mlubinski - portfel mix :)

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
mlubinski
Forumowy wyga

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: mlubinski » 02 cze 2020, 17:36

glina pisze:
02 cze 2020, 17:27
1 szalona pozycja to glupota, 25 szalonych pozycji to rozwaga i dywersyfikacja :-)

btw ta pozycja to Scope Fluidics ;-) ona już poszła z 20 na 150, a niebawem jak sfinalizują platforme, to mają wypłacić 50% w dywidendzie :D
jak się obserwuje jego update'y, to zmiany na tym walorze przynoszą większy zysk dzienny/tygodniowy niż wartość moich obu portfeli :D

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 02 cze 2020, 19:04

Powazna sprawa, 1M w spolce ktorej obroty dzienne wynosza 0.5M.

"Guy discovers a little known stock, tells broker to buy it, broker advises against. Buys 1,000 shares, price goes up 5%. Excited, tells broker to buy another 5,000 shares. Broker advises against. Price goes up 15%. Guy decides to go all in, tells broker to buy 25,000 shares. Broker advises against. Stock goes up 30%. Guy gets incredibly excited, but decides to be prudent and take profits. Calls broker says "sell it all." Broker replies: "To who? you're the only buyer."

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 02 cze 2020, 19:50

Ta, tu sie sprawa rozchodzi o dywidende tak na prawde i przyszle projekty, ale prawda jest ze gdyby zdecydowal sie keszowac, to bylby rollercoaster mega 😂

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 03 cze 2020, 10:44

ależ zielono na pozycjach :D chyba Wielton odpala, zatem obserwujemy

forte już 50%, ccc 100%, może nawet coś z tego śmiecia Action będzie :D
no i w końcu jakiś ruch na URW, trzymam kciuki, żeby tylko szło w górę :D

Poczatkujacy
Stały bywalec

Post autor: Poczatkujacy » 03 cze 2020, 16:21

ja to podziwiam, może za 100 lat odważę się polski kołchoz zakupić.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 03 cze 2020, 17:13

Poczatkujacy pisze:
03 cze 2020, 16:21
ja to podziwiam, może za 100 lat odważę się polski kołchoz zakupić.

a co nie tak z polską giełdą? mi tam pieniądze nie śmierdzą, zatem inwestuję tam, gdzie można zarobić :D

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 03 cze 2020, 17:17

ja tak uważam jak kolega, trochę się boję zagrywek np. takich jak z Energą. Wiadomo, że trawa zawsze u sąsiada zieleńsza ale jakiś spokojniejszy jestem jak wrzucam moje ciężko zarobione pieniądze daleko od Polski :).

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 03 cze 2020, 17:28

U nas są perełki co dają zarobić ale trzeba poczytać trochę sprawozdań posłuchać prezesów czy mądrze gadają :)
Poniżej mój trade roku UNIMOT 100 % i to prawie 2 x bo na 2 kółka się załapałem :)
Gratuluje WIelton leci w kosmos czekałam na dokupienie po 4.30 ale nie dali :)
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-06-3 o 17.28.34.png

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 03 cze 2020, 17:47

gratulacje za unimot! trzymam kciuki za pozostałe :)

co do poprzednich wpisów - wiadomo, że spółki skarbu państwa są upolitycznione, ale jest masa innych spółek które są "normalne", a co najważniejsze dają zarobić - a o to przecież chodzi (nie o to, żeby mieć rację :D)

Poczatkujacy
Stały bywalec

Post autor: Poczatkujacy » 03 cze 2020, 17:53

mlubinski pisze:
03 cze 2020, 17:47
co do poprzednich wpisów - wiadomo, że spółki skarbu państwa są upolitycznione,
o to to to.. :)

nie mówię, że się nie da.. bo się da. Serio podziwiam. Jednak ja jestem mega leniwym gościem... po co się starać.. jak można lepiej.. łatwiej.
Sam swego czasu miałem fajne strzały... miałem też fajne plany na strzały... jak i miałem fatalne strzały (ale to za czasów głupoty i zaślepienia) na rodzimej giełdzie.
Jednak tak jak napisałem wyżej.. wolę zainwestować w teoretycznie dobrą, ale nieznaną mi spółkę w stanach niż w znaną i "dobrą" spółkę w pl:)
Jednak, kto wie.. może kiedyś.. po coś.. w jakimś celu.. ;)

Adako

Post autor: Adako » 03 cze 2020, 19:19

mlubinski pisze:
03 cze 2020, 17:47
gratulacje za unimot! trzymam kciuki za pozostałe :)

co do poprzednich wpisów - wiadomo, że spółki skarbu państwa są upolitycznione, ale jest masa innych spółek które są "normalne", a co najważniejsze dają zarobić - a o to przecież chodzi (nie o to, żeby mieć rację :D)
Ja od wielu lat na GPW, nadal jest tam większość portfela, ale to często niezły masochizm. "Numer" z ENERGA to nic (wiadomo SP), podam kilka innych (niby prywatny biznes i nie powinno być numerem jak w SP ?), w których uczestniczyłem - "super perspektywiczne", fajne wskaźniki. Ceny jakby zaniżone (ale to byłaby teoria spiskowa?) i wycofane z giełdy - Ergis, Implexmetal, Grall i wiele innych. To prawdziwa "epidemia" na GPW, niemal masowe wycofywanie dosyć dobrych spółek, które jeszcze w IPO sprzedawano drożej.

PS. na Wielton też się czaiłem i troszkę go nakupiłem. Aż się boję, czy nie zaniżą do np. 3 zł i wycofają z giełdy ;)

Z tym Unimotem tez bym się nie podniecał, tzn. niby zadowolony jestem, ale wyobraźcie sobie, ze mam toto od IPO, czyli drożej niż jest teraz. :)
Niby "wniebowzięcie", że po tylu latach, niedługo wyjdzie się na zero? A jeżeli znowu spadnie 5 krotnie, do np. 8 zł ? :)

Tak to z ta Polską giełdą.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2020, 19:25 przez Adako, łącznie zmieniany 1 raz.

mah

Post autor: mah » 03 cze 2020, 19:23

Ja przez obawy przed naszą giełdą parę okazji straciłem. Np Datawalk (DAT) - obserwowałem ją w 2019 w okolicach 20 zł i nie skorzystałem. Drugą szansę dostałem w tym roku... tak samo ;)
Spółka bardzo fajnie się rozwija, ma myślącego prezesa co nie rozwala kasy i przede wszystkim plany do rynków światowych a nie naszego grajdołka.

W tej chwili kurs to 83,40 zł ale warto przeczytać poniższy tekst bo IMO to nie jest szczyt ich możliwości ;)
https://www.bankier.pl/wiadomosc/DataWa ... 93433.html

DAT___0_48___-_Datawalk_SA_-_Stooq.png

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 03 cze 2020, 19:42

Datawalk ma szanse na zostanie faktycznie jednorozcem, czyli wycena 1mld$, za contrzymam kciuki, bo branza super a i bylaby to duma Polski - z takim gigantem jak Palantir konkurowac to nie jest mala rzecz, a ze tez siedze w nich od 2x pln to sobie czekam spokojnie :)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 03 cze 2020, 21:52

Unimot od kiedy prezes się wziął za spółkę to całkiem inna bajka . Teraz mega fajny pomysł ze sprzedażą fotowoltaiki gdzie rynek rośnie logarytmicznej i nie jest skoncentrowany wiec jest potencjał do konsolidacji i zbudowania pozycji dominującej . Pożyjemy zobaczymy ja trzymam dopóki wycena nie oderwie się znacznie od realiów rynkowych :) W USA zielono a ja już prawie 30 % w obligacjach a jak dojdzie do 3300 to juz chyba doważę do 50 % :)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 03 cze 2020, 21:55

myślę że teraz się zacznie hype na OZE generalnie, więc coś może z tego być. Ktoś polecał też luknąć na ML System, ale nie pamiętam kto :D

btw, pozbyłem się z portfela marginalnych pozycji TUR i MCHOY, a zamiast nich kupiłem 300x HCR :D

ODPOWIEDZ