki:
1. Zacznę od najważniejszego dla mnie pytania - alerty. Gdzie znajdę prawdziwe, nieprzekłamane ceny giełdowe realtime, czyli bez opóźnienia 15-minutowego? Czy jest jakakolwiek opcja za friko (nie zaczynam od miliona ;-) )? Jeśli nie, to co polecacie, ile kosztuje? Skąd dane są najpewniejsze? Chodzi mi o NASDAQ, NYSE i ewentualnie Londyn, Frankfurt.
2. Jak szybko są realizowane zlecenia u takich firm jak Degiro, czy wspominanym tutaj Lynx/IB? (mówię o w miarę normalnych zleceniach - przykład kurs to 150$ i proszę o kupno akcji po 151$ - po jakim czasie jest on zrealizowany? chodzi oczywiście o moment, kiedy giełda jest otwarta).
3. Czy dobrze mi się wydaje, że konto na Degiro jest de facto obarczone dodatkowym ryzykiem walutowym z racji przewalutowania akcji na PLN? Jeśli np. wybierzemy giełdę nowojorską to mamy dwa przewalutowania - USD - EUR - PLN? Pytam, bo niskie prowizje kuszą by przeprowadzić parę eksperymentów giełdowych właśnie u nich.
4. Czy ktokolwiek "doładowywał" konta brokerskie z konta walutowego w Transferwise u zagranicznego brokera? A może jest to remedium na ewentualne przewalutowanie u Degiro (jak wpłacę z konta w eur)? Oczywiście chciałbym osobiście wybierać moment wyjścia np. z dolara na ojro czy tam z ojro na plny. Czy ktoś używa konta Borderless z US ACH do wpłat i wypłat u brokera?
5. Czemu prowizje na europejskiej giełdzie są tak pierońsko wysokie?
6. Czy ktoś gra sobie kryptowalutami na Revolucie? W sensie czy szanowny fintech nie zamyka konta (a wg regulaminu może bez podawania przyczyny) gdy się ma u nich "zarobi" na korzystnym bilansie wymian?
(dla jasności, oczywiście, że wiem, że nie kupuję u nich realnych kryptowalut)
Pozdrawiam
Z racji bycia żółtodziobem mam szereg pytań głównie dotyczących praktyki:
1. Zacznę od najważniejszego dla mnie pytania - alerty. Gdzie znajdę prawdziwe, nieprzekłamane ceny giełdowe realtime, czyli bez opóźnienia 15-minutowego? Czy jest jakakolwiek opcja za friko (nie zaczynam od miliona ;-) )? Jeśli nie, to co polecacie, ile kosztuje? Skąd dane są najpewniejsze? Chodzi mi o NASDAQ, NYSE i ewentualnie Londyn, Frankfurt.
2. Jak szybko są realizowane zlecenia u takich firm jak Degiro, czy wspominanym tutaj Lynx/IB? (mówię o w miarę normalnych zleceniach - przykład kurs to 150$ i proszę o kupno akcji po 151$ - po jakim czasie jest on zrealizowany? chodzi oczywiście o moment, kiedy giełda jest otwarta).
3. Czy dobrze mi się wydaje, że konto na Degiro jest de facto obarczone dodatkowym ryzykiem walutowym z racji przewalutowania akcji na PLN? Jeśli np. wybierzemy giełdę nowojorską to mamy dwa przewalutowania - USD - EUR - PLN? Pytam, bo niskie prowizje kuszą by przeprowadzić parę eksperymentów giełdowych właśnie u nich.
4. Czy ktokolwiek "doładowywał" konta brokerskie z konta walutowego w Transferwise u zagranicznego brokera? A może jest to remedium na ewentualne przewalutowanie u Degiro (jak wpłacę z konta w eur)? Oczywiście chciałbym osobiście wybierać moment wyjścia np. z dolara na ojro czy tam z ojro na plny. Czy ktoś używa konta Borderless z US ACH do wpłat i wypłat u brokera?
5. Czemu prowizje na europejskiej giełdzie są tak pierońsko wysokie?
6. Czy ktoś gra sobie kryptowalutami na Revolucie? W sensie czy szanowny fintech nie zamyka konta (a wg regulaminu może bez podawania przyczyny) gdy się ma u nich "zarobi" na korzystnym bilansie wymian?
(dla jasności, oczywiście, że wiem, że nie kupuję u nich realnych kryptowalut)
Pozdrawiam
1. Yahoo nie ma bądź ma niewielkie opóźnienie, a już na pewno krótsze niż te magiczne 15 minut.
2. Normalny broker realizuje zlecenia na bieżąco, jeżeli dokonujesz zakupu po cenie rynkowej.
2. Normalny broker realizuje zlecenia na bieżąco, jeżeli dokonujesz zakupu po cenie rynkowej.
1. Nie ma nic za darmo. Eurex około 21 USD, Grupa CME około 15 USD ( można kupić na samo CME, CBOT i wtedy taniej) .
Jak grasz akcje looongterm to wystarczy właśnie Yahoo i nie musisz płacić.
Dla futures, akcji na krótsze terminy, no musisz mieć realne notowania....
2. Poniżej 100ms myślę, że lekko. ( IB ).
3. Ryzyko walutowe? Hmm nie wiem jak w Degiro, ale w IB możesz trzymać kasę w PLN i nie musisz przewalutowywać.
4. Transferwise i Revolut nie działa. Osobiście robię normalny przelew z konta walutowego do brokera ( darmo ) i wyplacam tak samo ( 1/miesiac jest free w IB)
5. Jakie prowizje?
Jak grasz akcje looongterm to wystarczy właśnie Yahoo i nie musisz płacić.
Dla futures, akcji na krótsze terminy, no musisz mieć realne notowania....
2. Poniżej 100ms myślę, że lekko. ( IB ).
3. Ryzyko walutowe? Hmm nie wiem jak w Degiro, ale w IB możesz trzymać kasę w PLN i nie musisz przewalutowywać.
4. Transferwise i Revolut nie działa. Osobiście robię normalny przelew z konta walutowego do brokera ( darmo ) i wyplacam tak samo ( 1/miesiac jest free w IB)
5. Jakie prowizje?